GIMNAZIJA IZ VELIKOG GRADIŠTA PROSLAVILA 140 ROĐENDAN
   28 May 2019, 19:57    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


GIMNAZIJA IZ VELIKOG GRADIŠTA PROSLAVILA 140 ROĐENDAN

Svečanom akademijom u Velikom Gradištu  obeleženo je 140 godina od osnivanja gimnazije u ovom gradu na Dunavu.

U velikoj sali  Kulturnog centra ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ u prisustvu velikog broja gostiju I radnika škole obeležen je 140 rođendan ,,Velikogradištanske gimnazije’’ koja je osnovana daleke 1879.gpdie. Veliko Gradište je u drugoj polovini 19.veka imalo status pogranične varošice,sa razvijenom trgovinom sa naseljima na drugoj obali Dunava koja su tada pripadala Austrougarskoj.

Žitelji ove varošice koja je tada imala samo nešto malo više od tri hiljade stanovnika,bili su svesni potrebe za razvojem gimanzijskog obrazovanja.Posle neuspele inicijative da se otvori privatna gimnazija na nemačkom jeziku 1875.godine,kasnije 14.septembra 1879.godine svečano je otvorena Velikogradištanska gimnazija realka. O nastanku i današnjim rezultatima govorio je direktor Srednje škole ,,Miloje Vasić’’ Zoran Tašić koji je rekao da Školu danas pohađa 410 učenika raspoređenih u 19 odeljenja.


         -Godine 1879.osnovna na je prva gimnazija u Velikom Gradištu.Više je puta menjala svoj tip,svoj naziv,sve do 1956.godine kada je prestala sa radom.Osnovana je ponovo 1990.godine i od tada pa do danas obrazuje 2-3 odelenja Gimnazije opšteg smera. . Pored osam odeljenja gimnazije opšteg smera i dva odeljenja gimnazije u izdvojenom odeljenju u Golupcu u školi postoji i devet odeljenja smerova turistički tehničar, trgovac, kuvar, konobar i poslastičar. U školi radi veliki broj visokokvalifikovanih i veoma motivisanih nastavnika koji predstavljaju sinergiju mladosti i iskustva i koji postižu izuzetno velike uspehe. S obzirom da škola ima relativno mali broj učenika, oni postižu veoma zapažene rezultate na svim nivoima takmičenja iz velikog broja nastavnih predmeta. Svake godine 15-20 učenika u pojedinačnim naučnim disciplinama ostvari plasman na republički nivo takmičenja i redovno osvajaju neko od prva tri mesta na republičkim takmičenjima,naglasio je direktor Zoran Tašić.


Predsednik opštine Veliko Gradište je na ovoj svečanosti rekao da je obrazovanje u ovoj Opštini kkvalitetno i često ističe da je rad u školi veoma težak i odgovoran posao.


-To pokazuje oko sto hiljade dece ili ljudi koja je ova škola iškolovala za ovih 140 godina.Pored toga,što su mnogi od njih postali lekari,inžinjeri,doktori nauka prosvetni radnici,sportisti,oni su pre svega postali dobri ljudi.To je zahvaljujući vama,prosvetnim  radnicima koji radite u ovoj školi.Ponosam sam kada čujem  za rezultatttttttttate na nekim od fakulteta i kada sui naša deca na medicini,na mašinstvu,na elektrotehničkom,među prvih pet ili deset.To je veliki uspeh i mi ćemo kao  Opština  da nastavimo to da nagrađujemo,rekao je predsednik Milić.


Kada pogledate prošlost ove škole shvatite da ona ima i akademika,slikara i sportista i  kada biramo spoljašni okvir za vrednovanje, među 40 škola u Srbiji su i dve  iz Velikog Gradišta ,Osnovna i Srednja škola.


      -Treba se ponositi svakim novim uspehom Velikogradišttttttanske srednje škole.Kada biramo škole javnim pozivima,od 19 škola u Srbiji za novi okvir  za srednje delovanje je jedna od najuspešnijih škola i ova Vaša.Kada imamo od 40 škola  za projekat za razvijanje kompetencije za savremeno društvo,od 40 škola,dve škole su iz Velikog Gradišta i to Osnovna i Srednja.Takvi uspesi,takva kreativnost,jeste u stvari rezultat dobrog rada zapslenih,rezultat onog obećanja od 1879.godine da ovde škola i dalje radi,rekla je Marija Krneta,iz Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.Učenici srednje škole ,,Miloje Vasić’’ izveli su pozorišnu predstavu,nastupio je i hor iz Požarevca,a  zatim obavljjena je plovidba Dunavom od Velikog Gradišta do Golubačke tvrđave  i obratno.
Lj.NastasijevićSlične vesti

DAN POLJOPRIVREDNE ŠKOLE OBELEŽEN

10 Oct 2019, 14:39

OBELEŽEN JE DAN POLJOPRIVREDNE ŠKOLE SA DOMOM UČENIKA SONJA MARINKOVIĆ U  POŽAREVCU.

Na Dan obeležavanje…

OBELEŽEN DAN POLITEHNIČKE ŠKOLE U POŽAREVCU

8 Oct 2019, 15:13

DAN POLITEHNIČKE ŠKOLE U POŽAREVCU JE OBELEŽEN SVEČANIM OTVARANJEM KABINETA ZA INFORMATIKU.

Politehnička…

U POŽAREVAČKOJ GIMNAZIJI TRI NOVA KABINETA

25 Sep 2019, 12:52

POŽAREVAČKA GIMNAZIJA DOBILA JE TRI NOVA KABINETA, DVA ZA INFORMATIKU I JEDAN ZA HEMIJU SREDSTVA ZA OPREMANJE OVIH KABINETA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMIHAJLOVIĆ: MNOGI BI TREBALO DA…

Građane Beograda danas čeka još jedan protest taksista koji su odustali od blokade…

14 Oct 2019, 14:55

DruštvoZATVARANJE ULICA ZBOG OBELEŽAVANJA…

ZBOG ODRŽAVANJA MANIFESTACIJA POVODOM OBELEŽAVANJA DANA OSLOBOĐENJA U PRVOM I DRUGOM…

14 Oct 2019, 14:49

Politika15. OKTOBRA ODRŽAĆE SE 33. SEDNICA…

Predsednik Skupštine opštine Golubac, Zoran Ćirković zakazao  je 33. Redovnu sednicu opštiskog…

14 Oct 2019, 14:36

Kursna lista