Izgled stopala mnogo govori o vašem zdravlju
   24 Jan 2020, 10:46        SatTv    Srbijanka Stanković


Izgled stopala mnogo govori o vašem zdravlju

Vaša stopala su zadužena za puno, puno hodanja i kao takva dožive mnogo i habanja. Da li ste se ikada pitali koliko kilometara pređete svakog dana – kada se sabere svaki vaš pokret? Zato morate da vodite računa o svojim stopalima, kako bi vas ona što duže i što bolje služila.
 
Zbog sve ove prevelike ‘’upotrebe’’, velike su šanse da ćete tokom života razviti nekoliko problema sa stopalima. Postoje neke promene na stopalima koje mogu da ukažu na određeni zdravstveni problem, a koje nikako ne smete da ignorišete.
 
Odmah ću reći da većina promena vezanih za stopala zaista ne predstavlja ništa ozbiljno i u većini slučajeva može uspešno da se tretira. Najvažnije je prepoznati promenu na vreme  i brzo reagovati – kako ne bi došlo do pogoršanja.
 
Možda ćete se zapanjiti listom promena koje mogu da zahvate vaša stopala, a koje su i te kako povezana sa vašim zdravstvenim stanjem.
 
Nastavite da čitate kako biste saznali kako da prepoznate uobičajene probleme sa stopalima.
 


Svrab i perutanje stopala


Svrab, peckanje i perutanje stopala i nožnih prstiju mogu biti znaci atletskog stopala. Ovo je gljivična infekcija koja se pojavljuje nakon što stupite u kontakt sa gljivicama, obično u vlažnim okruženjima kao što su svlačionice, javni tuševi i bazeni.

Takođe mogu da se jave i plikovi na nogama, promene na noktima nožnih prstiju, suva i sirova koža na stopalima. Naročito je karakterističan uporan i jak svrab. Ako primetite ove simptome, nemojte da oklevate da počnete sa lečenjem - jer gljivice mogu da se prošire i na druge delove tela!


Suva i ispucala stopala


Ukoliko su vam stopala suva i ispucala, to može da ukazuje na probleme sa štitnom žlezdom, posebno ako hidratantna sredstva ne pomažu. Kada štitna žlezda ne proizvodi pravilno svoje hormone (koji kontrolišu brzinu metabolizma, krvni pritisak, rast tkiva i razvoj skeleta i nervnog sistema) – javljaju se problemi poput suvoće kože. Još jedan signal koji ukazuje na isti zdravstveni problem mogu biti krhki nokti.
Uradite ultrazvuk štitne žlezde ukoliko sumnjate da je uzrok stanja u kom se vaša stopala nalaze u njenom nepravilom radu.


Plikovi na stopalima


Plikovi ili žuljevi na nogama koji su ispunjeni tečnošću jesu bolno stanje koje može biti uzrokovano preteranim hodanjem ili stajanjem tokom dužeg perioda, nošenjem tesnih cipela cipela ili usled pojačanog znojenja nogu.
 
Generalno govoreći, plikovi ili žuljevi nisu ozbiljno stanje i mogu se lečiti kod kuće. Pokušajte da pustite da se žulj prirodno zaceli. Možete da ga prekrijete zavojem kako biste sprečili trenje i bol.
 


Čukljevi


Ovo je stanje u kojem se pojavljuje izražena izbočina sa strane baze palca na nozi i pri čemu je palac okrenut prema drugim nožnim prstima. Čukljevi su i estetski vrlo neugledni i pritom mogu učiniti hodanje bolnim. Mogu izazvati upalu i iritaciju na nožnim prstima.
Čukljevi mogu biti rezultat strukture stopala koju ste nasledili, a uske ili neprikladne cipele ili predugo stajanje mogu samo da ih pogoršaju.


Neprijatan miris stopala


S vremena na vreme svi dožive taj neugodan miris stopala, koji je posledica preteranog znojenja nogu ili čak loše higijene. Međutim, šta ako se javlja konstantan smrad stopala? Onda ovo definitivno zahteva vašu pažnju.

Ukoliko primetite da vam se noge konstantno ‘’osećaju’’, a uz to se i pojačano znoje ili su pridruženi i neki drugi simptomi poput crvenila i svraba – to može da bude gljivična infekcija stopala. Osim toga što morate pod hitno da pojačate higijenu i negu stopala, morate i da se bavite lečenjem gljivične infekcije - jer je ona vrlo zarazna i može brzo da se proširi na druge delove tela!


Kurje oko


Kurje oko predstavlja zadebljanu kožu na nožnim prstima ili na stopalu, obično u obliku kvržice. Vaše telo stvara kurje oko kako bi sprečilo stvaranje žuljeva na nogama, a obično nisu bolni kada se pojave.
Neudobne cipele i predugo hodanje ili stajanje mogu biti uzročnici nastanka kurjeg oka. Vremenom, kurje oči mogu postati vrlo nadražene i treba ih lečiti.Bol u dnu pete ili u donjem delu stopala


Kada osetite bol u dnu pete ili u donjem delu stopala - to može biti znak plantarnog fascilitisa. To se dešava kada ligament stopala postane napet zbog neadekvatne obuće, učestalog stajanja, trčanja na duže staze, gojaznosti ili drugih stanja stopala.
Možda ćete osetiti jači bol kad vam se noge odmaraju duže vreme. Plantarni fascilitis može da se tretira hladnim oblogama kako bi se ublažio bol, a ponekad su tu i lekovi protiv bolova. Vremenom spontano može da prođe.


Petni trn


Bol, upala ili čak koštana izbočina na prednjem delu pete mogu biti simptomi stanja poznatog kao petni trn. Ovo se javlja zbog nakupljanja kalcijuma u ovom predelu.
Odmarajte noge, nosite adekvatnu obuću i potražite pomoć lekara ako osetite jak bol u peti.


Otečen, bolan i upaljen palac na nozi


Ukoliko primetite da vam je palac na nozi jako otečen, upaljen i crven – možda se radi o gihtu. Giht je stanje koje često pogađa stopala, posebno palac, zbog previše mokraćne kiseline u vašem telu. Zahvaćeno područje može se osećati vrlo bolno. Neki opisuju bol kao osećaj da vam je stopalo zapaljeno!
Ovo stanje se javlja u više oblika i u nekoliko faza, a vremenom ozbiljno oštećuje zglobove. Zato je neophodno da se javite lekaru i što pre započnete tretman!


Urastao nokat na palcu na nozi


Urasli nokti mogu da budu veoma ozbiljno stanje. Ako imate nokte na nožnim prstima koji vijugaju, loše su isečeni ili imate neke povrede ili pritisak nožnih prstiju – vrlo lako možete da doživite urastao nokat. Genetika takođe može igrati ulogu.
 
Blagi slučajevi urastanja noktiju mogu uzrokovati nelagodnost i osetljivost oko nokta. Teže urasli nokti ne mogu da zacele sami ili se mogu zaraziti - što rezultira crvenilom, krvarenjem i bolom. Ovo zahteva medicinsku pomoć.


Promene na noktima na nožnim prstima


Bilo kakve promene na noktima na nozi, uključujući i žute fleke na noktima ili listanje noktiju – mogu biti znaci da imate gljivičnu infekciju noktiju ili onihomikozu. Do toga može doći zbog gljivica koje inficiraju nokat zbog vlažne okoline kojoj su stopala izložena.

Simptomi se mogu sporo razvijati. Gljivice na noktima mogu da se jave zbog zdravstvenog stanja poput dijabetesa, izlaganja kontaminiranim instrumentima za nokte, upotrebe javnog mesta poput bazena ili svlačionice ili zbog povrede kože u blizini nokta na nogama.


Bradavice na stopalima


Bradavica na dnu vašeg stopala je uobičajeno stanje poznato kao plantarna bradavica. To je uzrokovano humanim papiloma virusom, a prenosi se u vlažnim okruženjima poput svlačionica i bazena. Ukoliko ste ljubitelj plivanja, birajte pažljivo mesto na kom ćete se opustiti na ovaj način.
 
Plantarne bradavice mogu biti bolne, posebno kada hodate. Međutim, vrlo lako se leče. Ponekad prođu same od sebe.
 


Ukočenost i peckanje stopala


Neuropatija ili oštećenje nerava, koje može biti uzrokovano i dijabetesom - može biti uzrok za učestalo peckanje u stopalima. Najčešći razlog neuropatije stopala je dijabetes, budući da povišen šećer u krvi uzrokuje oštećenje nerava.
Povremeno trnjenje u nogama je uobičajena pojava. Ali ako redovno primećujete trnce koji traju duže od nekoliko minuta, obratite se svom lekaru.


Ravni tabani


Ravni tabani odnose se na nedostatak luka u vašem stopalu dok stojite. Ovo je generalno genetsko stanje koje zahteva lečenje samo ako je problematično tokom vežbanja ili stajanja tokom dužeg perioda.


Oticanje stopala ili gležnjeva


Ukoliko primetite da su vam stopala ili gležnjevi otekli, to može ukazivati na visok krvni pritisak. Oticanje takođe može ukazivati na postojanje neke bolesti poput srčane insuficijencije, insuficijencije bubrega ili jetre. Tako da, čim primetite otok na stopalima ili gležnjevima - pravac kod lekara!


Hladna stopala


Hladna stopala mogu biti znak periferne vaskularne bolesti, slabe cirkulacije krvi ili nekog stanja štitne žlezde. Hladna stopala su obično češća kod žena nego kod muškaraca, jer žene prirodno imaju nižu telesnu temperaturu.
 
Međutim, ako imate više od 40 godina i stopala su vam neprestano hladna, trebalo bi da pregledate štitnu žlezdu.


Čirevi na stopalima


Čirevi na stopalima koji ne zaceljuju mogu biti povezani sa dijabetesom. Često mogu da se jave čirevi na stopalima, obično usled neke povrede ili dugog hodanja, neudobne obuće i slično. Međutim, oni obično brzo i zacele sami od sebe. Ali, kad čirevi ne zacele, to predstavlja zabrinutost.
 
Čirevi koji ne zarastaju na nogama mogu ukazivati na povišen nivo šećera u krvi izazvan dijabetesom.


Grčevi u stopalima


Grčevi u stopalima mogu da signaliziraju nedostatke u ishrani, prekomernu aktivnost ili nešto ozbiljnije. U ishrani vam može nedostajati kalcijuma, kalijuma ili magnezijuma ili je to znak da ste previše vežbali, a malo ste i dehidrirani. U nekim slučajevima uzrok može biti posledica nekog stanja mozga ili nerava.


Bolovi u zglobovima nožnih prstiju


Bolovi u zglobovima nožnih prstiju mogu ukazivati na reumatoidni artritis. Ova degenerativna bolest zglobova prvo napada manje zglobove na rukama i nogama. Žene imaju četiri puta veću verovatnoću da će patiti od reumatoidnog artritisa od muškaraca. Ako se ne leči, ovo stanje može izazvati trajni deformitet zglobova.


Male, crvene linije ispod nokta na palcu


Da li ste primetili neobične crvene linije ispod nokta na palcu? To može da bude infekcija srca. Crvene linije ispod noktiju na nogama mogu da budu posledica pucanja krvnih sudova - poznato kao tačkasto krvarenje. Dok problemi poput psorijaze, gljivične infekcije ili čak samo doživljavanje traume na noktu može prouzrokovati ovo krvarenje, to može biti i znak endokarditisa ili infekcije srca.
 
Ljudi koji imaju postojeće srčane bolesti izloženi su većem riziku od razvoja endokarditisa. Infekcija može rezultirati srčanom insuficijencijom ako se ne leči! Ako primetite krvarenje ispod noktiju, a niste nedavno doživeli traumu nokta, potražite pomoć lekara.
 
 
Kao što vidite, izgled stopala zaista može puno da kaže o vašem zdravlju. Zato nemojte da zanemarite bilo kakvu promenu vezanu za stopala! Brz i adekvatan tretman može da vas poštedi kasnijih komplikacija, a ujedno vam i olakšava svakodnevno funkcionisanje – jer bez svojih stopala ne možete. Redovna i pravilna nega stopala je veoma važna, a često se malo pažnje obraća na ovaj deo tela. Ne zaboravite da vas vaša stopala nose svakog dana, zato im se odužite kako treba!Slične vesti

UPUTSTVO O MERAMA PREVENCIJE ZA CORONA VIRUS -COVID-19

16 Mar 2020, 13:45

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE "DR MILAN JOVANOVIĆ BATUT" ISTIČE VAŽNOST PRIMENE OVIH MERA U CILJU BOLJE ZAŠTITE…

U toku noći rešićemo pitanje gradskog prevoza u BG

14 Mar 2020, 12:00

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je večeras da će u toku noći biti rešeno pitanje funkcionisanja javnog…

Putnici na granici obavezni da kažu odakle dolaze

14 Mar 2020, 11:55

Već posle prvih registrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji predviđene su adekvatne mere prevencije i zaštite koje,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDONIRANA MEDICINSKA I ZAŠTITNA…

OD ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA POŽAREVCA OPŠTA BOLNICA POŽAREVAC DOBILA…

8 Apr 2020, 15:12

DruštvoUNITED GROUP DONIRA SRBIJI MILION…

United Grupa, koja posluje u sedam zemalja u regionu, u duhu solidarnosti zbog borbe sa virusom…

8 Apr 2020, 13:51

DruštvoU opštini Kučevo nema zaraženih…

U opstini Kučevo nema zaraženih Covidom 19, a mere koje je uvela Vlada Republke Srbije se…

8 Apr 2020, 13:44

Kursna lista