Grenel: Vučić je težak pregovarač, bori se za srpski narod
   15 Sep 2020, 10:59        rts    Anđelija Kuzmanović


Grenel: Vučić je težak pregovarač, bori se za srpski narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je veoma težak pregovarač, izjavio je specijalni savetnik američkog predsednika Ričard Grenel. Ričard Grebel je rekao da se Vučić zaista bori za svoj srpski narod, prenoseći za Srpski radio Čikago utiske sa sastanaka u Beloj kući čiji ishod je bio sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.Grenel je takođe potvrdio da američki predsednik Donald Tramp namerava da poseti Srbiju, što bi bilo prvi put posle Džimija Kartera.
"Sada moramo da radimo na pronalaženju datuma, koji bi odgovarao i Beloj kući i Savetu za nacionalnu bezbednost, koji bi takođe bili uključeni u organizaciju posete", rekao je Grenel.
Povodom predstojećeg otvaranja kancelarije Američkog fonda za razvoj u Beogradu, prve i jedine u regionu, što Srpski radio vidi kao pokazatelj vođstva Srbije u regionu i pita šta to podrazumeva, Grenel ističe: "Kao prvo, Srbija ima odličnu ekonomiju".
On kaže da već postoji određeni broj projekata na kojima se radi, i ta "količina posla" je, ističe, razlog za otvaranje kancelarije.
"Mi pokušavamo da se ne bavimo simbolikom, da se ne bavimo političkim simbolizmom, kojim se bave mnogi političari...Naša DFC kancelarija i agencija u Americi su smatrale da postoji dovoljno posla, gde možemo imati tim na terenu koji će moći da završi sve projekte u Srbiji. To su sve ekonomski vođeni projekti koje želimo postići, zato stavljam kancelariju u Beograd. Ne zbog simbolike, već da odgovorimo na sjajan broj projekata koje već imamo", rekao je Grenel.
Kaže da je predsednik Tramp od pocetka smatrao da je ekonomija i stvaranje novih radnih mesta nesto što on moze dobro da uradi.
"Rekao mi je da mu deluje da, ako se skoncentrišemo na kreiranje poslova, i investicije evropskih i američkih firmi, to bi dalo mladim ljudima veru u budućnost, pa bi se možda i politički problemi sami od sebe lakse rešili. Predsednik je imao vrlo dubok osećaj da koncentracija na isključivo političkim problemima, poslednjih 20 godina, očigledno nije pomogla. I najbolja stvar koju trenutno može da uradi je da se skoncentriše na kreiranje novih radnih mesta. I to smo uradili", kazao je Grenel.

Ideja o mini-Šengenu 

On ističe da se administraciji predsednika Trampa dopada ideja "mini-Šengena" i da želi da svi u njoj učestvuju.
"Zbog toga smo to stavili u ove pregovore, da vidimo da i Srbija i Kosovo učestvuju u mini-Šengenu. I zaista nam se sviđa ideja, dobra je ideja komercijalne saradnje i izgradnje multilateralnih organizacija zasnovanih na stvaranju profita i zapošljavanja ljudi, u borbi za kapitalizam", naveo je Grenel.
Rekao sam liderima u regionu koji nisu deo EU, kaže Grenel, da postoji mnogo načina na koji mogu stvoriti radna mesta i življu ekonomiju, upravo zato što nisu deo EU.
"GDPR pravila su vrlo restriktivna i ograničavajuća za američke kompanije, pa čak i evropske, za određena istraživanja i projekte. I rekao sam predsedniku Vučiću direktno da razmisli o načinima kako Srbija može da bude centar mimo ovih propisa GDPR-a i pravila EU, da iskoristi činjenicu da nisu deo EU. Znam da žele da budu deo Evropske unije i to je dug proces, ali dok čekaju, postoji način da iskoriste ono što jesu u Evropi, a imaju zakone i pravila koji su mnogo fleksibilniji i usmeravaju ih ka preduzetništvu", rekao je Grenel.



Slične vesti

Vuletić: Nivo radijacije merimo 24 sata dnevno, kontorlišu se i vazduh i hrana

23 Feb 2024, 10:52

Detaljnijih informacija o curenju nuklearnog materijala kod Temišvara nema i to je znak da nema opasnosti po stanovništvo,…

Srbija izdvaja milijarde dinara za odlaganje pepela, a može da postane "zlatni grumen"

7 Jan 2024, 9:22

Pepeo, šljaka i gips su produkti rada naših termoelektrana. Srbija izdvaja milijarde dinara za odlaganje pepela,…

Aneta Vladimir: Nije bilo zahteva da se Kameni cvet u Jasenovcu stavi na Uneskovu listu svetske baštine

9 Dec 2023, 9:42

Aneta Vladimir iz Srpskog narodnog vijeća negirala je navode o zahtevu da se spomenik "Kameni cvet" u Jasenovcu nađe na…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista