IN MEMORIAM: Zauvek stalo novinarsko pero Radomira Sandića
   16 Jan 2023, 11:19    Požarevac    Reć naroda    Elena Marjanović


IN MEMORIAM: Zauvek stalo novinarsko pero Radomira Sandića

Sportsku javnost Požarevaca i čitavog okruga zatekla je vest da nas je zauvek napustio Radomir Rade Sandić, nekadašnji aktivni rukometaš, uspešni trener, višedecenijski sportski pregalac, publicista i novinar ove značajne društvene oblasti. Kao sećanje na dragog i odgovornog saradnika Redakcije nedeljnika „Reč naroda“ čije je pero zauvek zastalo, objavljujemo tekst iz februara 2020. godine povodom  Plakete za doprinos sportskom novinarstvu koja mu je uručena u okviru tradicionalne manifestacije „Sportista i ekipa godine“, medijske kuće „Reč naroda“ i Sportskog saveza Grada Požarevca
 

Požarevljanin Radomir Rade Sandić za sobom je zbrojao decenije sportskog novinarstva, izveštavao za medije širom bivše Jugoslavije i upisao se u anale novinarske profesije. U svojoj sedamdeset i trećoj godini i nadalje neumorno promoviše sportiste, klubove i ekipe na stranicama nedeljnika Braničevskog okruga „Reč naroda“ i nacionalnog lista „Žurnal“. Takođe je izdavač i glavni i odgovorni urednik prve privatne sportske novine u Braničevskom okrugu „Sportski Požarevac“. Sva ta posvećenost i profesionalno opredeljenje ponikli su na godinama Sandićevog angažovanja kao rukometnog trenera, selektora, posmatrača i saveznog sudije.

Sve pomenuto bilo je povod da se ovom Požarevljaninu uruči plaketa za doprinos sportskom novinarstvu u okviru tradicionalne manifestacije „Sportiste i ekipe godine“, koju organizuju medijska kuća „Reč naroda“ i Sportski savez Grada Požarevca, pod pokroviteljstvom Grada.


Radomir Rade Sandić jedan je od najuspešnijih rukometnih trenera iz grada pod Čačalicom. Smatra se pionirom ženskog rukometa u Požarevcu, u kojem je pune dve decenije bio uspešan trener u klubovima: Požarevac, Mladi radnik, Mladi radnik Žitostig, Bambi Mladi radnik, VGSK (Veliko Gradište), MRK Mladi radnik, Osipaonica, Smederevo, sa kojima je osvojio više titula prvaka. Sa juniorima Mladog radnika osvaja titulu klupskog prvaka Srbije u Beogradu (1973). Takođe je sa pionirkama Mladog radnika osvojio titulu klupskog prvaka Srbije (1977) u Jagodini. Vodio je i trenirao rukometne veterane Mladog radnika sa kojima je osvojio tri  šampionske titule prvaka Jugoslavije u Umagu (1984,1986. i 1987). Bio je selektor  i trener ženske juniorske rukometne reprezentacije Srbije na prvenstvu republika i pokrajina (SFRJ) u Prizrenu (1979). Osam godina je bio i član predsedništva trenerske organizacije RS Srbije. Kao član stručnog tima rukometnih trenera Srbije bio je posmatrač na pet svetskih prvenstava za žene: Beograd (1973), Kijev (1975), Bratislava (1978), Budimpešta (1982) i Roterdam (1986). U svojstvu stručnog posmatrača pratio je rukometni turir na 22-im letnjim Olimpijskm igrama u Moskvi (1980. godine).

Kao sportski novinar čitavu deceniju je radio kao dopisnik JSL Sport, a od osnivanja Sportskog žurnala (1990) svakodnevno bez prekida izveštava već 32 godine. Sarađivao je i objavljivao u novinama i časopisima širom bivše Jugoslavije: Politika (Beograd), Tempo (Beograd), Sportske novosti (Zagreb), TIM (Beograd), Pobjeda (Podgorica), Ekspres Politika (Beograd), Niške novine (Niš), Rukomet (Varaždin), Zvezdina revija (Beograd), Naš glas (Smederevo), Pruga (Beograd) i punih 40 godina prisutan je na sportskim stranicama u našim novinama „Reč naroda“.



Rade Sandić je pune dve decenije predsednik Komisije za informisanje u GFS Požarevac. Autor je knjiga sa sportskom tematikom: „Heroji sa Savače“, „Večita mladost Mladog radnika“ i „Borac u srcu“. Napisao je himnu požarevačkog FK „Mladi radnik“. Član je udruženja sportskih novinara Beograda i Srbije i nosilac brojnih priznanja za rad i angažovanje u rukometu, fudbalu i sportskom novinarstvu.

Mesto i vreme sahrane Radomira Radeta Sandića biće objavljeni naknadno

foto:facebook



Slične vesti

Preminula Vesna Kuprešak u 55. godini, borila se do poslednjeg daha

14 Dec 2023, 11:11

Nekadašnja takmičarka šoua „Nikad nije kasno“ Vesna Kuprešak iz Požarevca iznenada je preminula…

Preminuo reditelj Jagoš Marković - večiti dečak pozorišta sa više nagrada od godina života

22 Sep 2023, 19:34

Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 58. godini. Važio je za jednog od najistaknutijih pozorišnih…

Preminuo bivši predsednik Srbije Milan Milutinović

2 Jul 2023, 14:49

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović preminuo je u 81. godini, objavio je na svom Instagram profilu predsednik Socijalističke…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista