Grčko veče u Golupcu
   21 Nov 2022, 13:12    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Grčko veče u Golupcu

U Hotelu ,,Golubački grad’’ u Golupcu održano je tradicionalno  13.po redu ,,Grčko veče'' na kome  su
pored gostiju iz grčkog grada sa ostrva Lefkada predstavili i članovi Folkklornog ansambla Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević'' iz Golupca i KUD-a ,,Mladost'' iz Poljane,Veljko LOjanica,buzuki,guslar Jovan Dakjić i vokalni solisti Miša Petronijević, i Vesna Petrović kao i  ,,Tomato bend''.


        Posetioci su imali prilke  da  vide I čuju učesnike ove večeti koji su predstavili svoju kulturu,običaje I tradiciju.Ovo prijateljstvo nastalo je pre deset godina kada je  KUD ,,Mladost’’ iz Polljane bilo  učesnik  na Međunarodnom festivalu  folklora  koji se održava u Lefkadi.

    -I od tada naša grupa iz Lefkade ima prijateljsku saradnju gde međusobno učestvujemo na manifestacijama koje se održavaju kod nas u Grčkoj kao I ovde u Srbiji. Bili smo učesnici na Sestrojinskim danaima u Poljani,a naša prijatelji iz Poljane naši gosti na festival u Lefkadi. Sa mojim prijateljima iz naše grupe ,,Progos’’ bićemo u aprilu naredne godine ovde u Golupcu gde ćemo nastupati u Poljani I ovde u hotelu.Već 13 godina učestvujem na manifestaciji ,,Grčko veče u Golupci’’,jer mnogo volim ovaj grad I Dunav koji liči na more kao  I srpski narod koje smatram svojom braćom,pa se ovde u Golupcu I u ostalim mestima u Srbiji osećam kao kod  svoje kuće,kaže Spyros Santos član grupe sa Lajkade.

Pre 13 godina  boravila sam u Lefkadi u Grčkoj  I upoznala ovu gupu u restoranu  ,,Sumpozijum’’ u Nidriju  gde je ova grupu imala svoj nastup kada smo se dogovorili da grupa bude naš gost u Golupcu I od tada pa do danas ovo naše prijateljstvo nastavljeno je održavanje Grčke večeri u hotelu ,,Golubački grad’’,objašnjava Rosica Miladinović,direktorka hotela ,,Golubalki grad’’ iz Golupca.    -Gosti na ovoj večeri imali su prilike da čuju I vide izvođače grčke muzike kao i našu muziku I igru,ppppa je ovo druženje proteklo u pravom prijateljstvu.Jer, na ovaj način želimo da simbolizujemo negovanje bratskih odnosa izmeđi ove dve zemlje I našu obostranu kulturnu tradiciju I običaje.Naš narod jedino voli I redovno odlazi na letovanje u Grčku jer se tamo oseća sigurno,dodaje Rosica Miladinović.  

Lefkada je ostrvo u koje se preko slika i na daljinu zaljubite i pre nego što je posetite i upoznate. A posle 10 dana provedenih na njoj, zaljubljenost se pretvara u ljubav koja se ne zaboravlja i traje do kraja života. Četvrto po veličini jonsko ostrvo Lefkada, od kopna odvaja samo uzani kanal, preko kojeg vodi omanji pokretni most, i njegove vrednosti poznate su samo istinskim poznavaocima Grčke.

Ovo ostrvo zaista nudi sve što traže probirljivi ljubitelji Grčke i pored Parge najposećenija je destinacija na Jonskoj obali. Lefkada je ostrvo u Jonskom moru smešteno nedaleko od zapadne obale kontinentalnog dela Grčke, od koga je razdvojeno moreuzom prosečne širine svega 2 km. To je četvrto po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga, locirano između Krfa na severu i Kefalonije i Itake na jugu.
Organizatoti i učesnici ove tradicionalne međunarodne kulturne manifestacije planiraju da pokrenu i inicijativu potpisivanja protokola o bratimljenju Golupca i  Grčkog grada na ostvu Lefkada.

 
 Slične vesti

Prezentacija projekta putujemo,učimo I širimo granice u Srednjoj stručnoj školi u Kučevu

1 Dec 2022, 18:43

U  Srednjoj stručnoj školi u Kučevu održana je  prezentacija projekta mobilnosti učenika u oblasti stručnog…

Opštine Golubac i Moldava Nova potpisale Protokol o saradnji

25 Nov 2022, 11:34

U jednodnevnoj poseti opštini Golubac boravila je delegacija rumunske opštine Moldava Nova na čelu sa gradonačelnikom…

Opština Golubac i Rumunska opština Koronini potpisale Protokol o bratimljenju

17 Nov 2022, 21:21

Bratske veze koje  grade godinama opštine u priobalju Dunava Golubac i susedne Rumunije Koronini  formalno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPomoć deci i mladima sa problemima…

Sociorehabilitacioni klub u Požarevcu, je prva služba tog tipa u Srbiji i uspešno funkcioniše…

23 Mar 2023, 14:17

KulturaU Narodnoj biblioteci u Golupcu…

U  Narodnoj biblioteci ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu održana je promocija…

23 Mar 2023, 14:05

SportSLS: "Mladi radnik"-…

U poslednjem kolu ligaškog dela prvenstva  Super lige Srbije u subotu odbojkaši…

23 Mar 2023, 13:45

Kursna lista