GOLUBAČKU TVRĐAVU POSETILO 55 HILJADA GOSTIJU
   20 Oct 2017, 22:26    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


GOLUBAČKU TVRĐAVU POSETILO 55 HILJADA GOSTIJU

I ako je sezona godišnjih odmora iza nas, u Golupcu i dalje ima mnogo posetilaca.
Najveća atrakcija ovog turističkog gradića na obali Dunava od ove godine je Centar za posetioce ,,Tvrđava Golubački grad’’ a od  2018.godine biće poseta restaurisanom Golubačkom gradu i prostoru oko njega koji će biti arheološko-turistički kompleks. Zasad, dok su radovi u toku, nije moguće prići nekadašnjoj visokoj srednjovekovnoj tvrđavi sa devet kula i luci, vešto podignutoj na strmoj litici kojom počinje klisura.

Od januara pa do 11-og ovog meseca  Golubačku tvrđavu  posetilo je oko 55 hiljada  turista,što je iznad očekivanja,kažu u  Privredmom društvu ,,Tvrđava Golubački grad’’,koje vodi brigu o realizaciji projekta obnove tvrđave.

U okviru godišnje planirane posete ovog kompleksa  u Privrednom društvu planirali su posetu od oko 10.000 posetilaca, pa je od januara kada je počela sezona,pa do danas,ova poseta skoro pet puta veća.

          -Zadovoljna sam ovom posetom i zahvaljujući našim radnicima, uz pomoć lokalne samouprave,uspeli smo da pružimo dobru uslugu našim gostima,posebno smo u  juli i avgustu imali veliki broj poseta ,mada je i ovaj topao  oktobar dobro posećen.Na osnovu  ove prve sezone,nadam se da će ovaj kompleks biti posećen svih 12 meseci u godini.Pošto će od naredne godine biti otvorena tvrđava za posetioce,već sada radimo na novim sadržajima naših usluga i to će biti drugačiji pristup prema našim gostima,kaže prof. dr Iskra Maksimović,direktorka preduzeća ,,Tvrđava Golubački grad’’.


        Građevinski radovi na tvrđavi  biće završeni do  prve polovine decembra ove godine,a kompletna rekonstrukcija planirana je za april 2018.godine kada će tvrđava primiti i prve posetioce.
        -Sve kule i bedemi na tvrđavi biće završeni,a do 15 decembra ove godine po ugovoru izvođač radova mora da uradi i unutrašnje radove,sem kule 2,koja ostaje potpuno sa strane,tako da će ostati da se završe detalji staza i detalji ulaza u tvrđavu,jer su u toku arheološka iskopavanja ulaza i skidanje magistralnog puta. Ovi radovi ostaće da se završe do aprila naredne godine,pa se nadam da će tada   tvrđava posle rekonstrukcije primiti i svoje prve posetioce,dodala je Maksimović.
     Prilikom radova na obnovi Golubački tvrđave pronađeni su ostaci turskog kupatila Haman,a sredstva za njegovu rekonstrukciju obezbediće vlada Turske.


     -Dolazili su kod nas predstavnici turske države i Turske agencije TIKA kao  i predstavnici Miniistarstva,razgovarali smo o Hamanu i dogovorili da Turska vlada finansira rekonstrukciju ovog arheološkog nalazišta,što je veoma važno. Jer,ovaj objekat se dugo nalazio pod zemljom i sada kada je otkriven izložen je vremenskim neprilikama i preti mu još veće propadanje,pa se pod hitno mora rekonstruisati ili konzervirati. U ovom skučaju to će biti potpuna rekonstrukcija,ali neće imati namenu  kao što je u to doba imao,već će to biti izložbeno-kulturološki prostor za posetioce,naglasila je prof. dr Iskra Maksimović.

     U privrednom društvu ,,Tvrđava Golubački grad’’ pored turističkih poseta ove godine organizovali su i kulturne manifestacije od kojih su pesnička reč,koncert filharmonije mladih,prezentacija vina iz srednjeg veka i druge,a u narednoj turističkoj sezoni u planu su i novi sadržaji koji bi bili primamljivi za  domaće i  inostrane posetioce.
 Lj.NastasijevićSlične vesti

Odmor u prirodi i domaća hrana sve privlačniji, raste i broj registrovanih domaćinstava u seoskom turizmu

8 Apr 2024, 11:44

Seoska turistička domaćinstva, salaši i etno-kuće koji su upisani u sistem E-turista i žele da unaprede svoju ponudu,…

Opština Golubac dobitnik priznanja PRO PR Awards

21 Mar 2024, 13:51

U okviru PRO PR konferencije u hotelu Mona Plaza u Beogradu dodeljena su PRO PR GLOBE Awards priznanja za 2023. godinu.Opština…

Prevare sa izdavanjem apartmana u Grčkoj - lažni vlasnici uzmu depozit, pa nestanu

14 Mar 2024, 9:37

Nekoliko prevaranata koji nude nepostojeće ili tuđe apartmane u Grčkoj trenutno vrebaju žrtve na društvenim mrežama.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista