Godišnjica otkrivanja spomenika Milošu Obrenoviću
   7 Jul 2021, 8:38    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


Godišnjica otkrivanja spomenika Milošu Obrenoviću

Spomenik knezu Milošu pre 123 godine na Ivanjdan otkriven je u požarevačkom gradskom parku.
 

Pre tačno 123 godine, 7.jula, Požarevac je dobio zaštitni znak - spomenik knezu Milošu Obrenoviću u Gradskom parku. 


Spomenik knezu Milošu Obrenoviću je umetničko delo Đorđa Jovanovića, akademskog vajara. Rađen je od 1896. do 1898. godine, a izliven je u Parizu. Statua visoka 230 centimetara stigla je iz Pariza vozom do Beograda, potom brodom do Dubravice, odakle je do Požarevca dopremljena volovskim kolima.


Postavljen je na lep postament i 7. jula 1898. godine otkrio ga je tadašnji kralj Aleksandar Obrenović u prisustvu svog oca, bivšeg kralja Milana Obrenovića, zatim predsednika tadašnje vlade dr Vladana Đorđevića i ministara, predsednika skupštine, svih poslanika, okružnih načelnika, predsednika svih opština i građana.


 Spomenik je izrađen na osnovu ugovora autora, opštinske uprave i tadašnjeg predsednika požarevačke opštine Stojana Pavlovića Stojančića, inače dede Milene Pavlović Barili.  Miloš je predstavljen kao ratnik i državnik, kao asocijacija na oslobađanje od Turaka 19. juna 1815. godine. Knez rukom pokazuje pravac kojim je ispratio Turke iz Požarevca prema Paraćinu. Miloš je u vojvodskom odelu, sa čelenkom i ratničkim znamenjima - sabljom i kuburom. To je bio jedan od najlepših spomenika koji je prikazivao ovog vladara, ne samo u 19. već i celom 20. veku.


Na postamentu ispod kneževe statue, uklesane su njegove reči upućene turskom vojskovođi: „Delibaša, carski delijo, ti imaš kud i na drugu stranu, a ja nemam kuda, nego tuda, pa u život ili smrt." Na suprotnoj strani postamenta stoji posveta: „Zahvalni narod okruga požarevačkog oslobodiocu svome knjazu Milošu T. Obrenoviću Prvom". Slične vesti

Žurka za najmlađe u požarevačkom parku

2 Sep 2021, 11:54

U Gradskom parku u Požarevcu održana je dečija radionica, koja je obeležila početak pratećeg programa 58. Ljubičevskih konjičkih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista