Gas-mnogo skupa reč, koliko će koštati Srbiju
   6 May 2022, 10:02    Beograd    rts    Elena Marjanović


Gas-mnogo skupa reč, koliko će koštati Srbiju

Samo 24 sata posle predloga Evropske unije da uvede i nafni embargo Rusiji, cena barela skočila je na više od 112 dolara. I dok je tečni gas, gradnja LNG terminala i gasno povezivanje sa susedima za Evropu adut u zameni ruskog gasa, Kina i Rusija imaju samo kratku poruku – nastavljaju velike energetske projekte.Srbija zavisi od ruskog gasa koji nabavlja po najpovoljnijoj ceni – 270 evra i tako će biti do juna. Koliko ćemo ga posle toga plaćati zavisi od novog ugovora oko koga se pregovara sa "Gaspromom".


"Posle 15. maja moći ćemo da saopštimo više detalja oko novog ugovora o snabdevanju gasom koji biti zaključen sa ruskim 'Gaspromom'. Ja sam siguran da će biti povoljan. Teško je zamisliti da će ostati ista cena", kaže Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa". Energetska bezbednost i mogućnosti snabdevanjem gasom iz različitih izvora, bila je u fokusu i ministarske konferencije zemlja Jugoistočne Evrope u Bugarskoj. Za našu zemlju najvažniji je gasovod Niš-Sofija.

"Sa srpske strane radovi su počeli u januaru ove godine, danas je potpisan ugovor za radove na bugaskoj strani. Ono što je jasno sve će biti gotovo i sa srpske i sa bugarske strane, naredne godine u septembru", kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije.

Od tog trenutka Srbiji će sve biti mnogo jednostavnije i mnogo lakše, jer će dobijati gas i od nekih drugih snabdevača, kaže ministarka i dodaje da to nije pitanje odnosa među državama, već pitanje energetske bezbednosti celog regiona.

"Poslednjih nedelja radimo na svim mogućim scenarijima i proširenju energetske saradnje i infrastrukture zemalja regiona. Traže se mogućnosti za zajedničko snabdevanje gasom za ceo region", kaže Aleksandar Nikolov, ministar energetike Bugarske.Zajednički gasovod Poljske i LitvanijePoljska koja je, uz Bugarsku, prva osetila posledice zavrtanja ruskih gasnih ventila, svečano je obeležila puštanje u rad gasovoda koji je povezuje sa Litvanijom. Očekuju da će im taj dotok obezbediti potrebne količine.

"Zajednički rad Poljske i Litvanije na završetku ove interkonekcije nije mogla da dođe u bolje vreme. Ruski rat u Ukrajini naterao nas je da preispitamo svoje snage i slabosti kada je u pitanju energetika", kaže Kadri Simson, komesarka za energetiku Evropske unije.

Istovremeno, Nemačka je počela punjenje najvećeg skladišta gasa u Evropi i gradnju infrastrukture za prvi od četiri plutajuća terminala za tečni gas. Radiće ubrzano i računaju tako će moći da pokriju 40 do 60 posto potreba za gasom, koji sada uvoze iz Rusije.

"Danas možemo reći da imamo dobre šanse da uradimo ono što je zapravo bilo nemoguće u Nemačkoj – da izgradimo LNG terminal u roku od desetak meseci i povežemo ga sa nemačkim gasnim sistemom", kaže Robert Habek, nemački ministar ekonomije i energetike.

Nuklearna energija nije predmet sankcija Evropske unije. I dok je Finska prekinula ugovor sa ruskim "Rosatomom", Mađarska je potvrdila da sa tom ruskom kompanijom nastavlja saradnju na projektu gradnje novog bloka u nuklearnoj elektrani "Pakš".

Kina i Rusija nastavljaju velike projekte u energetici.  Slične vesti

Borba za energiju, EU razmatra rešenja za funkcionisanje bez ruskog gasa

25 Jun 2022, 9:33

Isporuka gasa iz Rusije u zemlje Evropske unije opada. Nova odluka Evropskog parlamenta je da sve zemlje članice napune…

Tečni naftni gas bio upola jeftiniji od benzina i dizela - isplati li se još uvek voziti na njega

14 Jun 2022, 8:26

Tečni naftni gas (TNG) sve je skuplji - trenutno se prodaje po ceni od 110 do 112 dinara po litru. Njegova cena poslednjih…

Rasplamsavanje gasne krize - tenzije između Španije i Alžira novi izvor problema

13 Jun 2022, 9:51

U Evropi je sve podređeno punjenju skladišta gasa i nafte i ugovaranju struje. Obezbeđivanje energenata za zimu istovremeno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista