I pored korone u KCS lečeno 1.200 stranih državljanal
   20 Dec 2021, 10:14    Beograd    rts    Elena Marjanović


I pored korone u KCS lečeno 1.200 stranih državljanal

I pored epidemije koronavirusa, ove godine u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije lečeno je i više od 1.200 stranih državljana. Najviše iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, Hrvatske, na osnovu međudržavnih sporazuma, ali i na svoju inicijativu. Protekle nedelje naši vaskularni hirurzi spasili su život prvi put i jednoj Litvanki.


Ima tek 33 godine, ali je zbog urođenog poremećaja vezivnog tkiva, tzv. Marfanovog sindroma, već imala nekoliko operacija


  Nedavno i onu najrizičniju i najtežu. I to u Beogradu, u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije na Klinici za vaskularnu hirurgiju. Viktorija je imala ogromnu aneurizmu koja je zahvatila gornji deo grudnog koša i trbuha.

Pripreme za operaciju obavljene su još krajem 2019-te godine, ali je onda počela epidemija korone. Viktorija je svakodnevno živela u strahu da aneurizma ne pukne i ne ugrozi joj život. Uspela je da dočeka intervenciju koja je bila uspešna.

"U Litvaniji nisu mogli ništa da urade, tamo se ne rade te operacije, tako da je moja doktorka odlučila da pronađe najbolju kliniku u kojoj se ta procedura radi. I preporučila mi je da idem u Srbiju, Beograd. Moja doktorka je uradila sva neophodna istraživanja, Kada sam odlučila da dođem ovde, kod profesora Davidovića, i ja sam tražila dodatne inforacije na internetu, i da, guglala sam da vidim ko će me operisati i gde. Operaciju sam imala pre nekoliko dana, i sve je dobro prošlo", kaže Viktorija iz Litvanije.

Koliko je opasno da aneurizma trbušne aorte ne pukne, toliko je opasna i sama operacija. Klinika za vaskularnu hirurgiju je od pre nekoliko godina na evropskoj mapi centara u kojima se te intervencije rade. Beograd se rame uz rame našao sa Londonom, Parizom, Mastrihtom, Esanom i Milanom.

"Operativni zahvat ovog tipa je svakako najzahtevnija, najriičnija, najizazvnija vaskulana procedura kako za hirurge, tako za anesteziologe, jer istovremno treba da se otvori grudni koš i trbuh, da se primeni mašina za vantelesni krvotok, potpom da se iz funkcije privremeno isključi levo plućno krilo, onda da se veštačkim krvnim sudom zameni oboleli deo aorte i u njega ugrade arterije koje ishranjuju sve trbušne organe i kičmenu moždinu. Traje 7-8 sati", kaže prof. dr Lazar Davidović, vaskularni hirurg, Klinika za vaskularnu hirurgiju UKCS.

Komplikacije nisu retke, ali je Viktorija prošla bez ijedne. Iz dana u dan sve je bolje, sutra bi trebalo i da ide kući.

"Sin me očekuje i jedva čekam da idem kući. Sad konačno mogu da živim normalno. Imate odlične lekare, zaista sjajne stručnjake, uradili su veliku, rizičnu operaciju, bez komplikacija. Zaista mi je drago da smo odabrali Beograd . A sledeći put dolazim da upoznam Beograd i Srbiju", istakla je pacijentkinja Viktorija.

Davidović je istakao da strah uvek postoji, posebno kada se radi o osobama koje su njene životne dobi ili malo stariji, i ko god kaže da to nije tako , ne govori istinu.

"Bićemo u kontaktu, za mesec dana ona bi trebalo da se vrati u normalan život. Dobija određenu terapiju? Hoće li dolaziti na kontrolu, kontrole putem skenera u Viljnusu mi ćemo ih dobijati na uvid", kaže doktor Davidović.

Klinika za vaskularnu hirurgiju je i centar za obuku stranih lekara. Do nedavno je na obuci bila jedna Belgijanka, a posle praznika na usavršavanje dolaze lekari iz više evropskih zemalja, ali i Indije i Meksika. Termini za obuku su popunjeni do kraja sledeće godine.Slične vesti

U 2021. godini 11 parova iskoristilo naknadu za vantelesnu oplodnju

27 Jan 2022, 12:10

Grad Požarevac je opredelio 4.800.000 miliona na ime naknade za vantelesnu oplodnju u 2021. godini, na koju je imalo pravo…

Sandra Jovanović posle 14 VTO postala mama, savetuje sve koji se bore za potomstvo, ali i okolinu

27 Jan 2022, 9:27

Sandra Jovanović iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" imala je 14 vantelesnih oplodnji, a od pre mesec i po je mama jedne…

Osluškujte svoje telo-jak bol, hladne ruke ili noge, oticanje, znak da se hitno javite lekaru

26 Jan 2022, 12:31

Doktorka Danijela Jeftić iz Hitne pomoći još jednom je apelovala na građane da osluškuju svoje telo i da povedu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPotpisan sporazum o učinku NSZ

Cilj Nacionalne službe za zapošljavnje u ovoj godini, kao i proteklih godina, biće…

29 Jan 2022, 9:21

ZdravljeOmikron soj ubrzava, a vakcinacija…

Od početka pandemije u Srbiji je testirano 8.045.107 osoba, a registrovano je 1.633.868 pozitivnih…

29 Jan 2022, 9:18

PoljoprivredaPoljoprivredni prozvođači iz Požarevca…

Trodnevni Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “Agro Belgrade 2022”,…

28 Jan 2022, 13:39

Kursna lista