Industriji fali 50.000 tona starog papira-može li privreda da raste, a ne šteti prirodi
   13 Oct 2021, 9:39    Beograd    rts    Elena Marjanović


Industriji fali 50.000 tona starog papira-može li privreda da raste, a ne šteti prirodi

Da privreda može da raste, a da ne šteti prirodi, prve su prepoznale i dokazale nordijske zemlje. Iskustva su prenele Srbiji kroz poseban projekat uverene da je uz dobro planiranje i upravljanje taj način poslovanja velika šansa za razvoj Srbije.


Zaštita životne sredine nije trošak. U evropskom fondu, u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan za narednih sedam godina obezbeđeno je oko 30 milijardi evra.

  "To su sredstva koja će biti uslovljena spremnošću projekata i koja će biti uslovljena tom regionalnom dimenzijom u smislu projekata koji će zaista dovesti do ubrzanja celog regiona ka ciljevima zelene agende", istakla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Srbija je prva u regionu koja ima mapu puta. Industrija, poljoprivreda, proizvodnja hrane, otpad od hrane, plastika, ambalažni i građevinski otpad izdvojeni su kao sektori sa najvećim potencijalom za prelazak na cirkularnu ekonomiju.

"U fokusu programa biće i podrška u primeni modela cirkularne ekonomije i podrška lokalnim samoupravama i podsticanje inovacije i saradnje za biznis i naučno-istraživački sektor", napominje Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine.

Uvođenje koncepta cirkularne ekonomije deo je neizbežnih promena na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Tu se ne radi samo o uštedi novca, već, što je još važnije, o kvalitetu života građana i konačno opstanku planete", ukazuje Jern Jelsta, ambasador Norveške u Beogradu.

Apsurd je i da, dok se gušimo u otpadu, industriji nedostaje 50.000 ambalažnog stakla, 30.000 drvnog otpada, isto toliko plastike i najlona i preko 50.000 tona starog papira.

"Govorim o tome kako ono što jeste otpad postane nova sirovina i vrlo mi je važno da kada gledamo DNK srpske privrede, da ono što je u velikim korporacijama otpad postane sirovina za neki mikro i mali biznis", kaže Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

Ono na čemu se trenutno radi je dekarbonizacija. Za to će biti potreban novac i zbog toga će biti veoma važno da se taj takozvani zeleni novac koji se ubira od kompanija zagađivača uloži upravo u infrastrukturu za zelenu ekonomiju.



Slične vesti

Prerađivačka industrija gura rast srpske privrede, kako do visoke dodate vrednosti

15 Mar 2024, 11:01

U januaru, prema podacima Evrostata, industrijska proizvodnja u evrozoni pala je za 6,7 odsto, a u Evropskoj uniji za 5,7…

Požarevački "Tip - Top" prati trendove novom uslugom ozonske dezinfekcije predmeta

7 Mar 2023, 14:14

Firma „Tip - Top“ skoro pola veka ulaže u poboljšanje usluga klijentima širom Srbije. Jedna od…

Prestaje potreba za uvozom struje, Blok 1 u Termoelektrani "Nikola Tesla B" pušten u probni rad

26 Nov 2021, 10:33

Jutros u šest sati ponovo je pušten u probni rad Blok 1 u Termoelektrani "Nikola Tesla B" od 650 megavata, potvrđeno je…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista