GUČA U KUČEVU:ODRŽAN 13 FESTIVAL TRUBA MIROSLAVA MATUŠIĆA
   28 Jul 2018, 7:55    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


GUČA U KUČEVU:ODRŽAN 13 FESTIVAL TRUBA MIROSLAVA MATUŠIĆA

U organizaciji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević,a  podpokroviteljstvom opštine Kučevo u ovom gradu na Peku održan je 13. Festival „Truba Miroslava Matušića“. Za najboljeg trubača festivala proglašen je Bojan Ristić iz Vladičinog Hana.
 
U znak poštovanja prema Miroslavu Matušiću, ali i u cilju oživljavanja i ponovnog afirmisanja trubača i trubačkih orkestara,  Kučevo već 13.godina za redom ima svoj festival trube.


Himnom Sabora trubača „Sa ovčara i Kablara“ počeo je 13 Festival „Truba Miroslava Mileta Matušića“ koji je otvorio predsednik Skupštine opštine Kučevo, Vladimir Stojanović. U svom obraćanju prisutnima  Stojanović je rekao   da Centar za kulturu,,Veljko Dugošević’’ i opština Kučevo organizacijom ovog festivala pokazuju kako treba vrednovati i poštovati znamenite ličnosti iz svog kraja, a jedan od njih je Miroslav Matušić.

Za  trubu, Matušić je bio nešto drugo, nikome sličan, bio je stvarno najbolji pa su ga i sami trubači za života prozvali „Car trube“. Uzdigao je i proslavio Kučevo, a ovaj festival koji se organizuje u njegovu čast ima za cilj da dugo traje i čuva uspomenu na Mileta Matušića.


             Ovogodišnji festival je uveliko izmenjen u odnosu na prethodne. Po  prvi put u takmičarskom delu nastupili su i orkestri uz trubače soliste. Tako su ljubitelji trube iz Kučeva i okoline, nakon defilea učesnika ulicama grada,zajednički odsvirane himne trube -sa Ovčara i Kablara , imali prilike da uživaju u nastupu šest solo trubača koji su izvodili po jednu kompoziciju iz opusa Miroslava Matušića  i isto toliko  orkestara koji su imali po 10 minuta na raspolaganju da pokažu svoje umeće.


Žiri u sastavu Bogdan Trifunović, Danka Lajić Mihajlović i Velizar Matušić za najboljeg mladog trubača proglasio je Dejvida Bajramovića, statuetu i novčanu nagradu za najbolje izvođenje pesme iz opusa Mileta Matušića dobio je Stefan Rebić iz Užica, dok je za najboljeg trubača proglašen  Bojan Ristić iz Vladičinog Hana. Najbolji orkestar bio je po oceni žirija – orkestar  Vladimira Ivanovića iz Zagužnja.


Nagrade su uručili pomoćnica predsednika opštine Kučevo Jasmina Ćamilović, član Opštinskog veća Miloš Petrović i predsednik Skupštine opštine Kučevo, Vladimir Stojanović. Festival je završen tradicionalnim vatrometom.
                                                                                                                    
 Lj.Nastasijević
Izvor:portal e-Kučevo
 Slične vesti

IV FESTIVAL DUHOVNE I SVETOVNE MUZIKE U CRKVI SVETE PETKE

19 Oct 2019, 11:32

U NEDELJU 20. OKTOBRA SA POČETKOM U 19 ČASOVA U CRKVI SVETE PETKE U POŽAREVCU ODRŽAĆE SE 4. FESTIVAL DIHOVNE I SVETOVNE…

U MALOM CRNIĆU SVEČANO OTVOREN 48. FEDRAS

15 Oct 2019, 16:35

NAKON SVEČANE SEDNICE NA PLATOU SPOMEN PARKA SVEČANO JE OTVOREN 48.FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA SELA SRBIJE. FESTIVAL JE …

POCINJE 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

29 Aug 2019, 15:41

U Velikom Gradištu, od nedelje 1. pa do petka  6. septembra, održaće se 11. Filmski festival “Silafest“. I ove godine posetioce…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoRUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME…

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA…

30 May 2020, 12:44

DruštvoPOČELO JE ISPITIVANJE NA ANTITELA…

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC POČELO JE SEROLOŠKO ISPITIVANJE ODNOSNO ISPITIVANJE…

30 May 2020, 12:31

PolitikaGRUPA GRAĐANA ISKORAK PREDALA…

GRUPA GRAĐANA ISKORAK DR ZVONKO BLAGOJEVIČ-MITA GAVRILOV PREDALI SU KASNO SINOĆ SVOJU IZBORNU…

30 May 2020, 12:25

Kursna lista