Italijani prvi put videli fotografije novog kragujevačkog modela "fijat grande panda"
   18 Jun 2024, 10:36    Beograd    rts    Elena Marjanović


Italijani prvi put videli fotografije novog kragujevačkog modela "fijat grande panda"

Stelantis je pre zvaničnog predstavljanja novog modela „pande“ pod imenom „fijat grande panda“ koje je zakazano za 11. jul u Torinu, prikazao fotografije novog kragujevačkog „medvedića". Juče je "grande panda" već viđena na italijanskim ulicama jer je u Torinu sniman spot za ovaj novi automobil proizveden u Kragujevcu.


„Grande panda“ je inspirisana slavnom „pandom“ iz osamdesetih godina koju je nacrtao Đorđo Đugaro ali je sada ponovo rođena kao „smart kar“ u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu. Dizajn je izašao iz Mirafjorija.


Ovaj novi model napravljen je u dve verzije - električnoj ali i hibridnoj i iz Kragujevca će stići prvo u Evropu, zatim na Bliski Istok i u Afriku i spada u automobile B segmenta ispod četiri metra dužine a prva je u nizu modela nove porodice koja će svake godine lansirati novi model, sve do 2027.


Inovativni projekat podrazumeva realizaciju automobila preko globalne Multienergy Smart Car Platform. Biće dostupna u svim regionima sveta i omogućiće kompaniji da napravi različite automobile koji će moći da odgovore različitim zahtevima klijenata.


Olivije Fransoa, izvršni direktor Fijata i međunarodni šef marketinga Stelantisa smatra da je ovo najbolji način proslave 125 godina postojanja Fijata te da se ovom novom „grande pandom“ ispisuju nove stranice istorije:


"Nacrtana je i dizajnirana u Torinu i prikazuje sve one osnovne vrednosti originalne pande. Naš cilj je da učvrstimo prisustvo ovog brenda u svetu i zahvaljujući „grande pandi“, koja je idealna za porodice ali i za urbanu mobilnost u svakoj zemlji, mi sa ponosom možemo da kažemo da je ovo pravi fijat.“


Ovo je prva panda ikada proizvedena van Italije, tačnije u Srbiji u istoj fabrici u kojoj se pre proizvodio „fijat 500L“. I mada su italijani nezadovoljni činjenicom da se Fijat ne proizvodi u Mirafjoriju u Torinu koji očajnički čeka da se ta fabrika napokon pokrene, Stelantis je izjavio da je Srbija izabrana još pre nekoliko meseci i da je to deo njihovih investicija u inostranstvu.


Još nema informacija o ceni nove „pande“ kao ni fotografija unutrašnjosti vozila a novi detalji će se najverovatnije znati 11.jula u Torinu kada će „grande panda“ biti predstavljena povodom 125 godina postojanja Fijata.Slične vesti

Okanović: Vrućine na vozača utiču kao alkohol, dan aranžmana nije bitniji od života

10 Jul 2024, 13:04

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je za RTS da je svaki odlazak na put rizičan, ukoliko ulazimo…

Kako je Srbija postala poslednje evropsko utočište za automobile evro 3 i 4

7 Jun 2024, 10:09

Evropa se sprema da zabrani proizvodnju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, za desetak godina a do…

Zašto je danas teško naći majstora koji sme da servisira klimu u automobilu

22 Apr 2024, 10:36

ako je poslednjih dana zahladnelo, visoke temperature unapred zadaju glavobolju vozačima. Oni najrevnosniji već bi sada…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista