GOLUBAČKI ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ BREND
   1 Aug 2019, 9:04    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


GOLUBAČKI ĐERDAPSKI MED DOBIO SVOJ BREND

Pčelarsko društvo „Golubački grad“ iz Golupca  sa društvom „Poreč“ iz Donjeg Milanovca radilo je  na zaštiti „Đerdapskog meda“. Pčelari ovih društava smatraju da su zaštitom geografskog porekla osigurali nastup na domaćem i inostranom tržištu i da imaju šta da ponude kupcima, što potvrđuju i brojne nagrade za kvalitet „Đerdapskog meda“.


Pčelarsko društvo ,,Golubački grad’’  je uz pomoć Opštine Golubac je došlo do zaštite geografskog porekla Đerdapskog meda i već tri godine rrealizuje se ovaj projekat proizvodnje I prodaje meda kao brend ovog kraja. Ovde je raznovrsnost biljaka velika,tako da na području Nacionalnog parka ,,Đerdap’’ ima preko 80 vrsta medonosnih biljaka,što daju kvalitetan prirodni med koji je  tražen na tržištu kod nas I u svetu.Na ovogodišnjem 12.po redu ,,Sajmu Dunava’’  golubački pčelari  posetiocima sajma predstavili su svoj brend ,,Đerdapski med’’-

-Pre tri godine u saradnji sa Opštinom Golubac krenuo je projekat koji smo u saradnji sa Opštinom Majdanpek uspeli da  realizujemo,a reč je zaštiti geografskog porekla đerdapskog meda. Naša 42 člana Pčelarskog društva ,,Golubački grad’’  krenuli u proizvodnju ovog zaštićenog proizvoda  kojjeg predstavljamo na raznim poljoprivrednim sajmovima I manifestacijama kod nas u Srbiji I u inostranstvu.Nadam se da će već naredne godine ,,Đerdapski med’’biti I na tržištu Švajcarske.Zajedno smo u projektu ,,Original Srbija’’ gde su obuhvaćeni svi proizvodi sa geografskom oznakom. Pored đerdapskog meda tu je kačanski med,a Žagubica treba za završi obnovu na zaštiti geografskog porekla homoljskog meda,tako da ćemo imati jednu zajedničku ponudu koju ćemo plllllasirati na tržiše naše zemlje I  u inostranstvo,kaže zamenik predasednika Pčelarskog društva ,,Golubački grad’’,Dragan Furunović.

Opština Golubac pored turizma kao vodeće grane svoju razvojnu šansu vidi I u razvoju poljoprivrede,posebno pčelarstva.Spoj Dunava i Đerdapske klisure stvorili su idealne uslove za razvoj pčelarstva i za život medonosne pčele. U ovom kraju  pčelarstvo je bilo razvijeno još u Rimskom carstvu. Danas je proizvodnja „Đerdapskog meda“ u usponu i beleži se sve veću zainteresovanost mladih za pčelarenje.

            Opština Golubac je u svoj strateški plan pored razvoja turizma,stavila I razvoj pčelarstva. Tako da pored zaštite geoografskog porekla đerdapskog meda,Opština Golubac pomaže I  na edukaciji našeg članstva, stimulacijama na kupovini košnica I rojeva.uspeli smo da uđemo u deset proizvoda sa geografskom oznakom među kojima su pored pčelarskih  proizvodi I zlatarski sir,leskovački ajvar,furuški kupus I svi drugi proizvodi koji se nalaze u original,dodao je Furunović.

Pčelari Opštine Golubac okupljeni su u pčelarsko društvo ,,Golubački Grad’’ koje broji 42 člana i vlasnici su oko 1.100 pčelinjih društava,a na području ove podunavske opštine ima ukupno 2.827 košnica.
 
Lj.Nastasiejvić



Slične vesti

Proizvodnja meda u saću

28 Feb 2024, 12:55

Jedna od tehnika pčelarenja je proizvodnja meda u saću  Proizvodi se u specijalnim okvirićima različitog oblika, odnosno…

Borba protiv lažnog meda traje

20 Jan 2024, 10:55

Kao i pre sto godina udruženja pželara u Požarevcu, pokušava da prevaziđe poteškoće i rešava probleme…

Meda ima, ali je plasman problem

6 Jan 2024, 11:07

Prozvodnja meda u 2023. godini je bila dobra, ali je ekonomska kriza poremetila izvoz. Pčelari imaju problem sa plasmanom…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista