GOLUBAČKI ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ BREND
   1 Aug 2019, 9:04    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


GOLUBAČKI ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ BREND

Pčelarsko društvo „Golubački grad“ iz Golupca  sa društvom „Poreč“ iz Donjeg Milanovca radilo je  na zaštiti „Đerdapskog meda“. Pčelari ovih društava smatraju da su zaštitom geografskog porekla osigurali nastup na domaćem i inostranom tržištu i da imaju šta da ponude kupcima, što potvrđuju i brojne nagrade za kvalitet „Đerdapskog meda“.


Pčelarsko društvo ,,Golubački grad’’  je uz pomoć Opštine Golubac je došlo do zaštite geografskog porekla Đerdapskog meda i već tri godine rrealizuje se ovaj projekat proizvodnje I prodaje meda kao brend ovog kraja. Ovde je raznovrsnost biljaka velika,tako da na području Nacionalnog parka ,,Đerdap’’ ima preko 80 vrsta medonosnih biljaka,što daju kvalitetan prirodni med koji je  tražen na tržištu kod nas I u svetu.Na ovogodišnjem 12.po redu ,,Sajmu Dunava’’  golubački pčelari  posetiocima sajma predstavili su svoj brend ,,Đerdapski med’’-

-Pre tri godine u saradnji sa Opštinom Golubac krenuo je projekat koji smo u saradnji sa Opštinom Majdanpek uspeli da  realizujemo,a reč je zaštiti geografskog porekla đerdapskog meda. Naša 42 člana Pčelarskog društva ,,Golubački grad’’  krenuli u proizvodnju ovog zaštićenog proizvoda  kojjeg predstavljamo na raznim poljoprivrednim sajmovima I manifestacijama kod nas u Srbiji I u inostranstvu.Nadam se da će već naredne godine ,,Đerdapski med’’biti I na tržištu Švajcarske.Zajedno smo u projektu ,,Original Srbija’’ gde su obuhvaćeni svi proizvodi sa geografskom oznakom. Pored đerdapskog meda tu je kačanski med,a Žagubica treba za završi obnovu na zaštiti geografskog porekla homoljskog meda,tako da ćemo imati jednu zajedničku ponudu koju ćemo plllllasirati na tržiše naše zemlje I  u inostranstvo,kaže zamenik predasednika Pčelarskog društva ,,Golubački grad’’,Dragan Furunović.

Opština Golubac pored turizma kao vodeće grane svoju razvojnu šansu vidi I u razvoju poljoprivrede,posebno pčelarstva.Spoj Dunava i Đerdapske klisure stvorili su idealne uslove za razvoj pčelarstva i za život medonosne pčele. U ovom kraju  pčelarstvo je bilo razvijeno još u Rimskom carstvu. Danas je proizvodnja „Đerdapskog meda“ u usponu i beleži se sve veću zainteresovanost mladih za pčelarenje.

            Opština Golubac je u svoj strateški plan pored razvoja turizma,stavila I razvoj pčelarstva. Tako da pored zaštite geoografskog porekla đerdapskog meda,Opština Golubac pomaže I  na edukaciji našeg članstva, stimulacijama na kupovini košnica I rojeva.uspeli smo da uđemo u deset proizvoda sa geografskom oznakom među kojima su pored pčelarskih  proizvodi I zlatarski sir,leskovački ajvar,furuški kupus I svi drugi proizvodi koji se nalaze u original,dodao je Furunović.

Pčelari Opštine Golubac okupljeni su u pčelarsko društvo ,,Golubački Grad’’ koje broji 42 člana i vlasnici su oko 1.100 pčelinjih društava,a na području ove podunavske opštine ima ukupno 2.827 košnica.
 
Lj.NastasiejvićSlične vesti

Zašto skače cena meda

28 Aug 2019, 13:49

Pčelari su zbog izuzetno loše godine pretrpeli velike gubitke. U Pomoravlju gde ima oko pet hiljada pčelinjih društava gotovo…

ĐERDAPSKI MED I BARENI SIR DVA BRENDA OPŠTINE GOLUBAC

5 Jul 2019, 14:59

Strateškim dokumentom Opština Golubac radi na razvoju poljoprivrede u onom delu koji je važan i za razvoj…

U SUSRET MEDNOJ SEZONI

16 Mar 2019, 13:52

Na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja homoljskih pčelara „Pek“ u Kučevu usvojeni su izveštaj…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaSPOS POZVAO PČERARE

Savez pčelarskih organizacija Srbije pozvao je  pčelare da preko svojih udruženja prijave…

7 Jul 2020, 7:18

ZanimljivostiOkačite venčić večeras i čekajte…

Uoči Ivanjdana, žene širom Srbije pletu venčiće od cveća i uveče ga stavljaju ispred…

6 Jul 2020, 20:47

ZdravljePRISTIGLO PRVIH 25 PACIJENATA

Opšta bolnica Požarevac, prema odluci Ministarstva zdravlja, od jutros je kovid bolnica…

6 Jul 2020, 14:00

Kursna lista