IX EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE
   21 Jan 2017, 11:07    Požarevac    Sat Tv    Maja Kostić


IX EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 22. do 28. januara 2017. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.  Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već jedanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.
Ovom Nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.
Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlje” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje”, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.
Na teritoriji grada Požarevca nosilac aktivnosti je Dom zdravlja Požarevac i ZJZ Požarevac čiji je cilj unapređenje sprovođenja organizovanog skrininga raka grlića materice. 
O raku grlića materice
Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.
U Braničevskom regionu stopa icidence je više decenija bila najviša( i do 48/100 00) u Srbiji i regionu,da bi poslednjih godina opadala.
Primarna prevencija raka grlića materice
Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.
Skrining raka grlića materice
 
Nakon priprema i usvajanja zakonske regulative na teritoriji  grada Požarevca  od 20.12.2012 sprovodi se organizovani skrining  raka grlića materice u organizaciji Doma zdravlja i ZZJZ Požarevac.U Srbiji se organizovani skrining sprovodi u 18 opština.
 
Teritoriju koji svojim radom pokriva Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Požarevac sa ogrankom u Kostolcu, skrining pregledi se sprovode u ciljnoj grupi žena uzrasta od 25- 64 godina,svake treće godine.Ciljnu populaciju čini ukupno 21 066 žena.
 
Rezultati skrininga u 2016 godini
 
Pozvano je na pregled pozivnim pismom 2730 žena a na poziv se odazvalo i pregledano je 1 532 žene.
Od toga 1 370 žena je imalo normalan negativan nalaz.
Ukupno 77 žena je imalo pozitivan nalaz  (zvanični podaci na sajtu www.skriningsrbija.rs).
Kod više od 77 žena sprovedena su dalja dijagnostička ispitivanja,kolposkopski pregledi i ciljane biopsije sa histološkim pregledom.Rezultati su sledeći:
Ukupno je 5 žena imalo premaligne promene, koje su izlečene jednostavnim operativnim zahvatima u Opštoj bolnici u Požarevcu.
Ukupno je jedna žena skriningom otkrivena da ima rak grlića materice i onea je upućene na dalje lečenje. (www.dzpozarevac.rs)
 
Rezultat skrininga nije zadovoljavajući u odnosu na evropske standarde jer treba dostići obuhvat ciljne populacije od minimalnih 75%.DZ Požarevac poziva na skrining preglede pozivnim pismom   one žene koje su se opredelile za izabranog ginekologa u službi zz žena, a to je oko 14 500 žena.Ostale su se opredelile za ginekologa u privatnoj praksi ili OB Požarevac i ne dolaze na preventivne preglede u našu ustanovu.Jedan broj žena se nalazi na privremenom  višegodišnjem radu u inostranstvu gde obavlja ovu vrstu pregleda i taj procenat nije zanemarljiv.
 
Sprovođenje skrininga u 2017 godini.
 
Organizovani skrining se mora kontinuirano sprovoditi dug vremenski period kako bi se icidenca oboljevanja i stopa smrtnosti od raka grlića materice smanjile.
U 2017 godini nastavljamo novi trogodišnji ciklus.
Na teritoriji koju obuhvata DZ Požarevac nastavlja se organizovano pozivanje žena na skrining preglede  pozivnim pismom  i cilj je da dostignemo obuhvat  ciljne populacije za trogodišnji period od 75%.
U 2017  godini pozivaće se sledeća godišta : 
 
1953,1956,1959,1962,1965,1968,1971,1974,1977,1980,1983,1986,1989 i 1992.
 
Na besplatni pregled se mogu odazvati i osigurana i neosigurana lica zakazivanjem kod izabranog ginekologa.
 
Pozivamo sve žene da se odazovu na poziv za skrinig a svim drugim ženama da se odazovu na preventivni pregled Papnikolau testa kojim se rano može otkriti i na vreme izlečiti rak grlića materice.
 
 
 
 Slične vesti

Zdravstveni pregledi u organizaciji GO SNS Požarevac

26 Sep 2023, 10:57

Zdravstveni pregledi u organizaciji Gradskog odbora Srpske napredne stranke Požarevac

Požarevački gradski odbor…

U Srbiji na svakih 100.000 stanovnika nedostaje 800 medicinskih sestara

22 Sep 2023, 9:15

Svetska istraživanja pokazuju da oko 80 odsto svih procedura i intervencija u zdravstvu - urade medicinske sestre. One su…

Ne meri se ni sa čim što možete da doživite - zašto treba da budemo davaoci matičnih ćelija

16 Sep 2023, 12:03

Danas je dan humanih ljudi, velikog srca. Obeležava se Svetski dan davalaca matičnih ćelija hematopoeze. Tanka je linija…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaCentar za kulturu u Kučevu uspešno…

Centar za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu u saradnji sa Sportskim savezom,Turističkom…

26 Sep 2023, 14:32

DruštvoDan škole Požarevačke gimnazije

Požarevačka gimnazija zagazila u sedamnaestu deeniju postojanja i rada  Prilika da se…

26 Sep 2023, 14:00

DruštvoDan čistih planina je svaki dan…

Svetski dan čistih planina, već više od 20 godina, obeležava se 26. septembra. Ekološki…

26 Sep 2023, 13:57

Kursna lista