GOLUBAČKI KRAJ ČUVA BOŽIĆNU TRADICIJU I OBIČAJE
   8 Jan 2018, 22:07    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


GOLUBAČKI KRAJ ČUVA BOŽIĆNU TRADICIJU I OBIČAJE

Najradosniji Praznik rođenja Isusa Hrista,Božić,proslavljen je  u svečanoj otmosferi u domovima i pravoslavnim hramovima na području opštine Golubac.  Srpska pravoslavna crkva i vernici  proslavili su Badnji dan i Badnje veče, kao pripremu  za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.  Na badnje veče i sutradan na Božić služile se svečane liturgije u crkvama u Golupcu,Dobri,Miljeviću,Braničevu,Bariču,Klenju i manastiru Tuman.

 U pravoslavnoj crkvi Uspenije presvete bogorodice u Klenju,noćnu liturgiju na Badnje veče u prisustvu velikog broja meštana,služio je paroh Klenjsko-Makačke parohije Goran Nedeljković.

         -Neka vam blagodat današnjeg praznika rođenja gospoda Isusa Hrista,kao što kaže i jevanđelska pesma,na zemlji mir i među ljudima dobra volja.To je smisao današnjeg praznika,da ima mira,da ima ljubavi,a među ljudima da je dobra volja.Mi smo danas nekako,oce svete praznike u hrištanstvu zamenili sa nekim drugim stvarima.Zamenili smo im nekom iskvarenom tradicijom,koja samo po sebi i običaji nisu loši,oni čuvaju identitet našega naroda,jer ako zaboravimo običaje,zaboravićemo ko smo i odakle smo.Ali opet,ovaj sveti praznik kada se gospod naš Isus Hristos rađa,pretvori u nešto što nije u duhu tradicije,u puke običaje,već u smislu mira i ljubavi. Stojeći u ovom svetom hramu danas treba da tražimo oproštaj jedan od drugoga,da pružimo ruku jedni drugima,da zagrlimo jedni druge,jer je to smisao današnjeg praznika,rekao je paroh Nedeljković.

         U porti hrama u Klenju kao  i u ostalim naseljima na području opštine u  organizaciji mesnih zajednica  , badnje veče slavilo se paljenjem badnjaka , uz kuvanje  domaće rakije,vatromet i običaje vezanih za ovaj dan. Po običaju se lomila česnica, a najsrećniji su izvukli po zlatnik.

        
Uz sveti oganj,dobro raspoloženje,a ponegde i uz vatromet i muziku,svečano će dočekati čas u kome je po hrišćanskom verovanju, u čudenoj vitlejemskoj noći rođen sin Božji .Rođenje Hristovo najradosniji je praznik za hrišćanski svet pa golupčani se odreda slažu da on ima poseban duh te ga mnogi pripremaju i slave sa više truda i običaja nego proslavu Nove godine. Božićni običaji nisu svuda isti,ali srpski narod drži se osnovnih pravila:da na ovaj praznik ,badnjak,slama,česnica,pšenica,položajnik i pečenica budu obavezni u svakom domu.


        
Božić je porodični praznik, pa sva simbolika, od unošenja badnjaka, koji su po predanju Josifu i Mariji doneli pastiri da založe vatru kako bi zagrejali pećinu u kojoj je rođen Isus, prostiranja slame jer je , takođe po predanju, na slami rođen Isus, pa do lomljenja česnice na onoliko delova koliko ukućana ima i nalaženja novčića koji simbolizuje dar novorođenome Hristu. . 
Lj.Nastasijević
 
                (VIDEO PRILOG)
 Slične vesti

TRAŽI SE DRUGI SREĆNI DOBITNIK ZLATNIKA IZ BOŽIĆNE ČESNICE

9 Jan 2018, 17:46

Prilikom proslave našeg najradosnijeg praznika Božića, posle obavljene jutarnje Svete liturgije u crkvi Sv. Arhanđela…

PALJENJE BADNJAKA U SABORNOJ CRKVI U POŽAREVCU

6 Jan 2018, 18:47

U Sabornoj crkvi u Požarevcu priređeno je paljenje Badnjaka, čime se i obeležilo Badnje veče koje prethodni Božiću. Božić…

Badnji dan

6 Jan 2018, 14:19

Badnji dan se proslavlja 24. decembra (odnosno…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

DruštvoRASTALI SE KAO MLADIĆI I DEVOJKE…

Tridesetoro od 64 .osnovaca generacije 1950.okupilo se  u Osnovnoj školi koja…

15 Oct 2018, 23:03

DruštvoOSUMNJIČENA ZA UBUSTVO MAJKE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su G.P. (1959) zbog…

15 Oct 2018, 16:58

PoljoprivredaNEDIMOVIĆ: USKORO IZVOZ SRPSKE…

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja najveći globalni uvoznik…

15 Oct 2018, 14:39

Kursna lista