GOLUBAČKI KRAJ ČUVA BOŽIĆNU TRADICIJU I OBIČAJE
   8 Jan 2018, 22:07    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


GOLUBAČKI KRAJ ČUVA BOŽIĆNU TRADICIJU I OBIČAJE

Najradosniji Praznik rođenja Isusa Hrista,Božić,proslavljen je  u svečanoj otmosferi u domovima i pravoslavnim hramovima na području opštine Golubac.  Srpska pravoslavna crkva i vernici  proslavili su Badnji dan i Badnje veče, kao pripremu  za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.  Na badnje veče i sutradan na Božić služile se svečane liturgije u crkvama u Golupcu,Dobri,Miljeviću,Braničevu,Bariču,Klenju i manastiru Tuman.

 U pravoslavnoj crkvi Uspenije presvete bogorodice u Klenju,noćnu liturgiju na Badnje veče u prisustvu velikog broja meštana,služio je paroh Klenjsko-Makačke parohije Goran Nedeljković.

         -Neka vam blagodat današnjeg praznika rođenja gospoda Isusa Hrista,kao što kaže i jevanđelska pesma,na zemlji mir i među ljudima dobra volja.To je smisao današnjeg praznika,da ima mira,da ima ljubavi,a među ljudima da je dobra volja.Mi smo danas nekako,oce svete praznike u hrištanstvu zamenili sa nekim drugim stvarima.Zamenili smo im nekom iskvarenom tradicijom,koja samo po sebi i običaji nisu loši,oni čuvaju identitet našega naroda,jer ako zaboravimo običaje,zaboravićemo ko smo i odakle smo.Ali opet,ovaj sveti praznik kada se gospod naš Isus Hristos rađa,pretvori u nešto što nije u duhu tradicije,u puke običaje,već u smislu mira i ljubavi. Stojeći u ovom svetom hramu danas treba da tražimo oproštaj jedan od drugoga,da pružimo ruku jedni drugima,da zagrlimo jedni druge,jer je to smisao današnjeg praznika,rekao je paroh Nedeljković.

         U porti hrama u Klenju kao  i u ostalim naseljima na području opštine u  organizaciji mesnih zajednica  , badnje veče slavilo se paljenjem badnjaka , uz kuvanje  domaće rakije,vatromet i običaje vezanih za ovaj dan. Po običaju se lomila česnica, a najsrećniji su izvukli po zlatnik.

        
Uz sveti oganj,dobro raspoloženje,a ponegde i uz vatromet i muziku,svečano će dočekati čas u kome je po hrišćanskom verovanju, u čudenoj vitlejemskoj noći rođen sin Božji .Rođenje Hristovo najradosniji je praznik za hrišćanski svet pa golupčani se odreda slažu da on ima poseban duh te ga mnogi pripremaju i slave sa više truda i običaja nego proslavu Nove godine. Božićni običaji nisu svuda isti,ali srpski narod drži se osnovnih pravila:da na ovaj praznik ,badnjak,slama,česnica,pšenica,položajnik i pečenica budu obavezni u svakom domu.


        
Božić je porodični praznik, pa sva simbolika, od unošenja badnjaka, koji su po predanju Josifu i Mariji doneli pastiri da založe vatru kako bi zagrejali pećinu u kojoj je rođen Isus, prostiranja slame jer je , takođe po predanju, na slami rođen Isus, pa do lomljenja česnice na onoliko delova koliko ukućana ima i nalaženja novčića koji simbolizuje dar novorođenome Hristu. . 
Lj.Nastasijević
 
                (VIDEO PRILOG)
 Slične vesti

PROSLAVA BOŽIĆA U DUHU OBIČAJA I TRADICIJE

8 Jan 2019, 13:20

Najradosniji Praznik rođenja Isusa Hrista,Božić,proslavljen je  u svečanoj otmosferi u domovima i pravoslavnim hramovima…

PROSLAVA BOŽIĆA UZ LITURGIJU I LOMLJENJE ČESNICE

8 Jan 2019, 12:39

Najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista Božić svečano I u duhu tradicije  proslavljen je u na području…

OSVEĆENJE BADNJAKA U SABORNOJ CRKVI U POŽAREVCU 2019. GODINA

6 Jan 2019, 18:12

VELIKI BROJ GRAĐANA OKUPIO SE U DVORIŠTU SABORNE CRKVE U POŽAREVCU U POSLEPODNEVNIM ČASOVIMA DA PRISUSTVUJE TRADICIONALNOM …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoUČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U…

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA SONJA MARINKOVIĆ IZ POŽAREVCA DOBILA JE BESPOVRATNA…

17 Jan 2019, 15:10

PolitikaUVODNO OBRAĆANJE VUČIĆA I PUTINA

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i građanima…

17 Jan 2019, 15:03

PolitikaLavrov doputovao u Beograd

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dočekao je sinoć na beogradskom aerodromu "Nikola…

17 Jan 2019, 13:56

Kursna lista