Generalna proba samoubistva na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac
   16 Feb 2022, 10:51    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Generalna proba samoubistva na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac

Na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac, 8. februara, članovi Pozorišta „Milivoje Živanović izveli su premijeru komada Dušana Kovačevića „Generalna proba samoubistva“.

Rukovođeni rediteljskom idejom Dragane Dande Stojanović uloge su ostvarili Milan Ilić,  Zoran Matijević, Nataša Ilić, Dragan Nikolić, kao i sama rediteljka kreirajući čak tri lika.  Scenografiju i grafički dizajn uradila je Ena Bajić, saradnici tehnike tona i svetla bili su Zoran Miladinović, Dragan Smiljković i Nikola Branković. Producent predstave je Galina Perić, a urednik Aleksandar Lukić.



Odlučujući se za oprobanu ekipu saradnika, Danda Stojanović na sceni Centra za kulturu ispreda priču koja se možda upravo ovog trena dešava na bilo kojoj tački zemaljske kugle, a oličenje je bilo kog događaja koje se obija preko pleća običnog čoveka skrivenog pod plaštom nemerljive težine života. Kao reditelj, iz teksta precizno pretače scene koje svojom nevidljivom, ali prisutnom hemijom utiču na postupke junaka, dok kao glumac do u detalja sjajno gradi likove suludih i nezajažljivih sestara. Iako se na prvi tren kapetanica, biznismenka i lekarka psihijatar samo vizuelno, kostimski, razlikuju, već prve replike uvode publiku u jedinstvenost genetičke nezajažljivosti, megalomanstva i veoma veštog manipulisanja ljudima koji imaju privid da izlaze iz ogromne krize, vide zračak nade i ponovo dobijaju želju za  životom. Rečju, iako su pred nama tri sjajno razrađena različita lika, u suštini to je jedna nit, jedna misao i jedna ideja najcrnjeg krajnjeg scenarija.



Duboko prepoznajući tekst Dušana Kovačevića, Dragana Danda Stojanović je rediteljski, stvaralačkim naporom uspešno ukazala na smernice svakodnevice, oivičila paralelu između oholosti i dobrote i pokušala da skine crni povez koji većina nas sve češće nosi preko očiju.



Publika će biti u prilici da predstavu gleda i na 18. Amaterskim glumačkim svečanostima „Milivoje štap i šešir“, koje se održavaju od 23. do 28. februara u Centru za kulturu Požarevac.



Slične vesti

Smotra "Živka Matić" od 24. do 29. novembra

20 Nov 2023, 13:04

U Centru za kulturu Požarevac od 24. do 29. novembra, održaće se 16. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka…

Statueta Milivoja Živanovića Nebojši Dugaliću

8 Apr 2023, 12:51

Nebojša Dugalić, ovogodišnji je Laureat Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“. Uloga Magbeta…

Amaterske glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir"

9 Feb 2023, 14:32

Glumci Varoških pozorišta Srbije devetnaesti put u Požarevcu, igraju za Milivojev štap i šešir. 

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

SportDFL: Požarevac - Smederevo

Derbi 21. kola  i drugoj futsal ligi Srbije igra se u subotu Požarevcu. Sastaju se Požarevac…

29 Mar 2024, 11:18

EkonomijaNove cene goriva - opet poskupeli…

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena…

29 Mar 2024, 10:38

Kursna lista