HPV vakcina dostupna, neki propisi nedovoljno jasni
   29 Jul 2022, 9:56    Beograd    rts    Elena Marjanović


HPV vakcina dostupna, neki propisi nedovoljno jasni

Nije jedina nedoumica roditelja da li dete treba da primi HPV vakcinu ili ne. Praksa pokazuje da bi neke propise još trebalo pojasniti i pacijentima, ali i zdravstvenim radnicima.


Sredinom jula Biljana je odvela osamnaestogodišnju ćerku u dom zdravlja Novi Beograd, da primi prvu dozu HPV vakcine. Tada im je rečeno da će i pored toga što u subotu slavi 19. rođendan, preostale dve doze moći da primi na istom mestu, besplatno.


Kako je RTS-u rekla majka, ubrzo je usledio poziv upravo iz tog Doma zdravlja i informacija da sledeće doze hpv vakcine njena ćerka može da primi u Gradskom Zavodu za javno zdravlje i da mora da ih plati 32.000 dinara. To je bio razlog što se Biljana javila redakciji Beogradske hronike.


Tada je prihvatila da nam da izjavu, ali je od toga odustala.


Kako ima nejasnoća kontaktirali smo nadležne, Dom zdravlja Novi Beograd, Republički fond zdravstvenog osiguranja i Institut za javno zdravlje Srbije"Batut". Iz Doma zdravlja dobili smo informaciju da je u pitanju pogrešna informacija, a u Fondu da to što tvrdi majka nije tačno."Međutim, iz ovog slučaja je jasno da stručno-metodološko uputstvo koje donosi Batut nije dovoljno precizno i institut će ga dopuniti i precizirati. Još jednom bih istakla da je RFZO obezbedio dovoljne količine HPV vakcine za sve zainteresovane građane koji mogu da se vakcinišu u svim domovima zdravlja na celoj teritoriji Srbije", kaže Mirjana Uzunović Mako, direktorka sektora za ugovaranje RFZO-a.Iz Batuta-a smo dobili pisani odgovor da se preporučena vakcinacija protiv oboljenja izazvanih HPV virusom sprovodi u uzrastu od navršenih devet do navršenih 19 godina, o trošku države.Biljanina ćerka, kao i sva deca koja su tokom 18. godine dobila prvu dozu, trebalo bi da prime još dve o trošku države kad god to bilo tokom devetnaeste godine, na odeljenju dečje zaštite Doma zdravlja.U skladu sa Zakonom i pravilnicima deca od devet do 14 godina trebalo bi da prime dve doze u razmaku od pola godine, a od 15. do 19. tri doze.Drugu, najmanje mesec dana posle prve, treću tri meseca posle druge.Pošto je vakcinacija počela nedavno, očigledno je da će lekari morati još malo da se pozabave propisima, kako bi se otklonile sve nedoumice i izbegle greške.Slične vesti

Sinofarm i Fajzer vakcine dostupne u Domu zdravlja Požarevac

11 Aug 2022, 12:31

Odziv na vakcinaciju protiv kovida 19 u Požarevcu proteklih meseci nije bio na zavidnom nivou, posebno za drugu i treću…

RFZO: U Srbiju stigle nove količine HPV vakcine

23 Jun 2022, 14:49

U Srbiju su danas stigle nove količine HPV vakcine, saopštio je RFZO.


Distribucija vakcine počeće u ponedeljak,…

Ko bi trebalo da primi HPV vakcinu i zašto je ona važna?

15 Jun 2022, 13:34

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa koji je najčešći uzročnik karcinoma grlića materice nije obavezna već…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista