GOLUBAČKA TVRĐAVA DOBRO POSEĆENA
   13 Jul 2017, 12:03    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


GOLUBAČKA TVRĐAVA DOBRO POSEĆENA

U protekla tri meseca  Golubačku tvrđavu  posetilo je oko 25.600 turista,što je iznad očekivanja,kažu u  Privredmom društvu ,,Tvrđava Golubački grad’’,koje vodi brigu o realizaciji projekta obnove tvrđave.U okviru godišnje planirane posete ovog kompleksa  u Privrednom društvu planirali su posetu od oko 10.000 posetilaca, pa je od 15 marta kada je počela sezona,pa do danas,ova poseta skoro tri puta veća..

            
-Šta je to što među turistima izaziva najveću pažnju,naravno,to je tvrđava i 90 odsto njih  se interesovalo kada će biti završena njena obnova,kaže direktorka Privrednog društva ,,Tvrđava Golubački grad’’,prof dr Iskra Maksimović. Ima i onih koji misle da je tvrđava otvorena,da mogu da je obiđu i da se popnu na Šešir kulu na kojoj su radovi završeni i koja izgleda drugačije od one kule koju znamo do početka njene rekonstrukcije.


           Maksimović je dodala da su radovi još u toku i da se ne može udovoljiti zahtevima posetilaca koji su ipak stpljivi i shvataju da predstoji još jedan deo,ne samo građevinskih radova,već i proces njenog opremanja i izgradnja staza i njeno prilagođavanje za turističku posetu.


           -Druga stvar koje naše goste posebno interuje,je šetnja i posmatranje Dunava.Imamo dosta onih koji rado sede na klupama i za njih Dunav i ovo proostranstvo je poseban doživljaj. Među njima ima i onih koje intreresuje arheologija i naša izložba pronađenih predmeta,Turski haman i Rimska kuća,ali je ipak moj utisak da je arheologija još uvek manje interesatna.Možda na ovom polju treba više da radimo u narednom periodu, u cilju približavanje našeg arheološkog bogatsva i značaja za kompletnu sliku tvrđave ,rekla je Maksimović.
     
          U saradnji sa Narodnom bibliotekom ,,Veljko Dugošević’’ i Turističkom organizacijom  Golubac,,Privredno društvo ,,Tvrđava Golubački grad’’ u subotu 15.jula organizuje pesničko veče  „Pesnik pesniku“ Matije Bećkovća koji je posvetio despotu Stefanu Lazareviću od čije se smrti navršava 590.godina.


          -Mi smo poštavali program manifestacija koje se održavaju u Opštini Golubac i zauzeli smo neki prostor koji je praktično prazan u ovom trenutku. Naredne subote,u ovom komleksu ,u okviru kulturnih manifestacija ,organizujemo pesničko veče Mateje Bećkovića koji će se prvi put predstaviti golupčanima i svim zaintresovanim posetiocima. Književno veće pod nazivom ,,Pesnik pesniku’’,posvećeno je obeležavanju 590 godina od smrti despota Stefana Lazarevića,najavila je Maksimović.


         Pesničko veče održaće se u kompleksu za posetioce Golubački Grad,u subotu 15-jula sa početkom  od 19 sati, a ulaz i parking su besplatni.

Lj.Nastasijević
 Slične vesti

PODRUČJE ĐERDAPA PROGLAŠENO PRVIM GEOPARKOM U SRBIJI

14 Jul 2020, 16:37

Na ovom plenarnom zasedanju Izvršnog saveta Uneska, potvrđena je odluka Saveta Uneska za globalne geoparkove o izboru…

TURISTIČKA PONUDA OPŠTINE GOLUBAC

9 Jul 2020, 14:16

Golubac ,koji se  s pravom, može svrstati među vodeće turističke destinacije u Srbiji i regionu, Izgradnjom  biciklističke…

Putovanje na more kao lutrija, zamenski vaučeri kao premija

7 Jul 2020, 11:21

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za RTS da Evropska komisija suštinski prepoznaje probleme koje je donela pandemija…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU BRANIČEVSKOM ČETIRI, A U PODUNAVSKOM…

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac devet novih slučajeva korona virusa u Braničevu…

5 Aug 2020, 12:38

DruštvoBEZ VODE ULICA VOJSKE JUGOSLAVIJE

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži od 12 do 15…

5 Aug 2020, 12:17

Vremenska prognozaPROGNOZA za ČETVRTAK, 6. Avgust…

SRBIJA: U četvrtak toplije na severu i istoku Srbije uz duže sunčane periode, a u zapadnim,…

5 Aug 2020, 11:54

Kursna lista