Grujičić: Izveštaj spoljnog nadzora nakon što se čuje i verzija okrivljenog ginekologa
   21 Feb 2024, 9:51    Beograd    rts    Elena Marjanović


Grujičić: Izveštaj spoljnog nadzora nakon što se čuje i verzija okrivljenog ginekologa

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić očekuje da će u narednih nedelju dana ili dve nedelje biti objavljeni rezultati stručnog nadzora porodilišta u Sremskoj Mitrovici u kojem se porodila Marica Mihajlović, koja tvrdi da je njena beba preminula od povreda nanetih tokom porođaja. Grujičićeva ističe da je potrebno razgovarati i sa okrivljenim ginekologom i čuti njegovu verziju.


Porodilja iz Sremske Mitrovice Marica Mihajlović optužila je lekara M. M. za smrt novorođenčeta u bolnici u Sremskoj Mitrovici. Ona je u objavi, između ostalog, navela da joj je lekar tokom porođaja naneo fizičke povrede, da joj je pretio i vređao je na nacionalnoj osnovi.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici uhapsili su u petak M. M. (1979), lekara Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, zbog sumnje da je izvršio krivično delo - teško delo protiv zdravlja ljudi.

U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici sproveden je unutrašnji stručni nadzor, a o svemu je obaveštena i zdravstvena inspekcija.


Mesec dana kasnije ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da spoljni nadzor koji je pokrenut ne može biti potpun dok se ne obavi razgovor i sa okrivljenim.


"Obratili smo se tužilaštvu da omogući pristup njemu i da čujemo i njegovu verziju događaja jer jedino tako možete da vidite šta se desilo... jednostavno će ga pitati o medicinskim stavovima koje on treba da prokomentariše kao lekar", rekla je Grujičićeva za RTS navodeći da očekuje u narednih nedelju dana ili dve nedelje izveštaj stručnog nadzora.


Njena glavna zamerka je što nije pokrenut unutrašnji stručni nadzor.


"Kad god se neki incident desi, napravi se sastanak, napravi se unutrašnji stručni nadzor. Da su kolege možda porazgovarale sa majkom, da je sve to bilo drugačije, da su pokazali malo, da kažem, psihološkog umeća, možda sve to ne bi bilo tako dramatično. Ovako je došlo do jedne jako ružne generalizacije i mogu da vam kažem da su ogorčeni ginekolozi i akušeri, pogotovo oni koji smatraju da vrlo odgovorno i pošteno rade svoj posao", navela je Grujičićeva.


Ističe da ne treba generalizovati neku pojavu, jer se onda dolazi do situacije poput one do koje je došlo u Sremskoj Mitrovici, gde su dvoje specijalizanata rekla da ne žele više da specijaliziraju ginekologiju i akušerstvo.


"Doći ćemo u jednostavnu situaciju da zbog nepoverenja i zbog prostog straha od toga da će svako biti optužen, neće imati ko da porađa žene", rekla je ministarka zdravlja.


Pravi se informator za trudnice


Grujičićeva je navela i da stručna komisija pravi informator za sve trudnice, u kojem će biti pojašnjeno i kakvi zahvati se ne smatraju nasiljem, nego predstavljuju medicinski zahvate da pomognu da beba što pre izađe, kao i o tome šta sve može da se desi za vreme trudnoće.


"Jedna sveščica od desetak, dvadeset strana, gledaćemo da napravimo jednu aplikaciju na mobilnom, tako da mlade majke, pogotovo ove žene koje se prvi put porađaju, mogu da znaju šta ih sve čeka i šta su medicinski zahvati koji morate da sprovedete da biste spasili i život deteta i život majke", rekla je Grujičićeva.


Nakon što je Marica Mihajlović izašla u javnost, javile su se i druge žene koje su podelile svoje negativno iskustvo sa porođaja.


"Ja ne želim sada da kažem da nema ružnog odnosa prema pacijentima. Ima. I od strane srednjeg medicinskog osoblja, i od strane lekara, ali to je stvar domaćeg vaspitanja. Ne može sad ministarstvo da se bavi domaćim vaspitanjem. Kako se vi ponašate prema jednom pacijentu, to je odraz onoga kako ste vaspitani", poručila je ministarka.


Kada je reč o obnovi porodilišta, ministarka Grujičić je rekla da tamo gde su zaista loši uslovi treba da se ide na modularni tip građenja. Podseća i da je startovala platforma preko koje je moguće zakazati magnetnu rezonancu.Slične vesti

Đukić Dejanović: I roditelji đaka bi mogli da odgovaraju zbog noža u školi

28 Feb 2024, 9:18

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se još sprovodi istraga o tome kako se u rancu jednog…

Počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa

27 Dec 2023, 10:54

Na terenu preko puta Instituta "Torlak" u Beogradu počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa, a za nekoliko…

Izveštaj o nesreći u rudniku "Lubnica": Rudari propali kroz ugalj u bunkeru

4 Nov 2023, 9:48

Do nesreće u rudniku "Lubnica" kod Zaječara došlo je tokom radova na čišćenju zalepljenog uglja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista