Golubac dobija Kulturni centar I Narodni muzej
   20 Oct 2020, 15:04    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Golubac dobija Kulturni centar I Narodni muzej

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj će biti smeštena Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’,a ovaj grad prvi put dobija I Kulturni centar,jer je do sada Biblioteka obavljala I ovu funkciju. To je od nekih 650 kvadratnih metara korisnog  prostora,vrednost radova je oko 8,5 miliona dinara I veći deo ovih  sredstava obezbeđen je od Norveške vlade,a ostatak iz bidžeta Opštine Golubac.

Rekonstruisana zgrade buduće biblioteke biće savremena I prilagođena uslovima bibliotekarske delatnosti I budućeg Kulturnog centra.Tu su I sale za prezentaciju I održavanje skupova ,književnih večeri ,izložbi kao I održavanje kulturnih manifestacija.
          -Mi sada radimo jedan kulturni centar,odnosno zgradu biblioteke koja će raspolagati sa 650 kvadratnih metara korisnog prostora gde će biti smeštena biblioteka sa knjižnim fondom,razne postavke,galerije,salu za prezentacije I čitanje knjiga kao I drugih vidova negovanja običaja I tradije ovog kraja,kaže predsednik opštine dr Nebojša Mijović.
           
Ove jeseni Golubac  je trebao da bude I domaćin održavanja Filmsog festivala ,,Istorijskog filma’’  takmičarskog karaktera ,međutim zbog pandemije Korona virusa ova manifestacija je odložena za narednu godinu. Pre tri  decenije ovaj grad na obali Dunava imao je svoj filmski festival Dani filmske komedije,, DAFKO’’.Pored  novog prostora u kojoj će se smestiti Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’,radiće se I na adaptacije jedne zgrade  u kojoj će biti smešten I Narodni muzej. 

         -Cilj nam je da pored ovog kulturnog centra u Goluipcu otvorimo I jedan muzej,tako da će  veliki broj eksponata sa raznih lokaliteta biti izloženi u ovoj zgradi ,pa će naši građani I posetioci imati priliku da ih vide  I upoznaju istoriju,kulturu  I tradiciju ovog kraja.Nadam se da ćemo postići dogovor sa vlasnicima zgrade u kojoj planiramo da otvorimo narodni muzej,što će se desiti u najkraće vreme,dodao je dr Mijović.

     -Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ ove godine slavi 25 godina postojanja I za ovaj jubilej ništa lepše nismo mogli dobiti,nego nove prostorije. Naša ustanova poseduje preko 33 hiljade knjiga,što je za našu malu sredinu po standardima I više nego što treba.Imamo i oko 500 članova koji godišnje pročitaju oko 15 hiljada naslova,kaže vd direktora Milen Bogojević
Mesec oktobar je I mesec knjige,Ova godina je nažalost zbog pandemije koronevirusa malo drugačija u odnosu na predhodne zbog zabrane održavanja kulturnih manifestacija,sajmova I promocija,tako da su  naše aktivnosti prilagođene merama zaštitete zdravlja naših građana od ove bolesti.Ova godina je interesatna jer Biblioteka ove godine slavi 25 godina postojanja I za ovaj jubilej ništa lepše nismo mogli dobiti,nego nove prostorije.Nadam se da će se to desiti  početkom naredne godine. Naša ustanova poseduje preko 33 hiljade knjiga,što je za našu malu sredinu po standardima I više nego što treba,kaže vd direktora biblioteke Milen Bogojević.

Ono što je najvažnije, ulaganjem u turizam,kulturu I sport i bogatom turističkom ponudom ova podunavska opština doprinosi razvoju lokalne zajednice I boljeg standard građana kao i unapređenju privrede, što znači otvaranje novih radnih mesta i priliku za mlade da ostanu da žive i rade u Golupcu.



Slične vesti

KUČEVO: Modernizacija lokalne putne mreže I ulica u gradu I naseljima

13 Aug 2020, 13:41

U opštini Kučevo u toku su radovi na modernizaciji lokalne putne mreže u gradu Kučevu I u ostalim naseljima na području…

POPRAVKA DOMOVA KULTURE U NASELJIMA OPŠTINE GOLUBAC

16 Jul 2020, 22:36

Opština Golubac sopstvenim sredstvima iz budžeta za ovu godinu  radi na popravci I uređenju postojećih domova…

RADOVI NA MODERNIZACIJI LOKALNE PUTNE MREŽE U OPŠTINI GOLUBAC

3 Jul 2020, 14:12

Opština Golubac već godinama realitzuje projekte na modernizaciji lokalne putne mreže gde se godišnje iz budžetskih…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDezinfekcija javnih površina I…

Dobrovoljno vatrogasno društvo Golubac u skladu sa propisanim merama Vlade Republike…

27 Nov 2020, 14:06

ZdravljeZZJZ Požarevac: 137 novoobolelih

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac do 13 časova još 137 slučajeva…

27 Nov 2020, 12:50

SportDve zlatne kacige za mladog Požarevljanina

Mladi Požarevljuanim Uroš Stevanović, šest godina šampion u kartingu,…

27 Nov 2020, 12:49

Kursna lista