GALERIJA SLIKA VELIKANI SRPSKOG POZORIŠTA U HOLU KULTURNOG CENTRA TOPOLA
   4 Sep 2019, 22:02    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


GALERIJA SLIKA VELIKANI SRPSKOG POZORIŠTA U HOLU KULTURNOG CENTRA TOPOLA

U sardnji sa Centrom za kulturu “Veljko Dugošević” iz Kučeva I Udruženjem građana ,,Žanka Stokić’’ iz Rabrova,opština Kučevo, a povodom održavanja 6. Festivala Duodrame, u holu Kulturnog centra Topola izloženi su radovi koji pripradaju izložbi slika “Velikani srpskog pozorišta”. Za ovu priliku izloženo je 23 od 60 dela koja čine stalnu postavku. Izložbu su posetili i brojne ličnosti iz kulturnog i političkog života Srbije. Izložba u Topoli biće  otvorena  do subote 7-og ovog meseca.


           Udruženje građana “Žanka Stokić” Rabrovo i Centar za kulturu “Veljko Dugošević” Kučevo raspisali su konkurs za izradu portreta glumaca zarad stalne izložbene postavke “Velikani srpskog pozorišta” koja je otvorena u Maloj sali Doma kulture u Rabrovu.Budući da je velika srpska glumica Žanka Stokić značajan deo života provela u Rabrovu, mestu u kome se od 2002. godine održavaju Pozorišne svečanosti “Žanki u čast”, ukazala se potreba da se na jednom mestu objedine velikani pozorišne scene Srbije, kroz stalnu izložbenu postavku, portretima glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog pozorišta.
           Kao odgovor na konkurs za stalnu izložbenu postavku u Rabrovu pod nazivom “Velikani srpskog pozorišta”, pristiglo je stotinu radova. Konkurs je trajao do 20.oktobra 2018. Slikarska tehnika je bila slobodna. Dvočlana komisija koju čine Ljiljana Jović, diplomirani istoričar umetnosti i Bojan Veljković, master primenjeni umetnik, donela je odluku da 59 od preko 100 adova bude uvršteno u izložbu “Velikani srpskog pozorišta”.

          Izabrani radovi svojim umetničkim kvalitetima ispunjavaju kriterijume konkursa koji je imao za cilj da se na upečatljiv način predstave lik i delo nekih od najvećih imena srpskog teatra. Odabrani radovi svojim izrazom, snagom, psihološkom produbljenošću ličnosti ali i likova koje su igrali, daju svojevrstan omaž ljudima iz teatra koji su svojim delom obeležili epohe u kojima su igrali . Time se potpuno potkrepljuje ideja i ispunjava cilj ove Izložbe.

          Izložba slika „Velikani srpskog pozorišta“ ove godine gostuje u mnogim gradovima na značajnim pozorišnim festivalima . Zahvaljujući svim umetnicima koji su se odazvali pozivu naši velikani ponovo „obilaze“ pozorišta širom Srbije. Do danas ovu postavku od 60  umetnička dela mogli su da vide posetioci iz Požarevca,Petrovca na Mlavi,Beograda,Lebana,Užica,Vrnjačke Banje,Ivanjice, a do subote,7-og ovog meseca I građani Topole.
Lj.Nastasijević
Izvor.portal e-kučevo..Slične vesti

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA ENERGIJA BOJE I ZVUKA SLIKARA PAVLA MILADINOVIĆA

10 Jan 2020, 13:26

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI  U POŽAREVCU SINOĆ JE  SVEČANO   OTVORENA IZLOŽBA POD NAZIVOM  ENERGIJA…

STALNA POSTAVKA SLIKA VELIKANI SRPSKOG GLUMIŠTA IZ RABROVA NA DANIMA BIBLIOTEKE U BATOČINI

16 Dec 2019, 18:36

U saradnji sa Kulturnim centrum ,,Dositej Obradović’’ iz Batočine,u ovom gradu Udruženje građana ,,Žanka Stokić’’…

U KUČEVU OTVORENA IZLOŽBA ISPIRACIJA AUTORKE ANASTASIJE KOCIĆ

6 Dec 2019, 14:43

Izložbu,,Ispiracija’’u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu,otvorila…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSvako jutro popijte jednu šolju…

Vreme je da povedete računa  o svom zdravlju Ovaj neverovatni čaj koji leči…

23 Jan 2020, 13:13

DruštvoNesanica i poremećaji spavanja:…

Ako ste često umorni ili ošamućeni tokom dana, ili se ne osećate sveže kad se probudite,…

23 Jan 2020, 13:08

DruštvoVažan podsetnik svakom roditelju

Danas sam otišla po ćerku u školu. Dok sam je čekala, nehotice sam čula razgovor…

23 Jan 2020, 11:58

Kursna lista