Hoće li biti srpskog mleka na tržištu, Tanasković za RTS o premijama, prelevmanima i otkupu
   25 Feb 2023, 9:58    Beograd    rts    Elena Marjanović


Hoće li biti srpskog mleka na tržištu, Tanasković za RTS o premijama, prelevmanima i otkupu

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da su mlekari pokazali konstruktivan pristup na sastanku u Vladi Srbije. Minoran je broj onih koji su, kako kaže, antiprotivni i koji najavljuju proteste. Problemi su počeli u 2022. zbog toga što je država zamrzla cenu mleka zbog građana, rekla je ministarka i dodala da su prelevmani za mleko teška mera u cilju stabilizacije tržišta.


Hoće li biti srpskog mleka na tržištu i šta će država uraditi kako bi se sprečilo zatvaranje farmi? 


Premije će biti podignute sa 10 na 15 dinara po litri mleka, a subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara. 


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je to kompromisno rešenje i da je juče održan sastanak gde su za jednim stolom u Vladi Srbije prvi put sedeli predstavnici od primarnog proizvođača, prerađivača do trgovinskih lanaca.


"Ovakvi sastanci su odlučna prilika da se čujemo. Država se ozbiljno i odgovorno ponela u 2022. godini, koja je bila ekonomski nepredvidiva. Sada imamo veliku tržišnu borbu, koja se ogleda u svim segmentima. Ovde je eskalirala. Imamo puno problema. Počeli su u 2022. zbog toga što je država zamrzla cenu mleka zbog građana, mleko proizvedno u Srbiji je izvezeno, onda smo bili prinuđeni da ga uvozimo, došlo do povećanog uvoza mleka, mlekare imaju zalihe, naši proizvođači imaju mleko, njima se spušta cena - to su neke stvari o kojima smo juče razgovarali", rekla je Tanaskovićeva.


Napominje da se čulo puno saveta i problema tako da će država odgovorno pristupiti tome.


"Preuzeli smo na sebe da to iskontrolišemo. Prelevmani su teška mera jer mi smo evropski orijentisana država otvorenog tržišta i to treba odbraniti, ali je situacija da mi moramo da branimo svoje tržište koje je poremećeno", istakla je Tanaskovićeva.


Imate proizvođača koji imaju mleko, a nemaju kome da ga daju u otkup jer su mlekare pune zaliha i to mora da se reši, dodaje ministarka poljoprivrede.


Šta kažu mlekari


Prema njenim rečima, mlekari su pokazali konstruktivan pristup. "Smatram da to jeste način kako da prevaziđemo probleme. Prvi put se sistemski bavimo rešenjem problema. Kada dođe neko i kaže - dajte mi pare, to nije rešenje, hajde da vidimo gde su konkretni problemi. To je dobar prustup ako hoćemo da popravimo stočarstvo", ukazuje Tanaskovićeva.


Odgovarajući na pitanje ima li para u državnoj kasi, kaže da ima. "Povećali smo subvenciju po litri mleka sa 10 na 15 dinara, to je ukupno uvećanje na godišnjem nivou od 4 milijarde, povećali smo subvenciju po grlu, sa 25 na 30.000 dinara, što je oko 2 milijarde ukupan izdatak koji je veći u odnosu na prethodnu godinu", rekla je ona.


O novoj meri za povećanje stočnog fonda


"Predsednik je pričao nedavno da hoćemo, u smislu povećanja stočnog fonda, da idemo sa finansitanjem 50 odsto kupovine novih steonih junica. Na razgovorima koje sam u proteklom periodu imala sa proizvođačima, neki od njih smatraju da bi bolja i efikasnija mera bila da one proizvođače koji zadrže žensko tele finansiramo u četiri kvartala po 25.000 dinara, što smo rekli - neka bude opciono", objasnila je ministarka.


Prema njenim rečima, to je ostalo da se foramlizuje kroz uredbu.


Govoreći o najavi protesta i blokade puteva onih koji su nezadovoljni rešenjem, ministarka ističe da je to minoran broj ljudi koji je konstantno antipritivan i nema želju da se dogovori.


"Kada ste na svakom sastanku i kada vam ništa ne valja, to je politika - to nije konstruktivno rešenje problema u poljoprivredi. Ako smo hteli da se bavimo problemima u poljoprivredi, ne možemo doći i reći - ja hoću sa 10 na 20 i neću više ništa drugo, sistemski se vrlo konstruktivno rešava", podvlači Tanaskovićeva.


Prvi put su, dodaje, učesnici sastanka imali priliku da kažu onima koji su njihovi partneri u poslu, poput "Imelka", šta ih muči.


Prelevman je sistemsko rešenje da se stabilizuje tržište. Ne možete tažiti sa 10 na 20 dinara, to državu košta 8 milijardi, šta smo time uradili, mlekare i dalje imaju viška na zalihama, napominje Tanaskovićeva i dodaje da je većina za stolom razumna i većina je razumela da su ovo sistemska rešenja.


Plan isplate subvencija


Ministarka Tanasković je rekla da je organska proizvodnja dobila novac, do kraja februara dobiće u celosti.


"Onda ide isplata genetike u prvoj nedelji marta, u drugoj nedelji marta plaćamo subvenciju za tov i voće, u trećoj nedelji marta - vinarijama i desitlerijama i na kraju, u poslednjoj nedelji marta, platićemo primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju i time završavamo do 25. marta", zaključila je ministarka poljoprivrede.Slične vesti

Hleb "Sava" ne sme biti skuplji od 57 dinara, na raspolaganju 32.000 tona brašna iz robnih rezervi

3 Mar 2023, 9:40

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine pozvalo je registrovane proizvođače hleba da se do 5. marta prijave za…

Najviše novca građani troše na hranu, ko je ipak na dobitku

27 Feb 2023, 9:38

Najveći deo građana Srbije, najviše novca troši na hranu, koja je i najviše poskupela. Kako bi zaštitila…

Dobrota se deljenjem umnožava - kako plemeniti pekari pomažu najugroženijima

16 Feb 2023, 10:15

Dobrota je jedina stvar koja se deljenjem umnožava. To nije samo filozofska rečenica. Dokaz za to su plemeniti pekari širom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista