Iskorak opštine Čajetina u razdvajanju otpada projektom "O - DVA - JA -  MO"
   5 Aug 2022, 11:11    Čajetina    sattv, TO Zlatibor    Elena Marjanović


Iskorak opštine Čajetina u razdvajanju otpada projektom "O - DVA - JA - MO"

Počela je realizacija projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO'' na teritoriji opštine Čajetina.

Opština Čajetina počela je sa implementacijom Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO”, koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. 


''Projekat se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom, koji obuhvataju ukupno 17 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i opština Čajetina kao deo regiona ''Duboko''. Kroz ovaj projekat našoj opštini donirana je komunalna oprema u vidu 5.936 plavih kanti zapremine 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera zapremine 1,1 m3 za sakupljanje stakla, jedna autosmećara kapaciteta 16 m3, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada. Implementacijom ovog projekta opština Čajetina, ali i ostale njime obuhvaćene lokalne samouprave, poboljšaće sistem upravljanja otpadom i unaprediti stanje životne sredine“, rekla je  Dragana Rosić, saradnik za odnose sa javnošću KJP „Zlatibor“,


Antoan Avinjon, programski menadžer za zaštitu životne sredine Evropske unije, je istakao da je opština Čajetina bila jedan od pionira savremenog upravljanja otpadom kada se 2011. priključila osnivačima regionalne sanitarne deponije ''Duboko'', koja je u tom trenutku bila prva sanitarna deponija u Srbiji.


 ''Sada, 11 godina nakon toga, vi ste u prilici da budete pioniri razdvajanja otpada u Republici Srbiji tako što ćete reciklabilne komponente stavljati u plavu kantu, staklo u žutu, a biorazgradivi otpad u zelenu kantu“, rekao je Avinjon i izrazio zadovoljstvo što je među prisutnima veliki broj dece, jer je bitno da edukacija o adekvatnom načinu upravljanja otpadom krene od najranijih uzrasta.
Ivana Hadži Stošić, državna sekretarka za zaštitu životne sredine, rekla je da je ovo izuzetno važan projekat za ekologiju i da će ministarstvo i Vlada Srbije nastaviti da podržavaju opštinu Čajetina u zelenim projektima. Pozvala je sve meštane da se aktivno uključe u projekat i da separacijom otpada u svojim domaćinstvima doprinesu unapređenju životne sredine.


Prepoznajući značaj i važnost očuvanja ekologije, nemerljivu podršku u realizaciji ovog projekta pruža lokalna samouprava. Marija Jeremić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina za odnose sa javnošću, pozdravila je prisutne i gostima poželela dobrodošlicu. Istakla je da ovo nije jedina aktivnost lokalne samouprave iz oblasti zaštite životne sredine, ali da je svakako ključna. Iskoristila je priliku da pozove sugrađane da daju svoj doprinos, jer samo zajedničkim delovanjem može se doći do velikog cilja – da opština Čajetina postane jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji.
Glavni nosilac projekta je KJP „Zlatibor“ Čajetina. Aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu predstavila je Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe. 


„Ovo možemo nazvati finalnim sastankom u vezi svega što smo do sada radili, a ujedno je i novi početak za projekat „O-DVA-JA-MO”. Na mapi koja je izložena možete videti prvih 107 domaćinstava koja već od 15. avgusta mogu očekivati radnike KJP, oni će im isporučiti kante u dovoljnom broju. Paralelno se priprema pravna regulativa kao i novi tarifni sistem. Najveća novina je da se napušta koncept kontejnera na javnim površinama, već će svako domćinstvo zadužiti kante koje će istaknutim danima iznositi na saobraćajnicu kojom će prolaziti autosmećar“, rekla je Vera Blagojević i parolom „Brzo i lako sad odvaja svako!“ pozvala prisutne da se pridruže zajedničkim aktivnostima u primarnoj separaciji otpada.Slične vesti

Vujović: Kvalitet vazduha prioritet za Vladu Srbije

3 Nov 2022, 11:16

Za Vladu Srbije je čist vazduh jedan od prioriteta, poručila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović…

Zelene zgrade štede energiju, a ujedno spasavaju planetu

26 Sep 2022, 9:28

Građevinski sektor odgovoran je za 40 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, tokom proizvodnje građevinskog…

Vujović: Srbija za tri puta povećala klimatsku ambiciju

21 Sep 2022, 11:52

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosom,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeBez vode tri ulice u Požarevcu

Zbog radova na mreži, do 18 časova, bez vode su korisnici u ulicama Lole Ribara, Topličina…

27 Nov 2022, 14:07

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

Kursna lista