Istraživanje MMF -a pokazalo na koliko poslova će uticati veštačka inteligencija
   15 Jan 2024, 11:07    Beograd    rts    Elena Marjanović


Istraživanje MMF -a pokazalo na koliko poslova će uticati veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija (AI) će imati uticaj na oko 40 odsto svih poslova, a u mnogim slučajevima će uzrokovati značajno pogoršanje nejednakosti, navodi se u istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).


Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva kaže da istraživanje pokazuje da će u razvijenim zemljama veštačka inteligencija uticati čak na 60 odsto svih radnih mesta.


U polovini ovih slučajeva uticaj će biti pozitivan i uzrokovaće povećanje radne produktivnosti, ali u preostalim slučajevima AI će imati znanje i mogućnosti da obavlja poslove mnogih zaposlenih što bi moglo da dovede do smanjene potražnje za radnom snagom, pada dnevnica, pa čak i potpunog ukidanja nekih poslova.


Georgijeva naglašava da će, prema novim projekcijama MMF-a, samo 28 odsto poslova biti pod uticajem ove tehnologije u nerazvijenim zemljama.


"Nažalost, ove zemlje nemaju infrastrukturu ili znanje da bi imale benefit od upotrebe veštačke inteligencije pa postoji opasnost da tokom vremena dođe do još većeg zaostajanja nerazvijenih i povećanja nejednakosti među nacijama", rekla je direktorka MMF-a.


Mlađi radnici kao i radnici sa većim primanjima mogli bi da dobiju disproporcionalno visoke plate, ukoliko prihvate i počnu da rade sa veštačkom inteligencijom, dok će stariji i manje kvalifikovani radnici, prema rezultatima studije, zaostajati u primanjima.


Direktorka MMF-a naglašava da je od velike važnosti da sve zemlje primene kopmpleksne socijalne mere i da sprovedu reedukaciju osoba koje zaostaju u obrazovanju i primanjima.

"Na ovaj način možemo tranziciju, koju uzrokuje veštačka inteligencija, da napravimo prihvatljivijom za mnoge ljude i da ne dozvolimo dalje povećavanje nejednakosti u svetu", rekla je Kristalina Georgijeva.


Zemlje širom sveta pokušavaju da pravno urede oblast veštačke inteligencije. Prošlog meseca zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor o prvim sveobuhvatnim zakonima na svetu koji regulišu upotrebu veštačke inteligencije.


Evropski parlament će glasati o predlozima Zakona o veštačkoj inteligenciji početkom ove godine, ali nijedan zakon neće stupiti na snagu najranije do 2025. godine. SAD, Velika Britanija i Kina tek treba da objave sopstvene smernice za veštačku inteligenciju.Slične vesti

U Srbiji prošle godine zaposleno više od 52.000 stranaca - koje profesije su i dalje deficitarne

11 Mar 2024, 10:17

Prošle godine, u Srbiji je izdato više od 52.000 radnih dozvola strancima, što je skok od blizu 70…

Povreda na radu - radnici između ucena poslodavaca i pravne zavrzlame

7 Mar 2024, 10:36

Izmene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu prošle godine su usvojene, a inspekcije su obavile više od…

Skoro 30.000 više zaposlenih lica

3 Feb 2024, 11:46

U četvrtom kvartalu 2023. godine ukupan broj zaposlenih je iznosio 2.367.704 lica, dok je u istom periodu 2022. godine bilo…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista