Inflacija u vrtlogu rata, rast cena hrane najviše uticao na kućni budžet
   9 Mar 2022, 9:19    Beograd    rts    Elena Marjanović


Inflacija u vrtlogu rata, rast cena hrane najviše uticao na kućni budžet

Po tradiciji, januar je najkritičniji mesec za kućni budžet. I taman smo mislili da će nam februar doneti olakšanje, kad se sve zakomplikovalo. Koliko god da smo svesni da su ratni sukobi daleko i da nas korona polako napušta, pitanje kako će se ova kriza odraziti na naš standard postavlja se u svakoj kući.Prema zvaničnim statističkim podacima, prosečna neto zarada u decembru u Srbiji iznosila je 74.629 dinara. Plate su u prošloj godini nominalno porasle za 9,4, a realno za 5,4 odsto.

  Građani sa kojima smo razgovarali kažu da su cene rasle i pre sukoba u Ukrajini.

Na džep potrošača najviše je uticao rast cena hrane.

"Verovatno svi osećaju da su cene poljoprivrednih proizvoda skočile za oko 30 do 40 odsto, za godinu dana što je visok rast i cena hrane zajedno sa cenom energenata je uticala čak da nam se vratila inflacija", kaže prof. dr Dejan Erić, dekan Beogradske bankarske akademije. 

Iako su, zbog rata u Ukrajini, cene energenata i žitarica izuzetno porasle, tako da je struja trenutno skuplja čak 8 puta, to zasad nije znatnije uticalo na cene kod nas, zahvaljujući delom i tome što je država neke od osnovnih cena ograničila.

Osnovnih poljoprivrednih artikala proizvodimo dovoljno, a raspolažemo i robnim i deviznim rezervama, kažu stručnjaci Ekonomskog instituta.

"Sad je problem kako eksterni šok koji se dešava preko energenata ublažiti da se dalje ne prelije, ili preko uvoznih ostalih cena ne prelije na ostale proizvode. Jedna deo će tvrditi u ovom trenutku da je moguće sve zaštititi, to ne bi bilo tačno. Imamo inflacione pritiske, inflacije će verovatno rasti u narednim mesecima", rekao je dr Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.  

Narodna banka je pre izbijanja sukoba u Ukrajini prognozirala da bi se inflacija izazvana pandemijom mogla vratiti u planirane okvire sredinom godine, ali se situacija u međuvremenu drastično pogoršala.

Izvesno je da će se, što duže bude trajao konflikt u Ukrajini, cene sve teže držati pod kontrolom, a neizvesno je i to koliko će, u tim okolnostima, rast plata moći da prati inflaciju.Slične vesti

Sistem e-faktura ubrzava poslovanje, koje novine donosi za privredu

13 Apr 2022, 10:51

Od 1. maja se, osim potpunog prelaska na e-fiskalizaciju u izdavanju računa, prelazi i na e-fakturu u trgovanju među preduzećima…

Još danas prijave za subvencije od 100 evra za fiskalne kase

5 Apr 2022, 11:22

Još danas privrednici mogu da se prijave na portalu Poreske uprave za subvencije od 100 evra po fiskalnom uređaju i po prodajnom…

AIK banka kupila Sberbanku

28 Feb 2022, 11:14

AIK banka saopštila je da je dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista