Igor Jurić: Sistem uzbunjivanja javnosti "Pronađi me" namenjen je deci u životnoj opasnosti
   3 Oct 2023, 9:48    Beograd    RTS    Marija Vajner


Igor Jurić: Sistem uzbunjivanja javnosti "Pronađi me" namenjen je deci u životnoj opasnosti

Sistem uzbunjivanja javnosti kada dete nestane, "Pronađi me", namenjen je mališanima koje se nalaze u životnoj opasnosti, izjavio je za RTS Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Ističe da će funkcionisati sinhronizovano, te da će elektronski mediji, kada ih MUP obavesti, morati istog momenta da prekinu program da bi objavili informaciju o slučaju. Za manje od mesec dana, 1. novembra kada u Srbiji nestane neko dete, to više neće biti problem samo te porodice i policije, nego ćemo svi moći da pomognemo. U svetu poznat kao "Amber alert", sistem uzbunjivanja javnosti kod nas je dobio ime "Pronađi me".

  Igor Jurić, gostujući u Beogradskoj hronici, objasnio je da će sistem uzbunjivanja funkcionisati sinhronizovano, te da će MUP davati instrukcije kada treba da se objavljuju informacije o detetu, ističući da će biti potrebno da se ispune kriterijumi kako bi se pokrenuo. "Ako znamo da se na godišnjem nivou prijavi nestanak do 1.500 maloletnika, bilo bi besmisleno da se za svakim sistem pokreće, jer se najveći broj njih pronađe. U 2022. godini prijavljen je nestanak 1.523 mališana, a 1.518 je pronađeno. Za petoro dece nismo imali vesti na kraju te godine", kaže Jurić.

Koji su kriterijumi pokretanja sistema

Prema njegovim rečima, sistem "Pronađi me" je namenjen deci koja su u životnoj opasnosti. "Ako se prijavi nestanak deteta koje je mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Ako je dete mlađe od 18 godina, a u tom momentu mu je potreban lek za opstanak, ima neki oblik invaliditeta, autizam, pokrenuće se sistem. To su samo neki od kriterijuma. To je prva faza", objašnjava Jurić. Dodaje da se u drugoj fazi uključuju svi ostali činioci – tržni centri, benzinske pumpe, markentiške i reklamne agencije koje poseduje elektronske bilborde...

Prekidanje TV programa

Govoreći o tome kako će u praksi izgledati sistem, Jurić kaže da će mediji dobiti obaveštenje od MUP-a da u istom trenutku prekinu program da bi preneli informaciju o nestalom detetu sa fotografijom, koju će kasnije imati obavezu da unište. "Svi elektronski mediji – nacionalni i lokalni će morati da prenose informaciju na svakih 30 minuta u prvih osam sati, posle 48 sati na svakih sat vremena, nakon čega mediji nemaju obavezu da je prenose. Biće uključeni i mobilni operateri, železniče i autobuske stanice i aerodrom 'Nikola Tesla'...", navodi Jurić. Igor Jurić je, na kraju, rekao da mu je ćerka Tijana bila motiv za upornost i istrajnost u borbi za sistem "Pronađi me".
 Slične vesti

Za jedne praksa za druge putokaz za život - kako mladi pomažu deci bez roditeljskog staranja

27 Feb 2024, 9:58

Najvažnije je da se deci bez roditeljskog staranja omogući da se obrazuju, lakše zapošljavaju i integrišu…

Deci sportistima mora redovno da se radi EKG, lekari ih testiraju i u školama

22 Feb 2024, 12:49

Trinaestogodišnji dečak iz Novog Pazara nedavno se srušio tokom treninga zbog jedne neprepoznate bolesti,…

Rekordno mali broj usvojene dece - ko (ni)je podoban da bude usvojitelj

10 Feb 2024, 10:13

U Srbiji trenutno 306 dece čeka na usvajanje. Potencijalnih usvojitelja, tj. onih koji žele da usvoje dete, ima duplo više.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista