Izložba "Damari sećanja" u Galeriji savremene umetnosti
   15 Nov 2023, 11:41    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Izložba "Damari sećanja" u Galeriji savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba radova nastalih uljanih pastelom na rendgen snimcima pod nazivom „Damari sećanja“ Milenije Popović Ustenko.

Stvaralaštvo Milenije Popović svedoči o postojanju nestandardne umetnosti, autsajderske, koja se nalazi na margini popularne, poznatije kao marginalna umetnost, art brut i autsajder art. Posle šesnaest godina dela ove osobene umetnosti ponovo su izložena u Požarevcu, gradu u kome je umetnica živela od 1961. godine, pa sve do svoje smrti 1994. godine. Zahvaljujući Tomislavu Ljubisavljeviću, kolekcionaru iz Kovina, i njegovom Muzeju nepostojećih slika, kako je nazvao svoju zbirku umetničkih dela umetnika koji osobitošću svoje stvaralačke prirode obezbeđuju da intimno postane opšte, kolekcija Milenijinih dela je ponovo pred Požarevljanima.

Govoreći o izloženim delima istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja, Marina Radosavljević, istakla je da je umetnost Milenije Popović Ustenko nas uvodi u jedan sasvim drugačiji svet – svet u kome postoje samo umetnik i njegove misli. Skoro ništa više. Retko koji art brut umetnik je akademski školovan. On je umetnik sirove vizije koji nije zainteresovan za spoljašnja događanja već je predan svom nagonu. Milenijina umetnost je u isto vreme poetična i fantazmagorična. Ona nastavlja naraciju o ljudskoj duhovnosti kroz slikarsku i crtačku metafiziku. Kao pozornicu za svoje likove Milenija silom prilika odabira rendgen snimke koje je dobijala kao odbačene iz doma zdravlja. Uključujući maglovite prikaze podloge, njeno umetničko delo odiše dualističkom aurom nemira i utehe, istovremeno ističući  zagonetnu figuru u njenoj srži. Ovi ekspresivni, naoko naivni  prikazi žena, figurina, porodice, devojčica, supružnika, portreta  intrigantno odražava Milenijine emocije i namere, ostavljajući gledaocima da razmišljaju da li slika prenosi spokoj, bol, nemir ili mešavinu emocija koje obuhvataju različita stanja uma.

Tomislav Ljubisavljević je izrazio spremnost da pokloni gradu Požarevcu svoju kolekciju Milenijinih dela ukoliko bi se našao prostor za stalnu postavku njenih radova.

Izložba je otvorena za posetioce do 28. novembra. Ulaz je slobodan.Slične vesti

Fotografije mladog hirurga srpskih stradanja od 1912. do 1916.

18 Oct 2023, 10:41

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu  izložene su  fotografije koje je dr Arijus VanTinhoven  načinio…

Izložba "Kroz objektiv Reč naroda - 60 viteških godina"

30 Aug 2023, 14:29

Najstariji nedeljnik u Srbiji „Reč naroda“ iz Požarevca već skoro osam decenija kroz novinske članke i fotografije…

Slike Adela Faresa u Galeriji savremene umetnosti

7 Jul 2023, 12:45

U Galeriji savremene umetnosti požarevačkoj publici se predstavio slikar Adel Fares izložbom slika, crteža i fotografija…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista