GSU: Izložba "Moj teatar" Tine Leposavić u Kučevu
   19 Jul 2021, 12:45    Kučevo    SATTV    Marija Vajner


GSU: Izložba "Moj teatar" Tine Leposavić u Kučevu

Izložba pod nazivom „Moj teatar“, autorke Tine Leposavić biće postavljena od utorka 20. jula u holu Centra za kulturu Kučevo.

U okviru programa gostujućih likovnih izložbi, u utorak 20. jula od 20 časova, biće otvorena izložba slika pod nazivom „Moj teatar“, autorke Tine Leposavić.

U okviru stvaralaštva Tine Leposavić, rad u pozorištu, njena kostimografska i lutkarska delatnost, prepliću se sa kreativnim procesom prisutnim na slikama i u crtežima, dok su praksom otkrivena rešenja, prepoznatljiv rukopis i motivi pronalazili put natrag do pozorišta. Može se reći da ove, naizgled nezavisne oblasti Tininog delovanja, čine jednu celinu koja predstavlja istraživanje likovnosti, sopstvenog metajezika i sveta motiva u kome iznova pronalazi nove podsticaje u sveobuhvatnom procesu kreacije i igre.

Na taj način Tina Leposavić obuhvatila je ne samo sopstveno zanatsko umeće i dualitet svoje profesije, već je ukazala i na savremene sociološke fenomene zabave i uživanja u nastajanju iste, a zarad drugog, isto tako provlačeći celokupnu fenomenologiju „među javom i med snom“, ženski princip, frojdovski voajerizam, marginalizacije u kontekstu slikarskog platna, grupe i žene. Nije ni čudo što su joj književne reminiscencije upravo citati iz dramskih komada, poput onog nobelovke Elfride Jelinek: „Budući da sam sanjalica, zadovoljna sam i sasvim malom količinom stvarnosti“. Ta naizgled mala količina stvarnosti može nam biti dovoljna opomena za očuvanje sopstvenog subjekta u moru neprekidne zabave i celodnevnog totalnog teatra.
Tina Leposavić je rođena u Požarevcu. Završila je srednju umetničku školu „Đorđe Krstić“ u Nišu, odsek dizajn tekstila. Na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek kostimografije, diplomirala je 2004. godine.

Osim kostimografije, Tina se bavi slikarstvom i ilustracijom. Slikarstvom izražava svoje najdublje emocije. Njene slike i ilustracije više puta korićene su u izdavaštvu.
Imala je status samostalnog umetnika ULUPUDS-a, a od 2004. radi  kao kostimograf u Centru za kulturu Požarevac. Osim kostimografije, u Centru za kulturu, angažovana je i na organizaciji izložbi, kao šminker, izrađuje maske…

Član je Udruženja likovnih stvaralaca “Milena Pavlović Barili”, Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“  i nevladine organizacije ART DISTRICT.

Učesnica je više slikarskih kolonija u zemlji i inostranstvu.
Više puta izlagala je slike na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno izlaže od 2016. godine.
 



Slične vesti

U Golupcu otvorena izloba radova učenika -Šareni svet,mog detinjstva 2

27 Mar 2024, 17:21

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu, sinoć je otvorena …

"U rukama stvaranja" - Izložba malih umetnika Gala art ateljea

26 Mar 2024, 11:04

Dečije radove uglavnom možemo videti na zidovima ili panoima u školama, retko u galerijama ili velikim salonima.…

"Životinjsko carstvo - animalni svet na delima iz istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac"

16 Mar 2024, 12:12

U Galeriji Narodnog muzeja Požarevac, do nedavno Galeriji savremene umetnosti, od 15. marta posetioci mogu pogledati izložbu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoZa upis na KPU ostalo manje od…

U toku je konkurs za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet i to za sva tri smera…

29 Mar 2024, 10:35

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 10:34

DruštvoKatolici i protestanti obeležavaju…

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas…

29 Mar 2024, 10:32

Kursna lista