GOJKOVIĆ U KAIRU SA PREDSEDNIKOM PARLAMENTA EGIPTA
   24 Jun 2019, 13:38    Požarevac    RTS    Tatijana Spasojević


GOJKOVIĆ U KAIRU SA PREDSEDNIKOM PARLAMENTA EGIPTA


Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se u Kairu sa predsednikom parlamenta Arapske Republike Egipat Ali Abdel Alom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Egiptu. Gojkovićeva i Al potpisali su Memorandum o razumevanju dva parlamenta i naglasili da se na taj način saradnja podiže na viši institucionalni nivo i stvara osnov za dalje unapređenje. Maja Gojković i Ali Abdel Al istakli su da su dva parlamenta spremna da zajedno ispišu novu stranicu istorije odnosa Srbije i Egipta i učvrste parlamentarne i ukupne veze dve države.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju dva parlamenta unapređenje saradnje ostvariće se kako na nivou odbora, tako i na nivou poslaničkih grupa prijateljstva i stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, navodi se u saopštenju Skupštine.Predsednica Skupštine istakla je da se deo razgovora sa predsednikom egipatskog parlamenta odnosio i na pitanje   saradnje u oblasti borbe protiv terorizma."Složili smo se da je to jedno globalno pitanje i da možemo da razmenjujemo naša iskustva iz zakonodavne oblasti, ali i da podstaknemo naše dve vlade da razmenjuju i svoja iskustva i informacije koje imamo kako bismo se zajedničkim snagama suprotstavili jednoj globalnoj pojavi i opasnom problemu koji opterećuje čitav svet", rekla je predsednica Skupštine.Značaj posete je još veći budući da je to prva poseta naše zemlje na najvišem parlamentarnom nivou nakon skoro 40 godina, kao i da su dve zemlje posvećene daljem jačanju saradnje, upravo polazeći od tradicionalno dobrih odnosa zasnovanih na prijateljstvu dva naroda, poručila je Gojkovićeva.Predsednici srpskog i egipatskog parlamenta podsetili su da je prošle godine obeleženo 110 godina diplomatskih odnosa i ukazali na zajedničku istoriju i saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja, koji su dali snažan pečat bilateralnim odnosima.

Al je istakao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa, kao i izazova, te da rade na ekonomskom razvoju i da kao dve prijateljske zemlje moraju zajedno da rade u interesu građana. Dve zemlje ostvaruju saradnju u svim oblastima – politici, ekonomiji, kao i u oblasti obrazovanja i kulture, rekao je predsednik egipatskog parlamenta i ukazao na značaj održavanja sastanka Mešovitog komiteta.



Slične vesti

Zajednička izjava u Skoplju -izuzetan značaj saradnje u regionu i integracija u EU

23 Jan 2024, 10:28

Lideri Zapadnog Balkana usvojili su na skupu "Plan rasta: Zapadni Balkan i Evropska unija" održanom u Skoplju…

Kako da (elektronski) postanete građanin Otvorenog Balkana i koja sve vrata vam to otvara

23 Jan 2024, 9:57

U Skoplju su u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta…

Francuska nedelja u Srbiji - trgovinska razmena dve zemlje dve milijarde evra, ali ima prostora i da se unapredi

20 Nov 2023, 9:40

U prestonici je u toku tradicionalna Francuska nedelja posvećena jačanju ekonomskih i kulturnih veza dve zemlje. Generalna…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista