Hakerski napadi sve učestaliji - kako se zaštititi
   25 Oct 2022, 9:44    Beograd    rts    Elena Marjanović


Hakerski napadi sve učestaliji - kako se zaštititi

Svakodnevno smo svedoci učestalih napada na internetu. O novim bezbednosnim protokolima i zaštiti, mrežni i internet stručnjaci raspravljaju ovih dana u Beogradu.


Danas je sve na klik - javna uprava, obrazovanje, bankarstvo, trgovina. Zato je bezbednost mreža i servera vitalno pitanje funkcionisanja države.


"Kako bismo imali stabilnu internet infrastrukturu i koristili internet kako želimo važno je da mrežni operatori koordiniraju rad i usklade tehničke aspekte mreže kako bi internet radio", navodi Mirjam Kuhne iz Internet registra Evrope (RIPE).


Koristeći ranjivost standardnih internet protokola, hakeri mogu da pokrenu napad uskraćivanja internet servisa, kakav se npr. desio 11. oktobra u našoj zemlji kada je došlo je do otežanog pristupa svim sajtovima koji imaju tačka RS i tačka SRB domene.


"Ono što je jako bitno i što moramo da radimo to je uspostavljanje saradnje između različitih činilaca zbog toga što napadi, naročito napadi koje smo imali u poslednje vreme nisu napadi na jedan entitet nego na više entiteta i tu ulogu igraju internet provajderi i ostali pružaoci usluga", navodi Žarko Kecić iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.


Više od 500 pružalaca internet usluga, mrežnih operatora, stručnjaka za sajber bezbednost, ali i predstavnika organizacija koje se bave praćenjem i razvojem internet politike iz celog sveta, naredna četiri dana će razmatrati unapređenje dodele adresa internet protokola, sprečavanje zloupotreba na internetu i vidove suprostavljanja novim vrstama napada.Slične vesti

Gradskoj upravi Grada Požarevca 20 laptopova kao podrška razvoju elektronske uprave

12 Dec 2023, 11:53

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave doniralo je 20 laptop računara u znak podrške razvoju elektronske…

Koji štampač odabrati - inkjet ili laserski?

25 May 2022, 9:20

Uređaji za štampanje su se tokom godina uselili u gotovo svaki dom, i tako postali naš svakodnevni saputnik kako u privatnom,…

Računarstvo u oblacima - Cloud computing

7 Dec 2017, 14:44

Često imamo priliku da čujemo pominjanje termina oblak (eng. cloud) u kontekstu koji se ne odnosi na meteorologiju i prognozu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista