Grad Požarevac i MUP slave Svetu Trojicu
   18 Jun 2021, 12:04    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


Grad Požarevac i MUP slave Svetu Trojicu

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju proslavljaju veliki hrišćanski praznik Sveta  Trojica ili Duhovi. Sveta Trojica je Dan grada i slava Gornje male i grada Požarevca, ali i Ministarastva unutrašnjih poslova.

 
Svetu Trojicu grad je počeo da slavi najpre u Gornjoj mali. Prvi pisani dokumenti  o gradskoj slavi potiču iz osamnaestog veka. Slavljeno je u prisustvu kneza Miloša i njegove porodice, i to je predstavljalo veliku počast Požarevcu i Požarevljanima. 
Sveta Trojica je postala zvanični praznik varoši požarevačke između dva svetska rata. Proslavljala se svečanom litijom kroz čaršiju.


Ovakav oblik proslave Svete Trojice postojao je do Drugog svetskog rata. Nakon toga običaj je zamro, ali ga je lokalna samouprava obnovila 2001. godine. Duhovi su praznik nekoliko mesta u Srbiji, a mnogim porodicama i krsna slava. To je i esnafska slava trgovaca.


Obeležavanje praznika grada počinje u subotu Svečanom akademijom Centra za kulturu.Na akademiji će biti uručena priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Svečana akadeija je zakazana za 20 časova u Velikoj Sali Centra za kulturu.
U nedelju 20. juna , od 8 časova centralnim gradskim ulicima proći će Litija, u 9 časova u dvorištu Saborne crkve biće prerezan slavski kolač a nakon toga biće održana Arhijerejska liturgija.


Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.


Policijska uprava u Požarevcu će u nedelju na Trgu oslobođenja u Požarevcu, prezentovati opremu, vozila i veštine koje policijski službenici primenjuju u svakodnevnom radu. Prezentacija je počinje od 16 časova.


Istim povodom, u svečanom salonu grada Požarevca, u ponedeljak, Saša Pavlović prirediće  svečani prijem kome će prisustvovati 29 policijskih službenika koji su položili svečanu zakletvu, predstavnici državnih i javnih institucija, kao i nagrađeni radnici Policijske uprave u Požarevcu. Prijem je zakazan za 13 časova

Pripadnici policije u utorak će odati počast poginulim pripadnicima MUP-a i Vojske Srbije, polaganjem venaca na spomenik  „Sloboda“ u  ulici Jovana Šerbanovića u Požarevcu. Polaganje venaca je zakazano u 10 časova.



Slične vesti

Vernici slave Todorovu subotu, prema izreci danas saznajemo kakva će biti godina

23 Mar 2024, 10:47

Danas je Todorova subota, prva subota Vaskršnjeg posta. Slavi se i kao krsna slava, a za svetog Teodora, narodski…

Danas su Mladenci, zašto valja umesiti kolačiće

22 Mar 2024, 10:26

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi bračni parovi obeležavaju Mladence. Prema običajnom…

Sveti Trifun - veruje se da se danas završava zima, obilaze se vinogradi

14 Feb 2024, 14:03

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. U Poljoprivrednuj…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista