HOMOLJSKI KAČAMAK U JELOVNIKU ELITNIH EVROPSKIH RESTORANA
   23 Sep 2017, 22:12    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


HOMOLJSKI KAČAMAK U JELOVNIKU ELITNIH EVROPSKIH RESTORANA

U Zviždu i Homolju je odvajkada kačamak bio i ostao, specijalitet nad svim specijalitetima. Ko ga nije probao taj ne zna koliko vredi i koliko je ukusan. A sprema se na starinski viševekovan način.


Domaćinstvo Dragoslava Milića iz Ceremošnje,jedno je od poznatih i koje učestvuje na raznim takmičenjima,na sajmovima etno hrane,turističkim i kulturnim manifestacijama gde predstavljaju svoje proizvode kao što je domaći ovčiji sir,Homoljski med,šumske pečurke,domaća proja i kačamak pripremljenih od domaćeg belog kukuruza samlevenog u seoskoj vodenici.


Dragoslava i njegovu suprugu Slađu imali smo prilike da vidimo kako pripremaju ovu zdravu namirnicu za goste u kompleksu pećine Ravništarka i zamolili smo ih da nam otkriju tajnu pripremanja homoljskog kačamaka koji je ušao kako kažu i u menije elitnih Evropskih restorana..

        U okviru turističke ponude porodice Dragoslava Milića iz Ceremošnje koja se bavi seoskim turizmmom je i pripremanje poznatog homoljskog kačamaka od belog domaćeg kukuruznog brašna proizvedenog na sopstvenom imanju i samlevenog u seoskoj vodenici.
 
           -Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna,takozvanog starog seljačkog tvrdunca,  mlevenog u vodenici potočari. To vodenično bračno uzima se i džaka sa drvenim kutlom koje je slađe i ukusnije od onog koje se samelje na mlinu čekićaru – počeo je svoju priču  Dragoslav. Kotlić u kome se sprema ovaj specijalitet treba da bude tučan i od bakra. Takav bakrač traje i po sto godina. U ,,tučani’’bakrač se sipa dva litra vode i pusti da dobro provri, zatim se sipa so i brašno koje se meša drvenom varjačom ,,kačamilom'' oko 35 minuta.Kada se kačamak odvoji od bakrača istrese se na drveni lopar napravljen od bukve i seče u komade koncem ili drvenim nožem. Jede se uz ovčiji ili kravlji sir,meša sa mlekom.Kačamak dobro ide i uz paprikaš ,,bećar'',prženo meso iz salamure,a prava poslastica je kombinacija ,,hladno pečenje-vruć kačamak'' i prženi sir iz tučane tepsije,dodaje Milić.
 
           Domaćinstvo Dragoslava Milića opredelilo se i za seoski turizam,ima svoj pčelinjak,stado ovaca,a uskoro treba da završi i brvnare za boravak i odmor gostiju.
            -Našim gostima u okviru ponude nudimo ovčiji sir,domaći med,domaću hranu.
Gostima iz grada umesto buke automobila nudimo u našem domaćinstvu mir,čist vazduh i zdravu hranu kao što je domaća proja,kačamak,jagnje na ražnju,izvorsku hladnu vodu.Oni koji žele da nešto i fizički rade na selu,nudimo im rad u polu,košenju livadske trave,pripremanje zimnice.
             Dragoslav kaže da je tajna spremanja homoljskog kačamaka i “svojevrstan miraz” koje devojke nose sa sobom u momkovu kuću prilikom udaje,jer tada postaje i oslonac kuće.
             
             U staro vreme se u Homolju kačamak pripremao samo u blagdane,povodom seoskih slava i zavetina. Pojedini siromašni seljani radili su i nadničili za dnevnicu od jednog kilograma belog kukuruznog brašna.

Sada se kačamak u Zviždu i Homolju kao tradicionalno jelo češće koristi  nego ranije kao zdrava prirodna hrana, bez imalo hemijskih supstanci. Inače,kačamak je dodaje Milić,dijetalna hrana,dobar za pročiščavanje krvnih sudova od masnoće a i povoljno utiče i na dugovečnost ljudi.
 
 Lj.Nastasijević
 
 
 
 
 
 
 Slične vesti

Golubac: Zabelele visibabe

3 Feb 2024, 12:03

Umesto snega ,  zabelele visibabe. Vesnik proleća došao je mesec i više dana ranije,i to je,kako kažu…

Ko nema u vugla, ima u Gugla - šta je ljude na internetu najviše interesovalo prošle godine

1 Jan 2024, 10:47

Ukoliko ste na „Guglu“ proteklih meseci pokušali da saznate više o ratu između Izraela i Hamasa niste bili jedini – to je…

Tamjan - sve što niste znali o ovoj vrsti smole

18 Sep 2023, 15:38

Prva asocijacija koja nam se javi na pomen tamjana jeste religija i razni religijski obredi u kojima se on koristi. Međutim,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista