IPA PROJEKAT OČUVANJE AUTOHTONIH SORTI VOĆA
   26 Jul 2018, 12:40    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


IPA PROJEKAT OČUVANJE AUTOHTONIH SORTI VOĆA

VISOKA  TEHNIČKA ŠKOLI STRUKOVNIH STUDIJA U POŽAREVCU JE U OKVIRU IPA PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNJE RUMUNIJE I SRBIJE UGOSTILA KOLEGE IZ RUMUNIJE KOJI SU PRI RADNOJ POSETI OBIŠLI ZEMLJIŠTE NA KOJIMA SE GAJI VINOVA LOZA I VOĆA A  CILJ PROJEKTA JE OČUVANJE AUTOHTONIH SORTI VOĆA I VINOVE LOZE

Visoka tehnička škola strukovnih studija je u fazi realizacije još jednog u nizu projekata prekogranične saradnje Rumunuije i Srbije koji je finansiran je od strane Evropske Unije. Cilj projekta je očuvanje autohtonih sorti voća i vinove loze. Obzirom da smo sve podložniji  uticajima klimatskih promena koje se osećaju na globalnom nivou, dolazimo u realni problem sa proizvodnjom hrane.Tim iz Rumunije iz Temišvara koji radi na ovom projektu bio je prošle nedelje u radnoj poseti kolegama iz Požarevca. O projektu  smo čuli nešto više od direktora Visoke Tehničke škole Vladana Đulakovića.
Projekat je zvanično otvoren 21.04.2017. na svečanoj ceremoniji u Temišvaru a biće zatvoren na finalnoj konferenciji 21.10.2018. godine. Dužina trajanja projekta je 18 meseci. Tokom implementacionog perioda obe projekntne strane radile su na mapiranju terena i lokaliteta sa autohtonim sortama voća i vinove loze gde su praćene sledeće vrste : jabuka, kruška, breskva, kajsija i vinova loza. Svaka od pomenutih vrsta ima po nekoliko autohtonih sorti i varijeteta.
Uzorci zemljišta se sakupljaju radi analiza a takođe i biljni materijal za detaljne morfološke analize i determinaciju jer postoji mogućnost  da se na teritoriji Rumunije, uz granicu sa Srbijom gaje isti ili slični varijeteti. Uz intenzivnu komunikaciju, stvaranje mreže i baze podataka, kao dodatni bonus projekta jeste i letnja škola za studente gde se kroz informativne radionice upoznaju sa tematikom projekta. Takođe, projektom su predviđena i dva treninga na kojima će se farmeri kroz stručna predavanja stručnjaka iz oblasti obuhvaćenih projektom, obučiti o mogućnostima uzgajanja autohtonih sorti. Projektom je Visoka tehnička škola strukovnih studija dobila izuzetno bitnu opremu velike vrednosti koja će budućim studentima omogućiti i olakšati istraživački rad. Pored mnogostrukih pozitivnih stvari koje ovakav tip projekata nudi, takođe je potrebno uložiti priličan trud kako bi se papirološki i administrativno pokrio svaki trošak i delatnost u okviru projekta.

Naš tim sačinjavaju Dr Vladanka Stupar, dr Tatjana Sekulić,dr Milivoje Milovanović,Rade Medić i   Msc Darko Stojićević na čelu sa direktorom škole Vladanom Đulakovićem.Koliko je veliki značaj ovog projekta kako za Srbiju tako i za Rumuniju saznali smo od Eleoneore Nistor profesora na banatskom univerzitetu  i saradnika iz Rumunskog tima. Inače, sam projekat vodi gospodin Dorin  Camen dekan fakulteta  poljoprivrednih nauka i veterinarske medicine "Kralj Mihajlo I Rumunije" iz Temišvara.U Rumunskom timu su još i profesor Dobrei Alina, Gian Carla Velicevici.
Eleonora ističe:
"Ovaj projekat je veoma važan za obe zemlje, jer u pogračnim zonama sa obe strane imamo dosta oblasti koje su pod vinom lozom i zasadima voća. Mi smo zainteresovani da saznamo kako se biljke ponašaju jer se klimatski uslovi se stalno menjanju i nama je stalo da sačuvamo naš genetski potencijal i da dobijemo biljke koje su više otporne na bolesti i gde ćemo imati manju upotrebu hemijskih sredstava i to je veoma važno." Slične vesti

U OPŠTOJ U BOLNICI PREDSTAVLJEN TREĆI PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE SA RUMUNIJOM

11 Jun 2020, 12:13

U OPŠTOJ BOLNICI POŽAREVAC ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA POVODOM NOVOG INTERREG PROJEKTA ZA PREKOGRANIČNU SARADNJU…

OTVARA SE GRANIČNI PRELAZ GOLUBAC RUMUNSKI GRAD NOVA MOLDAVA

11 Dec 2019, 14:36

U podunavskom naselju Usije,u opštini Golubac 10.decembra 1993.godineotvoren je novi granični prelaz za međunarodni…

RADOVI NA GRANIČNOM PRELAZU NA DUNAVU KOD USIJA PRIVODE SE KRAJU

13 Nov 2018, 13:27

Jedan od glavnih  projekata koji finansira EU predstavlja u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista