Iz ovih zemalja dolazi najveći broj turista u Srbiji
   30 Aug 2019, 10:43        SatTv    Tyler Durden


Iz ovih zemalja dolazi najveći broj turista u Srbiji

Turizam je jedna od najznačajnijih privrednih grana, s obzirom na to da zemljama koje imaju razvijenu turističku ponudu donosi značajne prihode. Ako se ne računa trgovina koja je uvezala ceo svet, turizam je bez sumnje najviše uticao na kompletnu globalizaciju.

Pojedine države su vrlo posećene zbog samog svog geografskog položaja, morske obale i kulturnih znamenitosti koje poznaje ceo svet. Ono što turizam u Srbiji povećava iz godine u godinu jesu planine, koje dovode veliki broj stranih turista zimi, ali i brojne prirodne lepote, kao i nezaboravan noćni život u većim gradovima države.

Kako se Srbija nalazi među prvih pet zemalja u Evropi koje beleže najveći porast dolazaka inostranih posetilaca, u daljem tekstu smo izdvojili iz kojih zemalja dolazi najveći broj turista u Srbiju, kao i zašto je to tako.
 

Turisti iz Nemačke - city break u Beogradu

Nemci su bez sumnje najbrojniji stranci koji stižu u Srbiju letovima niskotarifnih aviokompanija, pa uz pomoć jeftine karte za avio letove do različitih destinacija, presedaju u Beogradu, praveći city break upravo u glavnom gradu.



Nemački turisti čine oko 16 odsto od ukupnog broja turista koji prave kratke odmore u Srbiji, te provedu između tri i šest dana, uglavnom u srpskoj prestonici. Takvih turista je tokom 2018. godine bilo oko 57 odsto, dok je više od nedelju dana u državi boravilo oko 23 odsto Nemaca.

Turisti iz Nemačke uglavnom biraju hotelski smeštaj prilikom posete Srbije, ali ima i onih koji se opredeljuju za hostele ili privatan smeštaj. Ono što Nemce privlači Srbiji je provod i veliki izbor mesta za izlazak, srpski način života, kao i dobro poznata srpska kuhinja, na koju niko ne ostaje ravnodušan.
 

Najbrojniji turski turisti u Srbiji

Prema podacima u poslednje dve godine, u glavnom gradu su najbrojniji turisti iz Turske. Stotine turskih turista baš u Srbiji pronalazi sve ono što je strogo zabranjeno u njihovoj zemlji, pa se veruje da je upravo to ono što ih privlači na srpsko podneblje.

Dobar provod i odlično druženje svake godine mami sve veći broj turista iz Turske da za vikend dolete u glavni grad, opuste se, provedu, a zatim čim se vikend završi, odlete nazad svom domu i radnim obavezama.

Oko 70.000 turista iz Turske poseti Beograd na godišnjem nivou, pa ne čudi što baš oni spadaju u grupu onih koji su kako najbrojniji, tako i najznačajniji turisti u državi. Oni uglavnom ne rezervišu smeštaj preko agencije, već uglavnom biraju privatan smeštaj, jer su im apartmani privlačniji od hotelskih soba.
 

Kineski turisti u Srbiji - na jakom drugom mestu


Podatak da su turisti iz Kine na drugom mestu liste koja podrazumeva iz kojih zemalja dolazi najveći broj turista u Srbiju, vrlo je zanimljiv, s obzirom na to da su Kinezi u 2017. godini bili jedva među prvih deset, a sada su skoro na samom vrhu.
Najčešće pitanje koje se može čuti od turista iz Kine je “Da li mogu svuda da slikam selfie?”, a vrlo se začude ako ih neko opomene u manastiru ili crkvi. U odnosu na 2011. godinu, ove godine je čak 15 puta više kineskih turista posetilo Srbiju, a tokom prošle godine, više od 80.000 ih je doletelo na beogradski aerodrom.

To što Kinezima nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Srbije je samo još jedan od razloga koji utiče na odluku kineskih turista da posete zemlju. Pored glavnog grada, Kinezi vole da obilaze i Novi Sad i Suboticu, dok su im omiljena turistička mesta u Srbiji - Uvac, Tara i Zlatibor.



Iako u Srbiji živi oko 4.000 Kineza, kineski turisti znaju jako malo o srpskoj istoriji, ali uprkos tome troše velike svote novca na dnevnom nivou, što svakako pospešuje sam srpski turizam.

Iz turističke organizacije Srbije navode da su jako zadovoljni brojem kineskih turista koji posećuju Srbiju, jer su samo sa jednom reklamom na lokalnom kineskom pretraživaču koji je poput Google-a uspeli da privuku turiste i prošire vest o Srbiji kao turističkoj destinaciji.
 

U martu najviše turista iz Grčke


Ove godine je mart bio mesec Grka u Srbiji. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, ove godine je ostvareno čak 10 odsto više noćenja inostranih gostiju, a među najbrojnijim našli su se strani turisti iz Grčke.

Posete Grka su u porastu za 56 odsto u dolascima i 77 odsto u ostvarenim noćenjima. Iako su ranije Grci birali isključivo Beograd prilikom posete Srbije, sada se i to promenilo, pa grčki turisti rado obilaze srpske manastire, planine i jezera koja su im geografski bliža.

Kako Srbija i Grčka nisu previše udaljene, kako ih vežu kulturne, verske i istorijske spone, ne čudi što iz godine u godinu broj grčkih turista postepeno raste, te je svake naredne godine moguće videti oko 5 odsto više Grka u Srbiji.

Za turizam u Srbiji je 2018. godina bila rekordna, sa čak 3,4 miliona registrovanih posetilaca, oko 9,5 miliona noćenja i deviznim prilivom od 1,3 milijarde evra. Doček Nove godine u Srbiji je bez sumnje namamio mnoge inostrane turiste, tako da se prošle godine uspešno završila jedna turistička godina.

Kako je ova godina vrlo lepo počela kada je srpski turizam u pitanju, vrlo je verovatno da će se sva očekivanja u pogledu posete stranih turista ostvariti, jer se uvodi red u turizam kao i novi zakoni za veća prava putnika. Iako Srbiju rado posećuju gosti iz regiona, nema sumnje da se o lepotama koje država krije čuje na svim krajevima sveta, te sprski turizam cveta.



Slične vesti

Čiste vodu, prave bisere, otvaraju se nadesno i lep su suvenir

28 Aug 2022, 9:06

Da li znate da su školjke filtratori, što znači da doprinose samoprečišćavanju i održavanju vodenog ekosistema u celini.…

SAVETI ZA BEZBEDNO LETOVANJE SA DECOM

19 Jul 2017, 13:33

Najlepša su letovanja s decom, a slike razdraganih mališana izazivaju osmeh i dugo nakon povratka s mora.…

BRUKA NA PLAŽI U CRNOJ GORI: Srbin spasavao dete u moru, a lopovi mu za to vreme ukrali 200 evra, telefon i sat!

5 Jul 2017, 11:58

Dok je on plivao ka mališanu, lopovi su prišli njegovoj ležaljci...
Ljudska

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

Kursna lista