Golubačka tvrđava obogaćuje Program za posetioce postavljanjem topova I zastava u topovskoj Kuli br 9
   8 Mar 2021, 14:52    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Golubačka tvrđava obogaćuje Program za posetioce postavljanjem topova I zastava u topovskoj Kuli br 9

Postavljanjem topova  I zastava u Kuli 9 u Golubačkom gradu, ovaj deo tvrđave dobio je svoj konačni izgled I posetioci će imati prilike da ih vide.U Društvu za razvoj turizma ,,Tvrđava Golubački grad’ kažu da   postavljanjem topova i zastava  na Kuli 9 ,tvrđava dobija svoj stvarni izgled i svedoči  vreme kada su velike sile vekovima pokušavale da osvoje  njene zidine. 

Danas zastave tih sila krase topovsku kulu koja je pridodata  utvrđenju naknadno, kao deo priobalnog pojasa. Odlikuju je topovski otvori na dva etaža, a njena osnovna funkcija bila je zaštita pristaništa.Topovska kula  9 izgrađena je tokom osmanske vlasti, u vreme intezivne upotrebe vatrenog oružja, o čemu svedoče ploče sa natpisima na staroosmanskom i njen karakterističan, poligonalni oblik.

   -Glavna novina za ovu turističku sezonu predstavljaće razni modeli prvih srednjovekovnih  topova koji su postavljene na topovskoj kul Golubačke tvrđavei koji su rađeni po uzora topova iz Beogradske I Smedrevske tvrđave.Ovi topivi su  pinonri  topovskog naooružanja,a pored njih u kuli su  srednjovekovne zastave koje su predstavljale srpsku državu,osmanskog carstva I ugarskog kraljevstva.Pored toga u kuli  5 postavljena je izložba pod nnnnnazivom ,,Zapovednici Golubačke tvrđave’’,tako da posetioci mogu videti kako je bilo uređenje unutar tvrđave i koji su sve bili komadanti koji su  držali  Golubačko utvrđenje.Posetioci kažu da nikad nisu videli ovakvu vrstu topova u Srbiji,imali su prilike da vide neke druge modele,ali su ovo jedinstveni modeli topovskog naoružanja.To je samo mali deo koje možemo da predstavimo našim posetiocima da vide kako je nekada bila odbrana Golubačke tvrđave,kaže Sreten Živković,rukovodilac Turističkog sektora  i vodičke službe  Društva za razvoj turizma ,,Tvrđava Golubački grad’’ Golubac.

Ova topovska kula deo je četvrte, jedne od poslednjih faza izgradnje na tvrđavi, koja se odvijala krajem 15. veka. Nema bližih podataka o tome ko je (Ugari ili Srbi) i kada tačno izgradio Golubačku tvrđavu. U pisanim izvorima se prvi put pominje 1335. godine, u ugarskoj povelji iz 1337., u kojoj se navodi da je vlastelin Nikola Banfi, za koga se izdaje povelja, 1335. godine boravio u Golupcu, tvrđavi sa ugarskom vojnom posadom. Tvrđava je osnovana svakako pre, ali nije poznato da li je to bilo pre ili tokom neprijateljstva Ugarske i Srbije, koje je nastalo posle smrti kralja Dragutina, i tokom kojeg se prvi put i pominje Golubačko utvrđenje. Sve do vremena nakon raspada Dušanovog carstva, Golubac po istorijskim izvorima ne menja status i ostaje u posedu Ugara.

U prošloj godini i pored pandemije izazvane koronavirusam uz poštovanje mera Kriznog štaba i Vlade Srbije na zaštiti od ove pošasti Tvrđavu je posetilo oko 120 hiljada domaćih i stranih turista.Slične vesti

Održan 32. Serb Fest u Čikagu, omladine više nego ikad

10 Aug 2022, 11:07

Trodnevni tradicionalni srpski Festival Serb Fest uspešno je održan i ove godine. Ovaj festival koji traje…

Završna konferencija u okviru Projekta Exchange 5

7 Jul 2021, 13:27

Završna konferencija Programa Exchange 5 održana u utorak u Beogradu. Program finansira Evropska unija, a sprovodi…

Bespovratna sredstva iz budžeta za planske dokumente u Opštini Golubac

8 May 2021, 18:13

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovelo je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

DruštvoDanas su Božićne poklade - poslednji…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu,…

27 Nov 2022, 10:16

Kursna lista