GOLUBACKA TVRĐAVA OTVORENA ZA POSETIOCE
   30 Mar 2019, 19:42    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


GOLUBACKA TVRĐAVA OTVORENA ZA POSETIOCE

Obnovljena tvrđava Golubački grad  je svečano otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, evropskog komesara za susedsku politiku i pristupanje EU Johanesa Hana i velikog broja građana Golubačka tvrđava, srednjevekovno utvrđenje iz XIV veka, podignuto na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, obnovljena je uz finansijsku podršku Evropske unije.


Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici je podsetio da je mnogo godina rada iza nas i da je otvoreno zdanje koje je lepše nego ikad.


            - EU radi na obnovi kulturnog nasleđa u Srbiji i poslednjih godina je sve napore usmerila na objekte kao što su Sinagoga u Subotici i utvrđenje e u Baču i Pirotu, a da je rekonstruisana Golubačka tvrđava "novi dragulj na kruni -rekao je Fabrici i istakao da EU pomaže Srbiji u raznim oblastima, ali i u kulturi i poručio da je EU zajednica kulture i ljudi.


                Ambasador Austrije u Srbiji Nikolas Luteroti rekao je da je ta zemlja u obnovu
Golubačke tvrđave investirala 600.000 evra i da je Austrijska razvojna agencija upravljala rekonstrukcije tvrđave koji je, kako je istakao, deo većeg projekta EU Danas smo okruženi istorijom, ali u isto vreme govorimo o budućnosti EU sa ciljem da doprinese socijalno-ekonomskom napretku Srbije i razvoju donjeg Podunavlja kao turističke regije - kazao je Luteroti i dodao da Dunav povezuje Srbiju i Austriju..

               Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han rekao je danas, na otvaranju obnovljene Golubačke tvrđave, da je ova tvrđava izuzetna kombinacija upravo onog najvrednijeg što Evropa poseduje - kulturnog nasleđa, i prilika za razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Ujedinjeni u različitosti'' jedan je od evropskih slogana.


             -Mi, Evropljani, svetu nudimo naše kulturno nasleđe, oni ne dolaze zbog plaža, već zato što nudimo nešto jedinstveno, specijalno i to je kombinacija prirode, atraktivnosti, veoma prijateljski nastrojenih ljudi , rekao je Han.On je podsetio da je u prethodnom mandatu bio zadužen za Dunavsku strategiju, i rekao da obnovljena Golubačka tvrđava predstavlja konkretan rezultat te saradnje.


             Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je sumnjao  da ćemo do kraja da završimo ovu našu veličanstvenu tvrđavu. Ali, zahvaljujući EU, Austrijskoj agenciji, našim ljudima, to smo uspeli, i ovo je danas zaista remek delo.Kada gledam u obnovljenu Golubačku tvrđavu i njene fantastične kule, prelepi srednjovekovni spomenik, vidim ne samo istoriju, već snagu u ovoj zemlji i našem narodu koji garantuju budućnost.


             -Vidim koliko možemo, posebno sa našim evropskim prijateljima i koliko je ponekad potrebno samo da probamo da se pokrenemo, da pokušamo sve što nismo smeli godinama, pa da se pred nama pokaže Srbija kakva jeste - jedna od najlepših zemalja na svetu, zemlja istorije, ali pre svega zemlja budućnosti - rekao je Vučić.
 
Kako je kazao, "danas smo pokazali da su bili u pravu i da jesmo dostojni naslednici svih raznih nacija koje su nesebičnio stvarale istoriju na ovom području, samo da bismo mi mogli da stvorimo budućnost".Postoji izreka koja kaže da "istorija ne kaže zbogom, već vidimo se kasnije",dodao je predsednik Vučić.
 
 
                Direktorka Društva za razvoj turizma Tvrđava Golubački grad Iskra Maksimović  je rekla da je 29.mart istorijski datum za Golubac i izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja obnovljene Golubačke tvrđave koja je, kako kaže, do sada bila vojno utvrđenje, a od danas je prvi put otvorila kapije turistima.Posetici će  slušati čudesne price o istoriji tvrđave, gledati u Dunav i učiti o narodina koji su nekada živeli ovde - rekla je Maksimović I dodala:
 
           Maksimović je podsetila da je obnova Golubačke tvrđave počela u septembru 2014.godine i naglasila da je cilj tog projekta da na drugačiji način poveže kulturu i turizam i da su rešenje našli u okviru Dunavske strategije.
           - Naš dugoročni cilj je ekonomsko jačanje ovog kraja, al ii dobrobit i kvalitetan život za 115 miliona koji žive na obalama Dunava, odnosno u zemljama potpisnicama Dunavske strategij - rekla je Maksimović i zahvalila svima koji su finansirali i podržali rekonstrukciju tvrđave.
            Obnova tvrđave počela je u septembru 2014. godine i u nju je uloženo, kako kaže direktorka Društva za razvoj turizma tvrđave Golubački grad Iskra Maksimović 8,5 miliona evra, od toga 8,36 miliona evra u rekonstrukciju i ta sredstva su izdvojena iz dva IPA fonda (2011. i 2016), a jedan deo je dala Austrijska razvojna agencija. Država Srbija je uložila oko 400. 000 evra u opremanje Vizitorskog centra i razvoj infrastrukture u podnožju tvrđave.


            Posetioci su  danas mogli da vide celokupan obnovljen kompleks i koje čekaju brojna iznenađenja, zapravo do sada nisu imali mogućnost da uđu u samu tvrđavu iz bezbednosnih razloga.

             Sada će moći da obiđu sedam od devet kula i Palatu, prostor od 600 kvadratnih metara, u kojoj će biti digitalna prezentacija istorijata tvrđave i projekcije filmova o rekonstrukciji. Maksimović naglašava da je Palata, izgrađena blizu Dunava, sama po sebi vrlo atraktivna, a uz hologram sa 3D modelom tvrđave i digitalnim prezentacijama biće još zanimljivija posetiocima.
 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

MINISTAR TURIZMA RASIM LJAJIĆ POSETIO GOLUBAČKU TVRĐAVU

20 May 2020, 0:07

Lepote istočne Srbije, od Kladova do Srebrnog jezera, prve su u nizu koje je Turistička organizacija Srbije  u okviru…

VELIKO GRADIŠTE SE PRIKLJUČUJE TOP DESTINACIJAMA U SRBIJI

19 May 2020, 13:43

TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE JE OVOGODIŠNJU PROMOTIVNU KAMPANJU „IZABERI SVOJU AVANTURU, VIDI SRBIJU“…

GOLUBAČKU TVRĐAVU U PROŠLOJ GODINI POSETILO 150 HILJADA TURISTA

25 Feb 2020, 20:19

U okviru turističke ponude opštine Golubac na ovogodišnjem Međunarodnom 42.beogradskom Sajmu tirizma predstavila…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoIZGRADNJA NOVOG HOTELA I UREĐENJA…

U planu razvoja opštine Golubac,u okviru strateškog dokumenta u toku ove godine…

26 May 2020, 23:18

PolitikaODRŽANA 34. SEDNICA SKUPŠTINE…

ODRŽANA  JE 34. SEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA U VELIKOJ SALI CENTRA ZA KUTLURU UZ POŠTOVANJE…

26 May 2020, 14:37

DruštvoOD SEPTEMBRA ĐAKE PRVAKE OČEKUJE…

Od septembra prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet, međutim fond…

26 May 2020, 13:39

Kursna lista