INVESTICIJE U POLJOPRIVREDNOJ ŠKOLI
   30 Jan 2017, 14:04    Požarevac    Sat Tv    Tatijana Spasojević


INVESTICIJE U POLJOPRIVREDNOJ ŠKOLI

Poljoprivredna škola Sonja Marinković u Požarevcu školuje kadrove koji sa završenom školom postaju stručnjaci u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Sticanjem diplome u Poljoprivrednoj školi učenicima se omogućava  dalje školovanje i zapošljavanje u drugim oblastima (medicini, obrazovanju, kulturi, sportu…).
Smerovi ,koje učenici mogu da odaberu su poljoprivredn itehničar, veterinarski tehničar, prehrambeni tehničar,tehničar hortikulture, proizvodjač prehrambenih proizvoda, pekar, mesar.A pekar i mesar su trenutno i dva najtraženija zanimanja.

 Nakon realizacije veoma složenog projekta adaptacije i rekonstrukcije podrumskih prostorija u staroj školskoj zgradi Poljoprivredne škole za čiju je adaptaciju da podsetimo obezbeđen deo sredstava od Ministarstva prosvete nauke I tehnološkog a deo sredstava je škola obezbedila od soptvenih prihoda.
 škola je u 2016-oj započela još dva važna projekta za unapređenje praktične nastave za učenike Poljoprivredne škole.
Izgrađena je hladnjača sa dve plusne i dve minusne komore, sa predprostorom za pripremu sirovine, stvoreni su uslovi za skladištenje I čuvanje I preradu voća i povrća proizvodenog na školskoj ekonomiji.Puštanjem u rad hladnjače, omogućena je kontinuirana obuka učenika prehrambene struke u školskoj radionici tokom cele godine.


Sa profesorima škole smo obišli sve i videli deo opreme koja bila donacija koja će omogućiti lakši rad iz oblasti voćarstva jer škola takodje poseduje i svoje voćnjake i svoje plastenike i svoje obradive površine.



U okviru projekta KARDS škola dobija savremenu opremu velike vrednosti za unapredjenje praktične nastave i laboratorijskih vežbi u oblasti ratarstva, voćarstva, veterine i prerade hrane. Isporuka opreme je u toku a isporučeni su rolo baler za baliranje sena i slame, pneumatske makaze za rezanje vinove loze, kao i pakovanje materijala za laboratorijska ispitivanja. Pokrenuti su i projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje školeske pekare i adaptacije i dogradnje sanitarnog čvora u školskom dvorištu.





Detaljnije o samim projektima u protekloj godini i o planovima razgovarali smo sa direktorom škole Vidojem Vukašinovićem.
Video je u prilogu.



Slične vesti

MPS: Mali broj poljoprivrednika učestvuje u kreiranju lokalnih programa mera, pozitivan primer poljoprivrednika iz Subotice

19 Mar 2024, 11:09

Mali broj poljoprivrednika učestvuje u kreiranju lokalnih programa mera, pozitivan primer poljoprivrednika iz Subotice,…

Vreme je za prihranu ozimih strnih žita

18 Mar 2024, 11:47

Prihrana pšenice predstavlja jednu od najvažnijih agrotehničkih mera koja u velikoj meri određuje dalji tok vegetacije…

Elektronska prijava sezonskih radnika u poljoprivredi

14 Mar 2024, 11:01

Najviše prijava za sezonske poslove u poljoprivredi stiglo je iz Vojvodine, ali i okoline Zaječara i Smedereva. Zanimljiv…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista