Grad odredio akustične zone
   24 May 2023, 13:41    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Grad odredio akustične zone

Skupština Grada Požarevca donela je Odluku o određivanju akustičkih zona na teritoriji Grada Požarevca kojom su određeni maksimalno dopušteni nivoi buke prema nameni prostora. 

Grad je odredio šest akustičnih zona.

1. Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi za dan i veče dozvoljen nivo buke je 50, a 40 decibela za noć.
2. Turistička područja, kampovi i školske zone, za dan i veče dozvoljen nivo buke je 50, a za noć 45 decibela.
3. Čisto stambena područja - dozvoljen nivo buke za dan i veče je 55, a za noć 45 decibela.
4. Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta – 60 decibela za dan i veče, a 50 za noć.
5. Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica, dozvoljen nivo buke za dan i veče je 65, a za noć 55 decibela.
6. Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada - na granici ove zone buka ne sme prelaziti graničnu vrednost u zoni sa kojom se graniči.

Komunalna milicija Grada Požarevca ovlašćena je za kontrolu i merenje buke poreklom iz ugostiteljskih objekata na osnovu člana 11. Odluke o određivanju akustičkih zona na teritoriji Grada Požarevca i člana 26. Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini.

Obaveštavaju se ugostitelji na teritoriji Grada Požarevca da se pridržavaju najviše dozvoljenog nivoa buke koji je određen za konkretnu akustičku zonu.

Apeluje se na ugostitelje na teritoriji Grada Požarevca da izvrše svoju obavezu Odluke o određivanju akustičkih zona na teritoriji Grada Požarevca, a u vezi sa članom 18. Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini tako što će pribaviti izveštaj o merenju buke ovlašćene stručne organizacije kojim će biti upoznati sa maksimalno dozvoljenim nivoom buke koji se emituje iz akustičkih uređaja do 27. juna ove godine.

Ukoliko ugostitelj učini prekršaj na taj način što emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti, zakonom su predviđene novčane kazne za koje se izdaje prekršajni nalog:

- novčana kazna u fiksnom iznosu od 200.000 dinara za pravno lice i 50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu ;

- novčana kazna u fiksnom iznosu od 100.000 dinara za preduzetnika.

U slučaju da ugostitelj ponovi isti prekršaj (što emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti) u periodu od godinu dana od dana izdavanja prekršajnog naloga komunalni milicionar podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka gde je predviđena novčana kazna u rasponu od 500.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice i novčana kazna od 100.000 do 300.000 za odgovorno lice u pravnom licu i novčana kazna od 250.000 do 500.000 za preduzetnika. U slučaju ponavljanja prekršaja u navedenom roku obavezno se izriče zaštitna mera oduzimanja predmeta (izvora buke) koji su upotrebljeni ili namenjeni za izvršenje prekršaja. 

Pozivaju se ugostitelji sa teritorije Grada Požarevca da prisustvuju sastanku koji će se održati 6. juna sa početkom u 10 časova u skupštinskoj sali br. 107 u zgradi Gradske uprave Grada Požarevca u cilju upoznavanja sa merama zabrane i ograničenjima koje su propisane zakonom i gradskom odlukom.Foto: Ilustracija/PixabaySlične vesti

Koji su prioriteti razvoja Požarevca narednih sedam godina?

5 Jun 2023, 12:52

U toku je izrada Lokalnog plana razvoja Grada Požarevca za narednih sedam godina. Plan je izrađivan u prethodnih godinu…

Preminuo Slaviša Aleksić, zamenik gradonačelnika Požarevca

6 May 2023, 19:02

Slaviša Aleksić, zamenik gradonačelnika Požarevca iznenada je preminuo.

Osnovnu i srednju školu je završio u Požarevcu.…

Šta je potpisivanje Požarevačkog mira donelo gradu?

21 Nov 2022, 11:16

Potpisivanje Požarevačkog mira početkom 18. veka, Požarevcu je omogućilo da uđe u evropsku i svetsku istoriju. Taj događaj…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista