Grujičić: Radimo u tri smene, na Institutu se dnevno ozrači oko 360 pacijenata
   2 Oct 2021, 13:45    Beograd    RTS    Marija Topalović


Grujičić: Radimo u tri smene, na Institutu se dnevno ozrači oko 360 pacijenata

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, profesorka Danica Grujičić, kaže za RTS da uprkos povećanom broju novih slučajeva zaraze koronavirusom oni nisu prestajali sa radom, da lečenje onkoloških pacijenata nije zapostavljeno i da se dnevno na Institutu ozrači oko 360 pacijenata. Danica Grujučić je gostujući u Jutarnjem dnevniku navela da pacijenti koji su imali odluku konzilijuma da treba da se operišu nisu dugo čekali.


"Maltene ispostavilo se u jednom trenutku da se duže čeka na konzilijum nego što se čeka na operaciju. Tako da ćemo verovatno morati da uvedemo i popodnevne konzilijume. U svakom slučaju mi nismo prestajali da radimo, sa ova dva nova aparata koje smo dobili dnevno se ozrači oko 360 pacijenata. I dalje radimo u tri smene. Sad se čeka u nekom prihvatljivom terminu do tri nedelje. Terapija na h-nožu čeka se negde od dve do tri nedelje. Na hemoterapiju se čeka od mesec dana do pet nedelja, lekari sami procenjuju ko je hitan. Gama nož nema listu čekanja", navodi Grujučićeva.
Ističe da je problem što veliki broj pacijenata, skoro trećina dolazi u kolicima da počne lečenje.  
"Bitno je da ljudi koji imaju zaista tegobe ne odlažu preglede", navodi gošća Jutarnjeg programa. 
"Pozivam kolege koji su radioterapeuti, koji su u konzilijumu, a koji znaju protokole i koji su to pacijenti koji mogu da idu na gama nož da ih pošalju kod nas jer tu zaista nemamo listu čekanja. Onkološki pacijenti najveće žrtve pandemije kovid 19", apelovala je gošća Jutarnjeg programa. 
Poziva sve žene koje su nešto napipale da dođu na Institut jer kako kaže, otkrivene na vreme, te bolesti mogu biti sprečene i izlečene.


"Molim vas žene ako ste nešto napipale dođite, bićete pregledane. Radimo na dva nova perfektna mamografa. Počelo je već da se radi. Obuka je išla zajedno sa radom na pacijentima", apelovala je Grujičićeva. 

"Prilagodili smo se kovidu" 

Navodi da su se na Institutu prilagodili i naučili da žive sa kovidom 19.
"Prilagodili smo se i kada je u pitanju testiranje i kada je u pitanju pojava pacijenata koji vam dođe negativan, a posle dva dana je pozitivan, a jednostavno nije imao simptome. Mi sada ne raspuštamo cela odeljenja. Onima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom odlaže se lečenje za jedno dve nedelje, kod kojih može naravno. Oni kojima treba hitna intervencija idu u Batajnicu gde mogu da budu kompletno operisani. Što se tiče hroničnih bolesnika i samih onkoloških pacijenata mi radimo kao i ranije", ističe Grujučićeva.


Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Sremska Kamenica nisu ušli u kovid sistem, kaže gošća Jutarnjeg programa, jer mislim da bi to bio krah zdravstvenog sistema.
"Međutim, ako se ovako nastavi i ako se nastavi neodgovorno ponašanje verovatno ćemo i mi morati da na neki način da se prilogođavamo", ističe direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju.
Ističe da su sve bolnice i centri preopterećeni.


"Urgentni centar je izuzetno opterećen, neurohirurgija radi sa samo dve sale, Prva hirurška takođe sa prepolovljenim kadrom zato što jednostavno nema anestiologa, oni su uglavnom u Batajnici i u kovid bolnicama. Evo sad je i jedan naš anestetičar tamo", navodi Grujučićeva.
Zamolila je sve one koji se do sad nisu vakcinisali da to učine.

Pacijenti su nam najvažniji

Govoreći o studentima medicine i pohađanju nastave objašnjava da su im date četiri opcije.
"Da imaju potvrdu da su preležali kovid 19, ili da imaju antitela, ili da su pi-si-ar negativni ili da su vakcinisani", navodi gošća Jutarnjeg programa. 

Ističe da ne smeju dozvoliti da neko od studenata zarazi pacijenta.


"Naš centar sveta je pacijent, ne mogu ja da dozvolim da neko ko je neodgovran uđe i zato što želi da uči zarazi pacijenta. Šta ćemo onda. Onda će nas tužiti familija bolesnika. Znači, mi smo se dogovorili da na jednog asistenta budu tri studenta, da na deset pacijenata na nekom odeljenju bude jedan student i da on ispuni jednu od četiri opcije koje su mu ponuđeni", objašnjava Grujučićeva. 
 Slične vesti

Briga o pacijentima najvažnija - obeležen Dan sestrinstva

11 May 2022, 12:09

Međunarodni dan medicinskih sestara i 55 godina postojanja Udruženja zdravstvenih radnika Braničevskog okruga obeleženi…

Otvorena nova trafostanica u kompleksu bolnice u Požarevcu

24 Mar 2022, 14:40

U kompleksu Opšte bolnice Požarevac otvorena je novoizgrađena transformatorska stanica, koja će obezbediti sigurnije…

U crvenoj zoni na lečenju 55 pacijenata sa kovid infekcijom

12 Jan 2022, 13:34

U kovid bolnici Požarevac trenutno je na lečenju 55 pacijenata sa kovid infekcijom, od kojih su dve trećine nevakcinisani.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista