ISUŠIVANJE ODLAGALIŠTA -MODERNA DRENAŽA NA KOPU DRMNO
   14 Jun 2017, 14:35    Kostolac    SAT TV    Tatijana Spasojević


ISUŠIVANJE ODLAGALIŠTA -MODERNA DRENAŽA NA KOPU DRMNO


Moderna drenaža na kopu „Drmno“
 
Drenažni sistem se sastoji iz vertikalnih drenova ispunjenih šljunkom, a od objekata horizontalne drenaže izgradiće se drenažni kolektor, drenažni kanal i drenažni tepih. Ukupna vrednost ugovora iznosi 300 miliona dinara
 

 
Prvi put u Srbiji i regionu u rudarstvu biće primenjen sistem drenaže po metodi koja se do sada koristila samo u građevinarstvu za stabilizovanje terena. Na površinskom kopu „Drmno“ u toku je izgradnja drenažnog sistema za preventivno isušivanje dela unutrašnjeg odlagališta.
- Reč je o stabilizaciji unutrašnjeg odlagališta kopa „Drmno“ u funkciji sigurnog odlaganja otkrivke metodom preopterećenja sa ugradnjom vertikalnih cilindričnih drenova od kompozitnog materijala. Ukupna vrednost ugovora iznosi 300 miliona dinara – rekao je Dragoslav Slavković, upravnik Sektora proizvodnje, koji i nadzire izvođenje radova.
Posle elementarnih nepogoda iz 2014. godine, kada je deo kopa „Drmno“ bio poplavljen, i sanacije svih posledica, uočena je određena nestabilnost na delu unutrašnjeg odlagališta. Usledila su snimanja, ispitivanja i zaključeno je da u samom odlagalištu i na padini postoji određena količina vode koja izaziva nestabilnost tla.
Nakon sprovođenja kompletne procedure i svih postupaka na osnovu kojih su dobijeni potrebni podaci o tome kakva je situacija ispod površine tla na delu unutrašnjeg odlagališta, Rudarski institut iz Beograda napravio je projektnu dokumentaciju i omogućen je početak radova.
– Ovakva vrsta projekta prvi put se realizuje u oblasti rudarstva na našim prostorima, a možda i šire. Reč je o jednom pionirskom, ozbiljnom i tehnički zahtevnom projektu, zbog čega smo preventivno krenuli u realizaciju projekta isušivanja dela unutrašnjeg odlagališta da bi se dugoročno obezbedila stabilnost – istakao je Slavković.
Radovi se odvijaju na prostoru dimenzija 100 sa 300 metara. Prvo je skinut sloj materijala debljine jednog metra, a nakon toga su počele aktivnosti na bušenju i postavljanju drenova.
– Drenažni sistem se sastoji iz vertikalnih drenova ispunjenih šljunkom, a od objekata horizontalne drenaže izgradiće se drenažni kolektor, drenažni kanal i drenažni tepih, koji čini sistem drenažnih kanala oko i unutar objekta i glavnog drenažnog kolektora. Projekat se prvi put implementira u rudarstvu, ali ova metoda se primenjuje u građevinarstvu za fundiranje i stabilizaciju nestabilnih terena, koji su predviđeni za izgradnju, recimo, železničke pruge, aerodroma, auto-puta... Na prostoru od tri hektara planirano je da se izgradi 700 bušotina, ukupne dužine 7.700 metara. Prosečna dubina bušotina kreće se od 10 do 12 metara – rekao je Vladan Čanović, odgovorni projektant, inženjer hidrogeologije.
Radi se na najnižem delu unutrašnjeg odlagališta, na kojem je bilo najviše mulja i vode u poplavama iz 2014. godine i na kojem je bio lociran glavni vodosabirnik.
– U ovom delu odlagališta odnos odložene jalovine i one koja treba da bude odložena je jedan prema dva i više. Sistem funkcioniše po metodi preopterećenja. Po završetku radova na izgradnji drenažnog sistema, na ovom prostoru odlagaće se nove količine jalovine. Nova odložena jalovina pritiskaće tlo pod drenažnim sistemom. Voda će pod pritiskom ulaziti u vertikalne i horizontalne drenažne objekte i dalje će kanalima i adekvatnim pumpama biti ispumpavana iz kontura kopa – objasnio je Čanović kako će funkcionisati sistem drenaže.
 
Kontrola
 
Prvi efekti novog sistema drenaže na „Drmnu“ biće vidljivi tek kada se preko izgrađenog drenažnog sistema bude odlagala jalovina. Zato je planirano i uspostavljanje sistema nadzora kojim će se pratiti funkcionisanje drenažnog sistema, dinamika isušivanja terena i ukupni efekti. Radove na realizaciji projekta izvode „Autotransport“ iz Kostolca i „Novkol“ iz Beograda, a svi poslovi treba da se završe tokom juna.
 Slične vesti

PROIZVODNJA NA KOPU DRMNO U MARTU VEĆA OD PLANA

17 Apr 2020, 13:50

PROIZVODNJA NA KOPU DRMNO U MARTU JE BILA VEĆA OD PLANA  I PO PODACIMA SLUŽBE ZA PRAĆENJE I ANALIZU U PRETHODNOM MESECU…

REKULTIVACIJA DEGRADIRANOG ZEMLJIŠTA NA PK DRMNO

28 Mar 2020, 14:16

REKULTIVACIJA DEGRADIRANOG ZEMLJIŠTA NA PK DRMNO JE POSEBAN AKCENAT KOJI JE STAVLJEN NA ČUVANJE ŠUMSKE GAZDINSKE…

NA POVRŠINSKOM KOPU DRMNO U FEBRUARU JE ISKOPANO JE 802.219 TONA UGLJA DOBROG KVALITETA

27 Mar 2020, 13:28

PREMA PODACIMA SLUŽBE ZA PRAĆENJE I ANALIZU PROIZVODNJE OGRANKA TE-KO KOSTOLAC NA POVRŠINSKOM KOPU DRMNO U FEBRUARU…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoEPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

IZ ZAVODA ZA  JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC PORUČUJU DA  EPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

27 May 2020, 13:55

DruštvoVulin: Vojna neutralnost je naš…

Vojna neutralnost je naš najčasniji izbor, kaže ministar odbrane i predsednik Pokreta…

27 May 2020, 13:29

DruštvoMinistar Ljajić: Nadam se da odluka…

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se nada da odluka Crne…

27 May 2020, 13:27

Kursna lista