Grand pri 12 SILAFESTA Francuskom filmu Staycation
   7 Sep 2020, 13:55    Veliko Gradište    SO Veliko Gradište    Ljubiša Nastasijević


Grand pri 12 SILAFESTA Francuskom filmu Staycation

Prva onlajn manifestacija iz gradištanskog kalendara letnjih događaja, 12. Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma “SILAFEST 2020 online”, održana je prema preporukama u vezi pandemije kovida 19. Gran pri ovogodišeg festivala otišao je u ruke Francuza Konta Juriela (Quentin Uriel) za ostvarenje “Staycation“ ili, u slobodnom prevodu, “Odmor kod kuće“ što je, ujedno, i preporuka turističkih radnika širom sveta zbog aktuelne kovid situacije.


Od 196 pristiglih filmova, selekciona komisija je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 54 najboljih ostvarenja.

Najboljim filmovima u kategoriji turističkog i ekološkog filma prograšeni su “Golubac Fortress – ancient guardian of iron gate“ (“Tvrđava Golubac – drevni čuvar gvozdenih vrata“), Boška Savkovića iz Srbije, za turistički, i “Nature without borders“ (“Priroda bez granica“), Slovenca Rožlea Bregara, za ekološki film.
“Zlatni Pinkum" za najbolji srpski turistički film dobio je, takođe, “Tvrđava Golubac – drevni čuvar gvozdenih vrata“, dok je za najbolji srpski ekološki film nagrada dodeljena ostvarenju “Tri dana do slobode“ u režiji Milice Alavanje.

Pored ovih, dodeljene su još i nagrade “Plavi Dunav” za svaku specijalnu kategoriju turističkog filma – vino, sport, kulinarstvo, religionzni turizam, kulturološki turizam, umetnost i turizam itd. Film “Beli bagrem” osvojio je nagradu za opšti senzibilitet filma, najbolju autorsku muziku, najbolju kameru, najbolju montažu i najbolju režiju.

Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na našim prostorima uobičajeno okuplja desetine turističkih radnika, režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade.
Da podsetimo, SILAFEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu koji su Veliko Gradište uvrstili u društvo gradova kao što su Njujork, Los Anđeles, Varšava, Berlin, Kan, Porto, Beč, Istanbul i drugi.
Ovogodišnje filmove su ocenjivali Andreas Mešuh (Andreas Mescuh) producent iz Graca, Austrija, Vladimir Racković, kompozitor filmske i pozorišne muzike, Vladimir Pavković, profesor na Visokoj strukovnoj školi turističkih studija u Beogradu, i predsednik žirija Džulian Mekdonalds (Julian McDonalds) iz Londona, prošlogodišnji dobitnik Gran prija SILAFEST-a.
Direktni pokrovitelji festivala su opština Veliko Gradište, Ministarsto trgovine, turizma i telekomunikacija, Turistička organizacija Veliko Gradište, Turistička organizacija Srbije i Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda.Slične vesti

ODRŽANI ČETVRTI IZVORNI DANI NERESNICE

29 Jul 2019, 16:47

Četvrtu po redu Kulturnu manifestaciju koja ima I takmičarski karakter ,,Izvorni dani Neresnice’’,u ovom naselju…

ZAVŠENI 25 JUBILARNI CAREVČEVI DANI U VELIKOM GRADIŠTU

14 Jul 2019, 14:51

Veliko Gradište u proteklih pet dana bilo je centar kulturnih dešavanja u Braničevskom okrugu,pa I Srbiji.…

POBEDNICA PRVE VEČERI FESTIVALA BARBARA PRPIĆ

26 Jun 2019, 13:24

SINOĆ JE U LIMESU U OKVIRU VIMINACIUM FESTA ODIGRANA PRVA PREDSTAVA U TAKMIČARSKOM DELU A GLUMICA VEČERI PO OCENI OBA ŽIRIJA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoTribina "Niste sami"…

Četvrta tribina u 2020. godini, u okviru kampanje "Niste sami", održana  je…

29 Sep 2020, 12:54

DruštvoUskoro u Požarevcu savetovalište…

U Požarevcu će biti formirano savetovališta za brak i porodicu. Savetovalište…

29 Sep 2020, 12:52

DruštvoJP Toplifikacija priprema toplifikacioni…

U JP Toplifikacija Požarevac u toku su aktivnosti za početak grejne sezone. S bzirom na nastupajući…

29 Sep 2020, 12:51

Kursna lista