Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum
   10 Aug 2018, 12:37        NOVOSTI    Maja Kostić


Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum

Predsednik Aleksandar Vučić, za "Novosti", obrazlaže ideju razgraničenja sa Albancima. Danas nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu.   ZALAŽEM se za razgraničenje sa Albancima i to je politika koju predstavljam, a da li ćemo u tome uspeti, to ne zavisi od nas. Za tango je potrebno dvoje. Rešenje za Kosovo i Metohiju, ako ga bude, mora da bude sveobuhvatno, a ne jednostavno niti uprošćeno, kako neki zamišljaju.

To je u četvrtak izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ta poruka je izazvala veliku pažnju pred možda odlučujuće pregovore o statusu naše južne pokrajine.
Obrazlažući ovaj svoj stav za "Novosti", predsednik je kazao da nije rekao ništa novo i da opciju razgraničenja zagovara godinama.
- Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu.
Vučić je prethodno kazao da je uvek izvor potencijalnog sukoba kada imate teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada. On je kazao da ne želi da iznosi neke stvari i o čemu pregovara sa kosovskim Albancima, jer bi tako otvorio karte Srbije, za razliku od Tačija i Haradinaja, pojedinih zapadnih predstavnika, ali i onih u domaćoj javnosti koji sve znaju, "a nisu nijednom razgovarali niti prisustvovali bilo kakvim razgovorima":
- Nisam neodgovoran i neću da izlazim sa "veličanstvenim patriotskim izjavama". Znam svoj posao i radim ga u najboljem interesu Srbije i nedvosmisleno ću reći šta mislim kada se bude bilo blizu nekog opipljivog rešenja.
Poručio je i da 4. novembra neće biti nikakvih izbora, niti referenduma, kako to prognoziraju pojedinci iz opozicije. On je osudio tvit predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića koji se odnosio na premijerku Anu Brnabić i koji je glasio: "Kreatura koja se sticajem vanredno nesrećnih okolnosti našla na čelu Vlade Republike Srbije sebi dozvoli da kaže da po pitanju Kosova `mi u ovom trenutku nemamo zvaničan stav`":
- Ona (Brnabićeva) je deset puta pametnija, 50 puta moralnija i časnija, a sto puta vrednija od njega, a da ne pričam koliko puta stručnija i nije ništa uradila protiv Srbije, dok je Jeremić uništio priliku Srbije da sačuva KiM.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da su svi zabrinuti šta bi razgraničenje značilo za nezavisno Kosovo, a nisu nimalo zbog najave da će Kosovo i Albanija imati jednog predsednika ili da neće imati međusobnu granicu:
- Haradinaja nije napao niko od političara iz Srbije koji su za celovito i nezavisno Kosovo. On u Srbiji ima brojne glasne saveznike, a Vučić samo narod.

 Slične vesti

Da se ujedinimo oko pripajanja tzv. Preševske doline

14 Aug 2018, 12:12

Priština -- Kosovski predsednik Hašim Tači zahvalio je, putem Fejsbuka, "svim liderima i građanima" tzv. Preševske doline.…

Je l" se možda OVK borila za građansko društvo

14 Aug 2018, 12:10

Rano je govoriti o tome ko podržava, a ko ne podržava ideju razgraničenja kao opciju za rešenje kosovskog pitanja,…

SNS Požarevac: Podržavamo politiku predsednika Srbije u rešavanju pitanja KiM

14 Aug 2018, 11:51

Gradski odbor Srpske napredne stranke Požarevac u potpunosti podržava politiku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportEKIPA BOKI KERAMIKA POBEDNIK 50…

U  Golupcu je završen jubilarni 50.po redu noćni turnir u malom fudbalu,u…

14 Aug 2018, 23:21

DruštvoZBOG LOŠEG VREMENA OVOG LETA MALI…

PROMENLJIVO I VEOMA KIŠNO VREME OVOG LETA UTICALO JE DA GRADSKI  BAZEN U POŽAREVCU…

14 Aug 2018, 13:00

DruštvoZAVRŠENI RADOVI NA POŽAREVAČKOJ…

DANAS SU ZAVRŠENI RADOVI NA POŽAREVAČKOJ GIMNAZIJI. Rešen je veliki problem,…

14 Aug 2018, 12:43

Kursna lista