Hoće li bankrot SVB-a uticati na poslovanje banaka u Srbiji, NBS daje odgovor
   14 Mar 2023, 10:55    Beograd    rts    Elena Marjanović


Hoće li bankrot SVB-a uticati na poslovanje banaka u Srbiji, NBS daje odgovor

Banke u Srbiji nemaju poslovne odnose sa Bankom Silicijumske doline (SVB) niti izloženost prema toj banci, tako da ne postoji mogućnost ispoljavanja kako direktnih, tako ni indirektnih efekata zatvaranja ove banke na bankarski sektor Republike Srbije, rečeno je "Tanjugu" u Narodnoj banci Srbije.


NBS ističe da je bankarski sektor Srbije stabilan, visoko likvidan i solventan, kao i da građani mogu biti uvereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita.


Kako je navedeno, ključni rizik u ovom trenutku je rizik prelivanja krize i nepoverenja na druge banke na tržištu SAD, pre svega one od sistemske važnosti, kao i na celokupno američko finansijsko tržište, što se posredno može odraziti i na ostatak sveta.


U centralnoj banci Srbije navode da su svi relevantni pokazatelji poslovanja banaka višestruko iznad regulatornih zahteva Narodne banke Srbije. Pokazatelj adekvatnosti kapitala bankarskog sektora je na kraju decembra 2022. godine iznosio više od 20 odsto, a vrednost svih relevantnih pokazatelja likvidnosti banaka potvrđuje i visoku likvidnost domaćeg bankarskog sektora.


Takođe, pokazatelj učešća bruto problematičnih kredita u ukupnim bruto kreditima bankarskog sektora (bruto NPL pokazatelj) je na kraju decembra 2022. godine iznosio 3,01 odsto, što je najniža vrednost od kada se prati ovaj pokazatelj i potvrda je očuvane i ojačane stabilnosti i kvaliteta aktive bankarskog sektora.


U centralnoj banci ističu da je poslovanje svih banaka u Srbiji pod nadzorom Narodne banke Srbije.


U cilju vraćanja poverenja u finansijski sistem, FED, Trezor SAD i druga regulatorna tela su donela hitne mere kako bi smirili tržište i predupredili širenje posledica kroz finansijski sistem i naglašeno je da će svi osigurani deponenti imati neograničen pristup svojim sredstvima, kažu u NBS za Tanjug.


Pored toga, FED je kreirao poseban program (Bank Term Funding Program) koji će pod povoljnijim uslovima obezbediti kolateralizovanu likvidnost bankama koje ne mogu do nje da dođu na tržištu.


Međutim, tržišni učesnici uglavnom smatraju da ovi problemi ne predstavljaju široko rasprostranjen sistemski rizik u bankarskom sektoru SAD, usled specifičnosti poslovnog modela i portfolija SVB, kao i neadekvatnog upravljanja rizicima te banke, te da ne bi trebalo da imaju velike implikacije na najveće banke u SAD.


Narodna banka Srbije navodi da neprekidno i u svim okolnostima pažljivo prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu.


Kao i do sada, Narodna banka Srbije ostaje odlučna da i u uslovima pojačanih neizvesnosti na međunarodnom tržištu preduzme sve potrebne mere u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini, poručuje NBS.Slične vesti

Počeli zvanični razgovori misije MMF s delegacijom Srbije

23 Mar 2023, 9:56

Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom…

NBS: Međugodišnja inflacija u februaru 16,1 odsto, najveći rast cena hrane i energenata

14 Mar 2023, 10:53

Međugodišnja inflacija je u februaru iznosila 16,1 odsto, što je u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije…

Inflacija u januaru 15,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine

21 Feb 2023, 11:49

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u januaru iznosila na mesečnom nivou 1,4 odsto, a u odnosu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista