IZGRADNJA PRISTANIŠTA KOSTOLAC
   29 Jul 2017, 13:24    Kostolac    SAT TV    Tatijana Spasojević


IZGRADNJA PRISTANIŠTA KOSTOLAC

U KOSTOLCU JE POČELA IZGRADNJA PRISTANIŠTA KOJI PREDSTAVLJA REALIZACIJU JEDNOG OD PET PROJEKATA PRVE FAZE KINESKOG KREDITNOG ARANŽMANA I  DO KRAJA GODINE SE OČEKUJE UKLJUČIVANJE U REČNI SAOBRAĆAJ.
VREDNOST RADOVA NA IZGRADNJI PRISTANIŠTA  PROCENJENA JE NA 15.860.000 DOLARA
 






Nakon dobijanja licence za obavljanje posla lučkog operatera u Republici Srbiji, koju je po Zakonu o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama prvi put od svog osnivanja izdala Agencija za upravljanje lukama, 30. aprila 2015. godine, a zatim i pripremanja potrebne projektne dokumentacije u Kostolcu je nedavno počela izgradnja pristaništa za potrebe kostolačkog ogranka EPS-a. Zahtev za dobijanje građevinske dozvole kostolački ogranak je podneo 4. novembra, a dozvola je dobijena 25. novembra 2016. godine. Ugovor sa izvođačem radova, kao i ugovor za nadzor potpisani su 9. decembra i oba su stupila na snagu pre kraja prošle godine.





Izvođač je uveden u posed 14. marta, čime su započeli pripremni radovi, a realan rok za završetak ovog projekta je kraj 2017. godine. Vrednost radova na izgradnji pristaništa, koji predstavlja realizaciju jednog od pet projekata prve faze kineskog kreditnog aranžmana, procenjena je na 15.860.000 dolara. U obim posla spadaju izgradnja pristaništa, nadzor i konsultantske usluge, kao i izdizanje dalekovoda.




- Pristanište „Kostolac“ gradi se kao rečno teretno pristanište na plovnom putu reke Dunav. Bazenskog je tipa i nalazi se u rukavcu „Dunavac“, koji je kostolačkim kanalom povezan sa Dunavom, rekao nam je mr Nebojša Mišić, rukovodilac Prve faze projekta TE „Kostolac B“ i nastavio: - Po nameni pristanište je industrijsko, a kao takvo je predviđeno za potrebe rečnog transporta „TE - KO Kostolac“, a sastoji se od obala, obaloutvrda na drugim delovima obale, zatim od kejskih i pristanišnih površina namenjenih pretovaru tereta i pristanišnih saobraćajnih površina. Pored toga predviđeni su i pristanišni objekti, dve grupe od po dva silosa za pretovar gipsa i pepela, pristanišne instalacije, plovne oznake, navigaciona i druga oprema pristaništa na akvatoriji i prilaznom plovnom putu od Dunava, naveo je mr Mišić.
Pristanište „Kostolac“ zahvata vodenu površinu - akvatoriju u bazenskom delu pristaništa, u „Dunavcu“, širine 80 i dužine definisane prema dužini keja od 132.5 metara, ukupne površine 1,06 hektara. Akvatorija za manevar plovila, zahvata prostor u „Dunavcu“ između bazenske akvatorije, Kostolačkog kanala, obala „Šugavice“ i obale kod Termoelektrane „Kostolac A“, odnosno ispred crpne stanice i razvodnog postrojenja ove termoelektrane.  

- Teritorija pristaništa definisana je na  osnovu potreba za realizacijom pretovara vrsta i količina tereta za poznatog korisnika, „TE - KO Kostolac“. Smeštena je na dve operativne obale u bazenskom delu akvatorije, sa pripadajućim saobraćajnim i administrativno -poslovnim površinama. Ukupno projektovano zauzeće površina pristaništa iznosi oko 5,7 hektara, od čega je 2,6 vodene i 3,1 hektar kopnene površine., kaže Mišić.



- Pristanište „Kostolac“ predviđeno je za pretovar različitih vrsta roba i materijala. Planirano je da se transportuje drobljeni kamen, krečnjak koji se kao agregat koristi u postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova izgrađenom u Termoelektrani „Kostolac B“. Potrebna količina krečnjaka, koja bi se transportovala preko pristaništa, je oko 170 hiljada tona godišnje. U TE „Kostolac B“ predviđeno je skladište, koje zadovoljava dvonedeljnu potrošnju krečnjaka, tako da se na pristaništu ne zahteva formiranje deponije krečnjaka, kao tehničko - tehnološke rezerve za potrebe odsumporavanja. U krugu TE „Kostolac B“ postoji deponija uglja na kojoj se nalazi ugalj obrađen i pripremljen za prodaju velikim potrošačima i široku potrošnju. Planirana količina, koja bi se transportovala preko pristaništa, je oko 50 hiljada tona uglja godišnje, a predviđeno je da se realizuje u periodu od aprila do septembra.
- Na pristaništu će se pretovativati i 50 hiljada tona opreme godišnje za „TE – KO Kostolac“, kao komadni – generalni teret, koji se doprema rekom, a dalje će se otpremati drumskim transportnim sredstvima do predviđene lokacije. Gips koji nastaje kao nus proizvod odsumporavanja u TE „Kostolac B“, a predviđa se količina od 105 hiljada tona godišnje, transportovaće se od lokacije TE „Kostolac B“ do pristaništa vozilima drumskog transporta, pretovarivati u pristaništu i otpremati plovilima preko reke, istakao je mr Mišić i dodao da suvi pepeo, koji se preuzima iz dva silosa u TE „Kostolac A“, pneumatski će se transportovati od lokacije do pristaništa, pretovarivati u pristaništu i otprema plovilima preko reke. Na godišnjem nivou se planira otpremanje 157 hiljada tona suvog pepela.
 



Slične vesti

Hotel "Slavija" prodat kompaniji "Matijević"

18 Jan 2024, 13:37

Ministar privrede Slobodan Cvetković potpisao je ugovor o prodaji hotela "Slavija" sa predstavnicima kompanije…

Čadež: IT sektor i građevina glavni pokretački motori srpske privrede

11 Jan 2024, 11:20

I ove godine pred srpskom privredom je mnošto izazova za čije će rešavanje biti potrebno znanje, strpljenje,…

Predstavnici turističke privrede, državnih ustanova i medija iz Republike Srpske u poseti Zlatiboru

9 Sep 2023, 10:55

Predstavnici turističke privrede, državnih ustanova i medija iz Republike Srpske su u periodu od utorka 05. septembra, do…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista