GASIFIKACIJA BRANIČEVSKOG OKRUGA PRIORITET
   8 Apr 2017, 13:29    Požarevac    Sat Tv    Tatijana Spasojević


GASIFIKACIJA BRANIČEVSKOG OKRUGA PRIORITET

NAKON  NAUČNE KONFERENCIJE KOJU JE ORGANIZVALA SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI – KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA ZADUŽENOG ZA DEMOGRAFIJU I POPULACIONU POLITIKU SA TEMOM KA BOLJOJ DEMOGRAFSKOJ BUDUĆNOSTI SRBIJE I BRANIČEVSKI OKGUG JE ORGANIZOVAO SASTANAK PREDSTAVNIKA LOKALNIH SAMOUPRAVA







Svaka opština braničevskog okruga donela je najvažnije zaključke na ovom sastanku koji će se primenjivati u sledećem periodu za poboljšanje demografije I populacione politike.





Načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić naveo je prioritete za Braničevski okrug.



Načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić naveo je da će Braničevski okrug biti jedan od prvih okruga koji će biti gasifikovan, o čemu je potpisan sporazum.




Takođe, ističe važnost projekta Multimodalnog saobraćaja Koridor Istok, koji obuhvata rekonstrukciju od autoputa do Požarevca i od Požarevca do Bugarske granice, rekonstrukciju železnice i produžetak do Bugarske, koji će zajedno sa saobraćajnom infrastrukturom koja je planirana da se napravi koja bi bila povezana sa svim opštinama, a zajedno sa gasifikacijom predstavljati dobru podlogu za investicije u sam okrug. Navedeni projekti bi se značajno odrazili na sam turizam u Braničevskom okrugu (Golubačka tvrđava čija je  rekonstrukcija u toku, Srebrno jezero, dve pećine u Kučevu, i td), kao i na proizvodnju zdrave hrane, što bi privuklo velike investitore a samim tim će se odraziti na kvalitet života u Braničevskom okrugu.

Opština Žabari navodi da se od mera primenjuje podsticaj u vidu finansijskih sredstava za svako novorođeno dete u iznosu između 15.000,00 do 20.000,00 hiljada, plaćanje užine deci od prvog do četvrtog razreda, plaćanje prevoza učenicima osnovnih i srednjih škola.

Gradska uprava Grada Požarevca izdvaja za prvorođeno dete 40.000,00 dinara, refundira se boravak u vrtiću za treće dete i za blizance u iznosu od 50%, a za decu sa smetnjama u razvoju u iznosu od 100%. Savet za bezbednost saobraćaja, čiji je načelnik Aleksandar Đokić, je pre dve godine započeo akciju poklanjanja auto sedišta za decu rođena od 1. Oktobra. Jedna od mera jeste plaćanje prevoza osnovcima, kao i subvencionisanje prevoza srednjoškolcima u iznosu od 30%. Postoji i Odluka za postupak telesne oplodnje parovima koji su imali dva pokušaja iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a u pokušaju od dva puta u ukupnom iznosu po paru od 250.000,00 dinara.       
        
    G-din Marjan Jovanović ističe, da je na njihovu inicijativu, a vezano za postupak vantelesne oplodnje, povećao starosnu granicu na 42 godine kao i to da snose troškove i trećeg pokušaja.


Opština Veliko Gradište kao jednu od mera ističe Odluku o proširenom pravu socijalne zaštite od 2011. godine, kao i to da se primenjuju mere u vidu Dečijeg dodatka koji se finansira iz opštinskog budžeta i to za prvorođeno dete u iznosu od 15.000,00 dinara, drugo dete 20.000,00 dinara, treće dete 25.000,00 dinara itd.

Opština Golubac istice dve mere u cilju podsticanja nataliteta. Prva mera se odnosi na finansijsku pomoć nezaposlenih majki za treće rođeno dete, kao i svako naredno, u trajanju od 15 godina a u iznosu od 25.000,00 dinara

Opština Kučevo primenjuje Opštinsku odluku o finansijskoj podršci porodice sa decom, a koja je usmerena ka porodicama sa troje i više dece. Takođe, omogućena su novčana sredstva za besplatan prevoz dece u osnovnim školama, isto tako i deci koja pohađaju srednju a žive u socijalno ugroženim porodicama. Od ostalih mera navode i plaćanje internata učenicima iz socijalno ugroženih porodica, kao i plaćanje stipendija (42 stipendije su dodeljene za školsku 2016/2017).

Opština Žagubica ukazuje na problem opadanja broja ljudi na koji borave na njihovoj teritoriji. Od mera koje su usmerene za podsticaj nataliteta ističe da je obezbeđen besplatan boravak dece u vrtiću, besplatan prevoz za predškolce, kao i za učenike osnovnih i srednjih škola, omogućeni su besplatni udžbenici i obrok za treće dete, ali da date mere, još uvek, nisu urodile plodom. Od mera takođe ističe da svi studenti koji borave na njihovoj teritoriji imaju obezbeđene opštinske stipendije (izdvaja se oko 70 miliona dinara).




 



Slične vesti

Udruženjima građana i crkvama pet miliona za programe od javnog interesa

19 Mar 2024, 12:43

Udruženja građana i crkve dobila su ukupno 5.000.000 dinara za realizaciju projekata i programa od javnog interesa. Ugovori…

Sedam udruženja realizovaće programe vredne oko pet miliona dinara

16 Mar 2024, 12:25

Grad Požarevac će i ove godine sufinansirati projekte i programe za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Požarevca.…

Golubačkim komunalcima 12 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture

20 Feb 2024, 13:44

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara u okviru Programa podrške…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista