Izglasana nova Vlada Srbije, premijerka i ministri položili zakletvu
   27 Oct 2022, 9:40    Beograd    rts    Elena Marjanović


Izglasana nova Vlada Srbije, premijerka i ministri položili zakletvu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri položili su zakletvu u Skupštini Srbije, a time je počeo i zvanično da im teče mandat.


Premijerka i ministri nove Vlade Srbije položili su zakletvu nakon što su dobili podršku većine poslanika Narodne skupštine.


Tekst zakletve koju su ministri položili glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".


Nakon čitanja teksta, članovi Vlade potpisom su dali garanciju da će poštovati zakletvu.


Intonirana je i himna "Bože pravde", a polaganju zakletve prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić, članovi diplomatskog kora, kao i predstavnici verskih zajednica. 


Prethodno su poslanici o izboru nove vlade glasali javno prozivkom. Glasanju je prisustvovalo 225 poslanika, podršku izboru nove vlade dalo je 157 poslanika, dok je protiv bilo 68 poslanika, uzdržanih nije bilo. 


Mandatarka Ana Brnabić juče je, podnoseći ekspoze pred poslanicima, rekla da će ova vlada imati mnogo veće izazove nego što smo mogli da zamislimo.

Posle pandemije mislili smo da dolaze bolji dani, ali dogodio se rat na evropskom kontinentu, svet klizi u treći svetski rat, u ovakvom svetu Srbija mora da se pozicionira i sačuva stabilnost, to je glavni zadatak, rekla je Brnabićeva i dodala da kao što se prošla vlada bavila zdravstvom, sada mora da se bavi energentima.

Istakla je i da Srbija nastavlja evropski put, ali i traži neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

U završnom obraćanju danas poručila je da Srbija mora da ima prosrpsku vladu koja će raditi isključivo u interesu Srbije i njenih građana, kao i da će ovo biti vlada kontinuiteta.

Poslanici su predhodna dva dana raspravljali o izboru nove vlade. 


Nova vlada ima 28 ministarstava. Članovi nove vlade su: Ivica Dačić – zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, Siniša Mali – potpredsednik Vlade i ministar finansija, Miloš Vučević – potpredsednik Vlade i ministar odbrane, Maja Gojković – potpredsednik Vlade i ministar kulture.


Na ministarskim funkcijama su i: Rade Basta – ministar privrede, Jelena Tanasković – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Irena Vujović – ministar za zaštitu životne sredine, Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović – ministar rudarstva i energetike, Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Maja Popović – ministar pravde, Aleksandar Martinović – ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić – ministar unutrašnjih poslova, Tanja Miščević – ministar za evropske integracije, Branko Ružić – ministar prosvete, Danica Grujičić – ministar zdravlja, Nikola Selaković – ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić-Tepavčević – ministar za brigu o porodici i demografiju, Zoran Gajić – ministar sporta, Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu, Jelena Begović – ministar za nauku, tehnološki razvoj i inovacije, Husein Memić – ministar za turizam i omladinu.


Na mestu ministra informisanja i telekomunikacija je Mihailo Jovanović, a ministar za javna ulaganja u novoj Vladi Srbije je Marko Blagojević.


Vlada ima i tri ministra bez portfelja: Novica Tončev, Edin Đerlek i Đorđe Milićević.



Slične vesti

Brnabić: Sednica SB UN i dalja borba za naš narod na KiM neće biti laki

3 Feb 2024, 11:06

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će Srbija zbog najnovijih događaja na KiM zahtevati održavanje sednice Saveta…

Potpisan ugovor sa EBRD vredan 80 miliona evra za izgradnju naučno-tehnoloških parkova i BIO4 kampusa

16 Jun 2023, 10:51

Ugovorom o zajmu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji je potpisan u Vladi Srbije, obezbeđeno je 80 miliona…

Danas šest meseci od formiranja Vlade Srbije

26 Apr 2023, 10:15

Pre šest meseci, 26. oktobra 2022. godine, formirana je Vlada Srbije, treća na čijem čelu je premijerka Ana Brnabić.

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista