GALERIJA SLIKA VELIKANI SRPSKOG POZORIŠTA U HOLU KULTURNOG CENTRA TOPOLA
   4 Sep 2019, 22:02    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


GALERIJA SLIKA VELIKANI SRPSKOG POZORIŠTA U HOLU KULTURNOG CENTRA TOPOLA

U sardnji sa Centrom za kulturu “Veljko Dugošević” iz Kučeva I Udruženjem građana ,,Žanka Stokić’’ iz Rabrova,opština Kučevo, a povodom održavanja 6. Festivala Duodrame, u holu Kulturnog centra Topola izloženi su radovi koji pripradaju izložbi slika “Velikani srpskog pozorišta”. Za ovu priliku izloženo je 23 od 60 dela koja čine stalnu postavku. Izložbu su posetili i brojne ličnosti iz kulturnog i političkog života Srbije. Izložba u Topoli biće  otvorena  do subote 7-og ovog meseca.


           Udruženje građana “Žanka Stokić” Rabrovo i Centar za kulturu “Veljko Dugošević” Kučevo raspisali su konkurs za izradu portreta glumaca zarad stalne izložbene postavke “Velikani srpskog pozorišta” koja je otvorena u Maloj sali Doma kulture u Rabrovu.Budući da je velika srpska glumica Žanka Stokić značajan deo života provela u Rabrovu, mestu u kome se od 2002. godine održavaju Pozorišne svečanosti “Žanki u čast”, ukazala se potreba da se na jednom mestu objedine velikani pozorišne scene Srbije, kroz stalnu izložbenu postavku, portretima glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog pozorišta.
           Kao odgovor na konkurs za stalnu izložbenu postavku u Rabrovu pod nazivom “Velikani srpskog pozorišta”, pristiglo je stotinu radova. Konkurs je trajao do 20.oktobra 2018. Slikarska tehnika je bila slobodna. Dvočlana komisija koju čine Ljiljana Jović, diplomirani istoričar umetnosti i Bojan Veljković, master primenjeni umetnik, donela je odluku da 59 od preko 100 adova bude uvršteno u izložbu “Velikani srpskog pozorišta”.

          Izabrani radovi svojim umetničkim kvalitetima ispunjavaju kriterijume konkursa koji je imao za cilj da se na upečatljiv način predstave lik i delo nekih od najvećih imena srpskog teatra. Odabrani radovi svojim izrazom, snagom, psihološkom produbljenošću ličnosti ali i likova koje su igrali, daju svojevrstan omaž ljudima iz teatra koji su svojim delom obeležili epohe u kojima su igrali . Time se potpuno potkrepljuje ideja i ispunjava cilj ove Izložbe.

          Izložba slika „Velikani srpskog pozorišta“ ove godine gostuje u mnogim gradovima na značajnim pozorišnim festivalima . Zahvaljujući svim umetnicima koji su se odazvali pozivu naši velikani ponovo „obilaze“ pozorišta širom Srbije. Do danas ovu postavku od 60  umetnička dela mogli su da vide posetioci iz Požarevca,Petrovca na Mlavi,Beograda,Lebana,Užica,Vrnjačke Banje,Ivanjice, a do subote,7-og ovog meseca I građani Topole.
Lj.Nastasijević
Izvor.portal e-kučevo..Slične vesti

U VELIKOM GRADIŠTU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA I CRTEŽA VASILIJA DOLOVAČKOG

14 Sep 2019, 19:28

Postavkom slika I creteža u  Narodnom muzeju po prvi put se predstavio ljubiteljima slikarstva u Velikom Gradištu…

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA BRAČNOG PARA KOSTE U VERE U KUČEVU

11 Sep 2019, 15:18

U Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu  ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu sinoć je otvorena zajednička…

STALNA POSTAVKA SLIKA VELIKANI SRPSKOG POZORIŠTA NA JUBILARNOJ NUŠIĆIJADI U IVANJICI

24 Aug 2019, 13:39

Stalna postavka izložba slika ,,Velikani srpskog pozorišta’’Udruženja građana ,,Žanka Stokić’’…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU VELIKOM GRADIŠTU OTVORENA IZLOŽBA…

Postavkom slika I creteža u  Narodnom muzeju po prvi put se predstavio ljubiteljima slikarstva…

14 Sep 2019, 19:28

DruštvoDEFILE ĐAKA PRVAKA POŽAREVAČKA…

NA TRGU OSLOBOĐENJA ODRŽANA JE MANIFESTACIJA DEFILE ĐAKA PRVAKA, POVODOM KOJE JE GRADONAČELNIK…

14 Sep 2019, 13:46

DruštvoSPROVODI SE ČIŠĆENJE DIVLJIH DEPONIJA

JEDAN OD VAŽNIH ZADATAKA JKP KOMUNALNE SLUŽBE JE U OVOM PERIODU I ČIŠĆENJE DIVLJIH…

14 Sep 2019, 13:42

Kursna lista