Fond za inovacionu delatnost za dobru ideju nudi podelu rizika, ko može da se prijavi
   18 Dec 2021, 10:44    Beograd    RTS    Marija Topalović


Fond za inovacionu delatnost za dobru ideju nudi podelu rizika, ko može da se prijavi

Od ideje do realizacije i pokretanja biznisa put je često dug i nimalo lak. Ipak, ukoliko je ideja dobra, taj put umnogome već godinama olakšava i Fond za inovacionu delatnost. Mlađan Stojanović, menadžer programa Fonda za inovacionu delatnost, istakao je da je taj Fond do danas podržao gotovo hiljadu inovativnih projakata s nešto više od 40 miliona evra.

  Put od ideje do inovacije je pun izazova i na tom putu Fond za inovacije ima vrlo značajnu ulogu. Ono što je svojstveno inovacijama je veliki rizik od neuspeh, pogotovo u tim ranim fazama razvoja, kada je i rizik veći.


Mlađan Stojanović istakao je za RTS da niko od tradicionalnih finansijskih institucija ne ulazi u takve poduhvate i da Fond obezbeđuje finansiranje za te neke najranije faze razvoja.
Mehanizme su razvili u saradnji sa Svetskom bankom i uz finansiranje Srbije i dobrim delom EU. Oni su, kaže definisani tako da pored bespovratnih sredstava i podrške koju nude, preduzeća takođe imaju i neki deo svog sufinansiranja.


"Pored besplatnih sredstava, znači da ako vam za projekat treba 100.000 evra vi treba da obezbedite nekih 30.000. Na taj način cilj Fonda je da uđe u podelu rizika od neuspeha i da u isto vreme obezbedi sredstva i finansiranje kada niko drugi to ne čini", objasnio je Stojanović.
Naglasio je da je interesovanje veoma veliko i da su u poslednjih deset godina primili preko 4.000 različitih prijava projekata od kojih je gotovo 1.000 je odobreno i podržano sa nešto više od 40 miliona evra.

 

Informaciono-komercijalne tehnologije najzastupljenijeDodao je da je najzastupljenija oblast informaciono-komercionalnih tehnologija, kao i svuda u svetu, pre svega zato što je ta oblast prožima sve druge oblasti. I u Srbiji između 60 do 70 projekata koji dobiju finansiranje dolazi iz ove oblasti, ali ima i onih iz oblasti mašinskog inženjeringa i poljoprivrede kao što je prehrambena i bio tehnologija.


Stojanović je naveo da Fond podršku nudi i mladim, neformalnim timovima, koji u ovom trenutku i nemaju preduzeće ni ideju šta bi radili, nudimo startapovima, naučnoistraživačkim organizacijama, kao i ozbiljnijim već razvijenim preduzećima.


"Od tih 900 projekata koje je podržano, negde je preko 300 našlo primenu u privredi, kao  što je ultrazvučni senzor za detektovanje curenja u naftovodima, startap koji se bavi razvojem softvera na bazi veštačke inteligencije koji služi za podršku u onlajn prodaji", istakao je Stojanović.

Aktuelni projekti Fonda


Naglasio je i da je trenutno aktuelno pet različitih projekta. 
"Objavljen je poziv za "Pametni početak", namenjen ljudima koji su na samom početku i koji imaju ideju. Program Inovacionih vaučeri, kojim se subvencioniše privatno preduzeće da koristi razvojne usluge koje dolaze s fakulteta i instituta", rekao je Stojanović.


Takođe, objavili su i poziv za tri ključna projekta - program ranog razvoja, sufinansiranja inovacija i program saradnje nauke i privrede.


"To su programi koji kroz zajedničko ulaganje sa EU imaju za cilj da plasiraju devet miliona evra za razvoj inovacija samo u narednih šest meseci, a za narednu godinu je planirano još 11 miliona evra", naglasio je Stojanović.
 Slične vesti

Računarska oprema za Veliko Gradište kao najbolju opštinsku Upravu u oblasti Odgovornost I vladavina prava

23 Apr 2022, 12:31

Opština Veliko Gradište dobitnik je godišnje nagrade za najbolju opštinsku upravu u oblasti…

Sportski centar Požarevac najavio nove projekte

4 Jan 2022, 13:22

U Sportskom centru u Požarevcu završeni su planirani projekti  a u planu su novi značajni projekti.

Prvi samostalan arheološki projekat Požarevca

21 Dec 2021, 13:45

Prvi samostalan arheološki projekat Grada Požarevca je Istraživanje srednjovekovnog Braničeva koji je započet 2007.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 25. Maj 2022.

SRBIJA: U sredu pretežno sunčano, vrlo toplo i sparno. Biće još…

24 May 2022, 12:03

Kursna lista