Grubješić: Ništa nismo dobili od Brisela, ništa nije ponuđeno
   24 Jun 2022, 9:25    Beograd    rts    Elena Marjanović


Grubješić: Ništa nismo dobili od Brisela, ništa nije ponuđeno

Srbija bez novih klastera, BiH bez statusa kandidata, Skoplje i Tirana ni na startu pregovora - epilog je jučerašnjeg samita EU - Zapadni Balkan. Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da region nije ništa dobio, a ništa mu nije ni ponuđeno. Nadam se da je ovo poslednji put da se ovako nešto dešava i da na kraju godine možemo da očekujemo to čuveno ubrzanje, što bi bilo jedino pravedno nakon svih ovih godina, kaže Grubješićeva.


Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić u razgovoru za RTS ocenjuje da je dobro što su u Briselu zajednički nastupili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitro Kovačevski.


  "Bilo bi još bolje da je ceo region govorio jednim glasom, takav pristup bi imao više efekata, ali je jako dobro što su Srbija, Albanija i Severna Makedonija zajedno natupile, izrazile stavove i nezadovoljstvo razvojem i rezultatima Samita u Briselu", rekla je Grubješićeva.

  Podseća da ni ovaj put Zapadni Balkan nije dobio ništa, a ništa novo mu nije ni ponuđeno.

  "Ja se nadam da je ovo poslednji put da se ovako nešto dešava i da na kraju godine možemo da očekujemo to čuveno ubrzanje, kako za pojedinačne zemlje, tako i za region u celini. To bi bilo jedino pravedno nakon svih ovih godina", rekla je Suzana Grubješić.


  Srbija je već neko vreme spremna za otvaranje klastera 3, međutim, on ni ovaj put nije otvoren.

  "Jasno je da klaster 3 nije otvoren zbog neusaglašavanja sa restriktivnim merama (sankcijama Rusiji), nema dileme zbog čega ga nisu otvorili. Taj problem, naše neusklađivanje sa zajedničkom spoljno bezbednosnom politikom i pristisci o kojima je Vučić govorio neće prestati. To će biti posao za novu vladu koja mora da donese neke odluke", ističe Suzana Grubješić.

  Komentarišući odlaganje izbora u Velikom Trnovcu, Grubješićeva je rekla da je to posledica izmenjenih izbornih zakona  i da sada gledamo posledice toga.

  "Nije se dovoljno razmišljalo šta može sve da se dogodi posle takvih izmena", rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku.Hoće li decembar doneti dobre vesti 


Do narednog samita u decembru biće jasnije li će se formirati evropolitička ili geopolitička zajednica, što je i noćas bilo tema Samita.

  Kada bismo bili deo takva zajednice to bi ipak bio neki pomak, smatra Grubješićevai podseća na to koliko je Srbija dugo u čekaonici Evropske unije.

  "To je nešto više od ovoga što sada imamo, treba da se priključimo ako bude formirana i fazno da pistupamo, ali da u svakoj fazi dobijamo nešto što sada nemamo, pristup evropskom tržištu, fondovima, da građani osete korist u svakoj etapi", ističe Suzana Grubješić.

  Ukrajina i Moldavija su juče dobile status kandidata, što je bila politička odluka.

  "Odluka je politička i u tom smislu istorijska jer se do sada po drugim, tehničkim, i rekla bih ekspertskim merilima odlučivalo. Sada je EU pokazala da može i ovako. Proces proširenja je i politički i geopolitički proces", navela je predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.Slične vesti

EU produžila upotrebu kovid certifikata do juna 2023. godine

29 Jun 2022, 9:29

Savet EU dao je zeleno svetlo za produžetak upotrebe digitalnih kovid certifikata do 30. juna 2023. godine. Iako u većini…

Vučić, Rama i Kovačevski ipak idu na samit u Briselu

22 Jun 2022, 15:25

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski…

Žiofre za RTS: EU za Srbiju svakako predstavlja budućnost

22 Jun 2022, 11:10

Približavamo se polovini godine, a to istovremeno znači četiri meseca rata u Ukrajini i završetak predsedavanja Francuske…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista