Izbori za predsednike četiri opštine na severu KiM, brojna pitanja bez odgovora
   15 Nov 2022, 9:45    Beograd    rts    Elena Marjanović


Izbori za predsednike četiri opštine na severu KiM, brojna pitanja bez odgovora

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani raspisala je za 18. decembar vanredne izbore za predsednike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. U situaciji kakva je na severu Kosova i Metohije otvaraju se brojna pitanja – gde će izbori biti održani, ko će ih obezbeđivati, kome će oni koji budu odlučili da učestvuju prijavljivati promotivne skupove, ko će deliti glasački materijal...


Izbori su raspisani za 18. decembar, a na konsultacijama kod Vjose Osmani bili su u većini predstavnici partija Albanaca i dve stranke Srba.


Na sastanku nisu bili predstavnici Srpske liste čiji su gradonačelnici podneli ostavke. Iz te političke grupacije za sada nema reakcija na raspisivanje izbora.


Aleksandar Jablanović iz Leposavića i Nenad Rašić iz Gračanice, jedini među Srbima koji su bili na konsultacijama, ocenili su da nije vreme za vanredne izbore na severu i da ako se pokuša sa izborima moglo bi da dođe do eskalacije nasilja na terenu.


Pošto su izbori zvanično raspisani otvaraju se mnoge nepoznanice – Vjosa Osmani najavljuje poziv međunarodnim partnerima sa zahtevom za praćenje izbora i što veće međunarodno prisustvo. Dodaje da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere kako bi se građani bez obzira na etničku pripadnost osećali zaštićeno, sigurno i ostvarili svoja ustavna prava.


U situaciji kakva je na severu Kosova i Metohije otvaraju se mnoga elementarna pitanja – gde će izbori biti održani, ko će ih obezbeđivati, kome će oni koji budu odlučili da učestvuju prijavljivati promotivne skupove, ko će deliti glasački materijal. Sve su to pitanja bez čijih jasnih odgovora nema ni organizacije glasanja.


Izlazak oko 3.000 Srba iz institucija na severu jasan je signal da oni ne žele vlast Prištine u četiri severne opštine, ne žele specijalnu policiju na severu, a žale se i na arogantno i neprimereno ponašanje pripadnika specijalnih jedinica. 


Juče su iz nevladine organizacije "Aktiv" prijavili da je pesnicom u stomak udaren njihov izvršni direktor Miodrag Milićević kod baze specijalnih jedinica u blizini punkta Jarinje. 


Još pet dana je ostalo do primene druge faze odluke prištinskih institucija o preregistraciji vozila, prema kojom bi vlasnici vozila koji nisu zamenili registarske oznake bili kažnjavani sa 150 evra. Primena te mere dovela bi do otpora Srba, kakav bi to otpor bio u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da kaže.


Srbi su napustili institucije tražeći ukidanje odluka o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština, a nadaju se da će diplomatija da učini svoje i da se do 21. novembra pronađe rešenje.


Sada su sve oči uprte ka Briselu u svetlu najave šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da je previše rizično čekati 21. novembar bez rešenja i dogovora. 



Slične vesti

MDULS: Otvoren kontakt centar za pritužbe

23 Mar 2024, 10:31

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uspostavilo je  Kontakt centar za pritužbe.Omogućena jednaka upotreba…

Zašto se pred svake izbore pokreće pitanje istinitosti biračkog spiska i koje sve dileme postoje

19 Mar 2024, 10:42

Kada je Cesid 2007. godine uradio istraživanje slično reviziji biračkog spiska, utvrdio je da 29 odsto ljudi ne živi na…

ODIHR objavio konačni izveštaj o izborima u Srbiji

29 Feb 2024, 10:28

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) objavila je konačni izveštaj o izborima u Srbiji.…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista