Golubačka tvrđava obogaćuje Program za posetioce postavljanjem topova I zastava u topovskoj Kuli br 9
   8 Mar 2021, 14:52    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Golubačka tvrđava obogaćuje Program za posetioce postavljanjem topova I zastava u topovskoj Kuli br 9

Postavljanjem topova  I zastava u Kuli 9 u Golubačkom gradu, ovaj deo tvrđave dobio je svoj konačni izgled I posetioci će imati prilike da ih vide.U Društvu za razvoj turizma ,,Tvrđava Golubački grad’ kažu da   postavljanjem topova i zastava  na Kuli 9 ,tvrđava dobija svoj stvarni izgled i svedoči  vreme kada su velike sile vekovima pokušavale da osvoje  njene zidine. 

Danas zastave tih sila krase topovsku kulu koja je pridodata  utvrđenju naknadno, kao deo priobalnog pojasa. Odlikuju je topovski otvori na dva etaža, a njena osnovna funkcija bila je zaštita pristaništa.Topovska kula  9 izgrađena je tokom osmanske vlasti, u vreme intezivne upotrebe vatrenog oružja, o čemu svedoče ploče sa natpisima na staroosmanskom i njen karakterističan, poligonalni oblik.

   -Glavna novina za ovu turističku sezonu predstavljaće razni modeli prvih srednjovekovnih  topova koji su postavljene na topovskoj kul Golubačke tvrđavei koji su rađeni po uzora topova iz Beogradske I Smedrevske tvrđave.Ovi topivi su  pinonri  topovskog naooružanja,a pored njih u kuli su  srednjovekovne zastave koje su predstavljale srpsku državu,osmanskog carstva I ugarskog kraljevstva.Pored toga u kuli  5 postavljena je izložba pod nnnnnazivom ,,Zapovednici Golubačke tvrđave’’,tako da posetioci mogu videti kako je bilo uređenje unutar tvrđave i koji su sve bili komadanti koji su  držali  Golubačko utvrđenje.Posetioci kažu da nikad nisu videli ovakvu vrstu topova u Srbiji,imali su prilike da vide neke druge modele,ali su ovo jedinstveni modeli topovskog naoružanja.To je samo mali deo koje možemo da predstavimo našim posetiocima da vide kako je nekada bila odbrana Golubačke tvrđave,kaže Sreten Živković,rukovodilac Turističkog sektora  i vodičke službe  Društva za razvoj turizma ,,Tvrđava Golubački grad’’ Golubac.

Ova topovska kula deo je četvrte, jedne od poslednjih faza izgradnje na tvrđavi, koja se odvijala krajem 15. veka. Nema bližih podataka o tome ko je (Ugari ili Srbi) i kada tačno izgradio Golubačku tvrđavu. U pisanim izvorima se prvi put pominje 1335. godine, u ugarskoj povelji iz 1337., u kojoj se navodi da je vlastelin Nikola Banfi, za koga se izdaje povelja, 1335. godine boravio u Golupcu, tvrđavi sa ugarskom vojnom posadom. Tvrđava je osnovana svakako pre, ali nije poznato da li je to bilo pre ili tokom neprijateljstva Ugarske i Srbije, koje je nastalo posle smrti kralja Dragutina, i tokom kojeg se prvi put i pominje Golubačko utvrđenje. Sve do vremena nakon raspada Dušanovog carstva, Golubac po istorijskim izvorima ne menja status i ostaje u posedu Ugara.

U prošloj godini i pored pandemije izazvane koronavirusam uz poštovanje mera Kriznog štaba i Vlade Srbije na zaštiti od ove pošasti Tvrđavu je posetilo oko 120 hiljada domaćih i stranih turista.Slične vesti

Predškolska ustanova Lasta u Golupcu pocela realizaciju Programa za roditelje

13 Feb 2021, 13:29

U  Predškolskoj ustanovi ..Lasta’’ u Golupcu  počela je realizacija Programa za roditelje ,,Snažni…

Počela izrada nacrta programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada Požarevca

22 Jan 2021, 12:41

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Požarevca obaveštava…

Formirana lista odobrenih poslodavaca za program Moja prva plata

27 Nov 2020, 12:34

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava poslodavce da je formirana Lista odobrenih poslodavaca iz privatnog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPregazio petogodišnjaka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu  uhapsili su S. M. (1997),…

11 Apr 2021, 22:38

SportSIM Karavan radosti i prijateljstva…

Opštinska runda takmičenja ovogodišnjih Sportskih igara mladih (SIM) danas održana…

10 Apr 2021, 20:05

DruštvoPodeljene sadnice belog jasena…

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog…

10 Apr 2021, 15:31

Kursna lista