GALA KONCERT FILHARMONIJE MLADIH U GOLUPCU
   28 Aug 2017, 8:32    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


GALA KONCERT FILHARMONIJE MLADIH U GOLUPCU

Proteklog vikenda u organizaciji Udruženja građana za inicijative,kulturu i umetnost’’ Inart’’iz Beograda koje je  u saradnji sa Opštinom Golubac,Turističkom organizacijom i Privrednim društvom ,,Tvrđava Golubački grad’’,u  kompleksu  tvrđave Golubački grad,organizovalo gala koncert Filharmonije mladih ,,Borislav Pašćan’’ i prvi  Međunarodni festival izvorne muzike i kulture ,,MIMIK’’.


Koncert je pratilo oko 2.000 ljubitelaj ove vrste muzike,ali su bili uskraćeni za dve neizvedene numere,jer je zbog jakog vetra koji u Golupcu u toku godine  ne duva samo pet dana,morao biti prekunut.


Ovaj projekat ,koje je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Predstavlja afirmaciju umetnika i umetnosti, promociju kulturnih vrednosti, individualne kreativnosti, originalnosti, slobode izražavanja, multikulturalnosti i stvaranju okruženja za integraciju mladih u sferu kulture i umetnosti. Koncert  na prostoru kompleksa ,,Tvrđava Golubački grad’’,pratilo je veliki broj posetilaca,na kome su izvedena dela Đuzepe Verdija,Sergeja Rahmanjinova,Petra Iliča Čajkovskog,Svetislava Božića i drugih.


          -Presrećan sam večeras,jer smo zaista posle velikih u dugotrajnih priprema uspeli da realizujemo  prvi Filharmonijski koncert u Golupcu i na očigled skoro 2 hiljade gledalaca,prosto smo iznenađeni koliko je interesovanje bilo za večerašnji koncert,nažalost,neke smo ljude morali i da vratimo,jer nije bilo slobodnog  parking mesta.Ponosni smo ceo tim koji je sve ovo organizovao i nadamo se da ćemo sleldeće godine biti još bolji koncert.Na ovom festivalu učestovale su razne grupe,počev od naše grupe ,,Belo platno’’,zatim noviji zvuk,ansambl ,,Ljubičice’’,imali smo i predivan koncert filmske muzike u izvođenju   grupe Trio ,,Kazablanka’,a nastupila je i grupa Nevrida’, naši dragi gosti iz Belorusije,a na završnici večeras imali smo gala koncert Filharmonije mladih ,,Boris Pašćan’’. Nadam se da će naredne godine doći sa boljim i sadržajnijim programom i da ćemo svi zajedno uspeti da ovo mestu u kultrnom smislu oživimo i dovedemo što više turista i posetilaca u ovaj predivni grad i da jedinstveno uživamo u ovom ambijentu Golubačke tvrđave koja je jedinstvena u Evropi i svetu,kaže Boris Postovnik,menadžer projekta.

Jedan  od partneri u ovom projektu bilo je i preduzeće ,,Tvrđava Golubački grad’’ koje je na ovaj način izašlo iz tradicionalnih shvatanja sa ciljem da se na ovom prostoru  može organizavati i razni kulturni događaji,kao što su književne večeri,muzički koncerti i drugi kulturni sadržaji.


      -Mi smo pokušali da sanjamo isti san kao i ,,Inart’’ i  ovim divnim koncertom  ostvarili i smo deo tog sna.Pošto nam je gostovao Mateja Bećković,znači imali smo pesnika i pesničku reč.Sada smo imali muzičare koji su nam svirali klasičnu muziku,imali smo filharmoniju i soliste Beogradske opere,znači muzika i zvuk.Tako da nekako su se nekako spojili i pesnička reč i zvuk muzike,tako da mi čini da su ovo dva izuzetna događaja koja su se desila na ovom prostoru ispred tvrđave.koja je pokazala da je ovo odličan prostor da možemo da idemo dalje u ostvarenju tog sna koji smo mi počeli da sanjamo,naglasila je prof.dr Iskra Maksimović,direktorka preduzeća ,,Tvrđava Golubački grad’’ iz Golupca.


Organizovanje prvog Kampa filharmonije mladih i festivala ,,MIMIK’’ za Golubac i ovaj kraj je važan kulturni događaj i Turistička organizacija iz ovog grada na Dunavu dala je  punu podršku i pomoć organizatorima.


         -Na ovom primeru moglo se videti da zajedno možemo da uradimo  velike stvari i ne uz velika sredstva,nažalost.Mi se nadamo da ćemo sledeće godine imati veću podršku od svih nadležnih institucija i drugih zainteresovanih  sponzora i tako omoguće ljudima da mogu da uživaju u ovakvim koncertima.Ovo je jedinstvena prilika za Golubac,koji do sada to nije imao,da u šest dana trajanja festivala dožive sve ovo. Nadam se da ćemo sledeće godine imati MIMIK 2018 i svake godine biti sve bolji i bolji,rekla je vd direktora Turističke organizacije opštine Golubac, Jelena Petrović.

          Naši sagovornici žele  da  Međunarodne igre muzike i kulture MIMIK 2018. preraste u tradicionalan festival usmeren ka promovisanju klasične muzike, baleta,pozorišta, književnosti, slikarstva, dizajna...


Organizatori nisu imali dilemu da je Golubac idealno mesto za ovakav projekat. Pre svega zbog toga što su pokretači inicijative za festival zaljubljenici u Golubac, ali je važno napomenuti da je jedan od organizatora diplomirani kulturolog i menadžer u kulturi Željko Jaćić, rođeni Golupčanin.

U prilog im je išlo i to što sam Golubac poseduje kompletnu infrastrukturu i uslove za realizaciju jednog muzičkog festivala, a zatim i potencijal koji je Golubac dobio projektom rekonstrukcije Golubačke tvrđave.
Lj.Nastasijević
 
 
 
,
 Slične vesti

Željko Vasić održao koncert na Trgu u Požarevcu

20 Jul 2024, 10:59

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog…

Koncert Željka Vasića zatvara ulice u centru grada

18 Jul 2024, 15:54

Zbog održavanja koncerta Željka Vasića, u petak, 19. jula, obustavlja se saobraćaja u ulicama Trg Oslobođenja, Tabačka čaršija…

Jelena Karleuša napravila spektakl u Požarevcu

9 Jul 2024, 12:57

Pop diva Jelena Karleuša  nastupila je 7. jula u Požarevcu i napravila potpuni spektakl.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaKukuruz zauzeo primarno mesto…

Nedelja za nama na Produktnoj berzi donela je pad prometa od 24,31% u odnosu na prethodnu.…

20 Jul 2024, 11:55

KulturaŽeljko Vasić održao koncert na…

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja…

20 Jul 2024, 10:59

DruštvoViše od 12.000 ljudi zamenilo…

Pred Vladom Srbije je veliki zaokret u politici prema agraru, ističe za RTS Milan Krkobabić,…

20 Jul 2024, 10:52

Kursna lista